MCQs > Educational Subjects & Techniques > Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs > One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQs

One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQ

One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQ

1. Unlike η2, the formula for ω2 corrects for the number of groups and the size of error in its estimate of effect size.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. All post hoc tests control for Type II error.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. For a one-way between-subjects ANOVA, a study with 2 and 36 degrees of freedom, the degrees of freedom for the denominator is 38.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. There are two sources of variation in a one-way between-subjects ANOVA: one attributed to differences between groups and one attributed to factor.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. A one-way between-subjects ANOVA is conducted to test for mean differences between the levels of one factor.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A researcher reported the following results for a one-way between-subjects ANOVA: F(2, 27) = 3.42, p < .05, n2 = .12. How many participants were observed in this study?

Answer

Correct Answer: 30

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Two research studies on the effectiveness of a training program revealed the following results: the sum of squares between groups was larger in Study 1 than in Study 2; the sum of squares total is smaller in Study 1 than in Study 2. Using η2, in which study will the effect size be larger?

Answer

Correct Answer: Study 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Two research studies on the effectiveness of a training program revealed the following results: the sum of squares between groups was larger in Study 1 than in Study 2; the sum of squares total is smaller in Study 1 than in Study 2. Using η2, in which study will the effect size be larger?

Answer

Correct Answer: Study 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Among the post hoc tests, ________ is too conservative when the number of pairwise comparisons is greater than three.

Answer

Correct Answer: Bonferroni test

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Which of the following is a post hoc test for a one-way between-subjects ANOVA?

Answer

Correct Answer: Tukey’s HSD test

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. When the variability attributed to between groups is less than the variability attributed to error, then the value of the test statistic for a one-way between-subjects ANOVA is:

Answer

Correct Answer: Not significant.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Computing a one-way between-subjects ANOVA is not appropriate when:

Answer

Correct Answer: The same participants are observed in each of two or more groups for one factor.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. A researcher compares differences in response to shock among rats given an electric stimulation of 1, 3, and 5 volts. If she observes 20 rats in each group, then what are the degrees of freedom for the one-way between-subjects ANOVA?

Answer

Correct Answer: (2, 57)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The number of levels of the factor in a study is indicated by:

Answer

Correct Answer: K.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Observing different participants one time in each group is referred to as:

Answer

Correct Answer: Between subjects.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. The variation attributed to mean differences within each group is called as _____

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Sum of Squares Within Groups is the _____ attributed to variability within each group.

Answer

Correct Answer: Sum of squares

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Sum of Squares Total is the overall sum of square roots across all groups.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. The sum of squares attributed to variability within each group is known as_____

Answer

Correct Answer: Both a and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Studentized Range Statistic is used in the formula to find the critical value for the _____ post hoc test

Answer

Correct Answer: Honestly Significant Difference

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Any variation that can be measured in a study is known as Source of Variation.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Post Hoc Tests are necessary when k is _____ because multiple comparisons are needed.

Answer

Correct Answer: =2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Pairwise Comparison is a statistical comparison for the difference between two group_____

Answer

Correct Answer: Mean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. One-Way Between-Subjects ANOVA is a statistical procedure used to test hypotheses for one factor with_____ levels concerning the variance among the group means.

Answer

Correct Answer: Two or more

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Observed Power is used to estimate the likelihood of detecting a population effect, assuming that the observed results in a study reflect _____ effect in the population.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Mean Square Error is the _____of the test statistic for an ANOVA.

Answer

Correct Answer: Denominator

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Mean Square Between Groups is the _____ of the test statistic for an ANOVA.

Answer

Correct Answer: Numerator

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Levels of the Factor is the number of groups or different ways in which a _____ variable is observed.

Answer

Correct Answer: Both b and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. _____ is the test statistic for an ANOVA.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. F Obtained is computed as the mean square between groups divided by the mean square within groups.

Answer

Correct Answer: Both b and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. F Obtained is computed as the mean square between groups divided by the mean square within groups.

Answer

Correct Answer: Both b and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. F Distribution is a _____ distribution derived from a sampling distribution of F ratios.

Answer

Correct Answer: Positively Skewed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Experimentwise Alpha is the probability of committing a _____ error for all tests, when multiple tests are conducted on the same data.

Answer

Correct Answer: Type I

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. The degrees of freedom associated with the error variance in the denominator are known as_____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Degrees of Freedom Numerator are equal to_____

Answer

Correct Answer: K-1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. The degrees of freedom associated with the error variance in the denominator are known as_____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Degrees of Freedom Denominator are equal to_____

Answer

Correct Answer: N-k

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Degrees of Freedom Between Groups are equal to _____

Answer

Correct Answer: K-1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Between-Subjects Design is a research design in which we select _____ samples.

Answer

Correct Answer: Independent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Between-Groups Variation is the variation attributed to _____ between groups.

Answer

Correct Answer: Mean Difference

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Between-Groups Variation is the variation attributed to _____ between groups.

Answer

Correct Answer: Mean Difference

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. In Analysis of Variance (ANOVA) the value of k is _____

Answer

Correct Answer: ≥ 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. In Analysis of Variance (ANOVA) the value of k is _____

Answer

Correct Answer: ≥ 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs | Topic-wise

MCQ on Basic Statistics (Social and Behavioral Sciences) MCQ on Central Tendency Statistics
MCQ on Central Tendency in Statistics MCQ on Chi-Square Tests in Statistics
MCQ on Chi-Square in Behavioral Sciences MCQ on Correlation in Statistics
MCQ on Errors in Hypothesis Testing, Statistical Power MCQ on Estimating the Mean of a Population in Statistics
MCQ on Estimation and Confidence Intervals in Statistics MCQ on Frequency Distributions in Tables and Graphs
MCQ on Hypothesis Testing in Statistics MCQ on Introduction to Statistics
MCQ on Introduction to Statistics Hypothesis Testing MCQ on Linear Regression and Multiple Correlation in Statistics
MCQ on Linear Regression and Multiple Regression MCQ on Normal Distributions in Statistics
MCQ on One-Sample and Two-Independent-Sample t Tests in Statistics MCQ on One-Way Analysis of Variance (ANOVA)
MCQ on One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQ on One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics
MCQ on Probability Statistics MCQ on Probability and Normal Distributions in Statistics
MCQ on Probability and Sampling Distributions in Statistics MCQ on Psychological Statistics
MCQ on Related-Samples t Test in Statistics MCQ on Statistical Testing One Sample Mean
MCQ on Tables and Figures in Statistics MCQ on Tests for Ordinal Data in Statistics
MCQ on Two-Way Analysis of Variance (ANOVA) MCQ on Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics
MCQ on Variability in Statistics MCQ on Variability Statistics
General Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs
search