MCQs > Educational Subjects & Techniques > Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs > One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics MCQs

One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics MCQ

One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics MCQ

1. When subjects are not responding consistently, the one-way within-subjects ANOVA can actually have more power to detect an effect than the one-way between-subjects ANOV

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Partial estimates of proportion of variance are used for a one-way within-subjects ANOV

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. The Bonferroni test is an appropriate post hoc test following a significant one-way within-subjects ANOVA because a related-samples t test can be calculated on the dat

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. If k = 4 and n = 10, then four groups must have been included in the study.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The sum of squares within groups and sum of squares between groups are both sources of error.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The following results are reported for a one-way within-subjects ANOVA: F(2, 27) = 4.55, p < .05 ( = 0.33). Which value in the summary cannot be correct?

Answer

Correct Answer: The test statistic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Partial omega-squared is a more conservative estimate of effect size than omega-squared because

Answer

Correct Answer: It corrects for the size of error by including MSE in the formula

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. F the experimentwise alpha for four tests is .05, then what is the value for testwise alpha?

Answer

Correct Answer: .01

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. A researcher has seven participants rate the effectiveness of a peer-mentoring program. Each participant rated before, during, and after the program. What is the critical value at .05 level of significance?

Answer

Correct Answer: 3.89

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. A researcher records the throwing distances for 12 participants in each of four different environments. If the throwing distances for the same participants are recorded in each environment, what type of statistical design is most appropriate for this study?

Answer

Correct Answer: A one-way within-subjects ANOVA

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. A researcher observed the behavior of five bonobo apes in five different social conditions. What are the degrees of freedom between groups for a one-way within-subjects ANOVA?

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. A researcher observes the same group of children in their home environment, in their preschool, and in the la Which source of variation is the variability attributed to observing the same participants in all three settings?

Answer

Correct Answer: Between-persons variability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The degrees of freedom for within groups, or error dfE in a one-way within-subjects ANOVA is given by:

Answer

Correct Answer: (k − 1) (n − 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The error variation in a within-subjects ANOVA is split, and the ________ is removed as a source of error from the denominator of the statisti

Answer

Correct Answer: Between-persons variation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Testwise Alpha is the probability of committing a _____ error.

Answer

Correct Answer: Type I

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Sum of Squares Between Persons is the _____ attributed to variability in participant scores across groups.

Answer

Correct Answer: Sum of squares

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Sum of Squares Between Persons is the _____ attributed to variability in participant scores across groups.

Answer

Correct Answer: Sum of squares

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. One-Way Within-Subjects ANOVA is used when the same participants are observed at each level of a factor and the variance in any one population is known.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. A statistical procedure used to test hypotheses for one factor with two or more levels concerning the variance among group means is known as_____

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Mean Square Between Persons is a measure of the variance attributed to_____ in scores between persons.

Answer

Correct Answer: Mean Differences

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Degrees of Freedom Between Persons are equal to _____

Answer

Correct Answer: N-1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Degrees of Freedom Between Persons are equal to _____

Answer

Correct Answer: N-1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. The variance attributed to differences between person means averaged across groups is known as_____

Answer

Correct Answer: Between-Persons Variation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs | Topic-wise

MCQ on Basic Statistics (Social and Behavioral Sciences) MCQ on Central Tendency Statistics
MCQ on Central Tendency in Statistics MCQ on Chi-Square Tests in Statistics
MCQ on Chi-Square in Behavioral Sciences MCQ on Correlation in Statistics
MCQ on Errors in Hypothesis Testing, Statistical Power MCQ on Estimating the Mean of a Population in Statistics
MCQ on Estimation and Confidence Intervals in Statistics MCQ on Frequency Distributions in Tables and Graphs
MCQ on Hypothesis Testing in Statistics MCQ on Introduction to Statistics
MCQ on Introduction to Statistics Hypothesis Testing MCQ on Linear Regression and Multiple Correlation in Statistics
MCQ on Linear Regression and Multiple Regression MCQ on Normal Distributions in Statistics
MCQ on One-Sample and Two-Independent-Sample t Tests in Statistics MCQ on One-Way Analysis of Variance (ANOVA)
MCQ on One-Way Between-Subjects Design in Statistics MCQ on One-Way Within-Subjects (Repeated-Measures) Design in Statistics
MCQ on Probability Statistics MCQ on Probability and Normal Distributions in Statistics
MCQ on Probability and Sampling Distributions in Statistics MCQ on Psychological Statistics
MCQ on Related-Samples t Test in Statistics MCQ on Statistical Testing One Sample Mean
MCQ on Tables and Figures in Statistics MCQ on Tests for Ordinal Data in Statistics
MCQ on Two-Way Analysis of Variance (ANOVA) MCQ on Two-Way Between-Subjects Factorial Design in Statistics
MCQ on Variability in Statistics MCQ on Variability Statistics
General Statistics (Social And Behavioral Sciences) MCQs
search