MCQs > Educational Subjects & Techniques > Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs > Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics MCQs

Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics MCQ

Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics MCQ

1. R2is a more powerful estimate of effect size than η2.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. R2is a more powerful estimate of effect size than η2.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. The mean square is the same as a variance since it is SS divided by the degrees of freedom.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. If a study has 16 groups, then it is possible that the degrees of freedom for each factor are 3 and 3 for a two-way between-subjects ANOV

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. There are two factors and four cells in a 3 x 4 between-subjects ANOV

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Using the two-way mixed ANOVA, different participants are observed at each level of the between-subjects factor.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. A researcher conducts a 2 x 3 between-subjects ANOV She finds a significant interaction, where SSBG = 210 and SST = 518. What is the effect size for this test using η2?

Answer

Correct Answer: 0.405

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. A researcher groups college students in a study based on their year in college (junior, senior) and their major in college (engineering, arts, sciences). He concludes that perceptions of college life are more positive among seniors majoring in the arts. To reach this conclusion, which statistical test would need to be computed?

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. A researcher computes a 2 x 3 between-subjects ANOVA and graphs the cell means, with levels of Factor A on the x-axis and levels of Factor B on the y-axis. The lines obtained are parallel, indicating

Answer

Correct Answer: No significant interaction.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. A researcher computes the following 2 x 3 between-subjects ANOVA, in which 11 participants were observed in each group. Which effect was significant at a .05 level of significance using the two-way between-subjects ANOVA?

Answer

Correct Answer: Factor A and Factor B only

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. A researcher records the amount of time spent by male and female college students on a computer versus playing a sport. Different participants were observed in each group. What type of statistical design is appropriate for this study?

Answer

Correct Answer: Two-way between-subjects ANOVA

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. A researcher computes a 3 x 3 between-subjects ANOVA, in which eight participants are observed in each cell. What are the degrees of freedom error for this study?

Answer

Correct Answer: 63

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. There are ________ cells or groups in a 2 x 4 ANOVA design.

Answer

Correct Answer: 8

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. An ________ is a measure of how cell means at each level of one factor change across the levels of a second factor.

Answer

Correct Answer: Interaction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Participants in a study were assigned to groups based on their year in college (sophomore, junior, senior) and gender (male, female). What type of factorial design is most appropriate for this study?

Answer

Correct Answer: A between-subjects factorial design

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Participants in a study were assigned to groups based on their year in college (sophomore, junior, senior) and gender (male, female). What type of factorial design is most appropriate for this study?

Answer

Correct Answer: A between-subjects factorial design

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The factorial design is a research design in which participants are observed:

Answer

Correct Answer: Across the combination of levels of two or more factors.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Within-Subjects Factor is a type of factor in which the same participants are observed across the levels of the factor.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Within-Subjects Design is a type of repeated-measures design in which researchers observe the same participants _____

Answer

Correct Answer: Across the treatment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Two-Way Between-Subjects ANOVA is a statistical procedure used to test hypotheses concerning the combination of levels of two factors using the _____

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Two-Way ANOVA test is used when the variance in any one population is known.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Simple Main Effect Tests are the hypothesis tests used to analyze a significant interaction by comparing the_____ of one factor at each level of a second factor.

Answer

Correct Answer: Both a and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. In Mixed Design different participants are observed at each level of _____

Answer

Correct Answer: Both

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Main Effect is a source of variation associated with _____ across the levels of a single factor.

Answer

Correct Answer: Mean Differences

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Interaction is a measure of how cell _____ at each level of one factor change across the levels of a second factor.

Answer

Correct Answer: Mean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. How many factors are required in Factorial Design?

Answer

Correct Answer: Two or more

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Complete Factorial Design is a research design in which each level of one factor is _____ with each level of the other factor.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Each Cell is a _____in a research study

Answer

Correct Answer: Group

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Between-Subjects Factor is a type of factor in which different participants are observed at each level of the factor.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. A research design in which we select ______ samples.

Answer

Correct Answer: Independent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs | Topic-wise

MCQ on Basic Statistics (Social and Behavioral Sciences) MCQ on Central Tendency Statistics
MCQ on Central Tendency in Statistics MCQ on Chi-Square Tests in Statistics
MCQ on Chi-Square in Behavioral Sciences MCQ on Correlation in Statistics
MCQ on Errors in Hypothesis Testing, Statistical Power MCQ on Estimating the Mean of a Population in Statistics
MCQ on Estimation and Confidence Intervals in Statistics MCQ on Frequency Distributions in Tables and Graphs
MCQ on Hypothesis Testing in Statistics MCQ on Introduction to Statistics
MCQ on Introduction to Statistics Hypothesis Testing MCQ on Linear Regression and Multiple Correlation in Statistics
MCQ on Linear Regression and Multiple Regression MCQ on Normal Distributions in Statistics
MCQ on One-Sample and Two-Independent-Sample t Tests in Statistics MCQ on One-Way Analysis of Variance (ANOVA)
MCQ on One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQ on One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics
MCQ on Probability Statistics MCQ on Probability and Normal Distributions in Statistics
MCQ on Probability and Sampling Distributions in Statistics MCQ on Psychological Statistics
MCQ on Related-Samples t Test in Statistics MCQ on Statistical Testing One Sample Mean
MCQ on Tables and Figures in Statistics MCQ on Tests for Ordinal Data in Statistics
MCQ on Two-Way Analysis of Variance (ANOVA) MCQ on Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics
MCQ on Variability in Statistics MCQ on Variability Statistics
General Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs
search