MCQs > Educational Subjects & Techniques > Educational Research And Methods MCQs > Program Evaluation in Educational Research MCQs

Program Evaluation in Educational Research MCQ

Program Evaluation in Educational Research MCQ

1. When an evaluator avoids learning about the goals or objectives of a program to avoid tunnel vision, they are implementing a(n) ______.

Answer

Correct Answer: Goal-free evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. The first phase of a program evaluation using the theory-based approach is to develop ______.

Answer

Correct Answer: The theory of change model with stakeholders

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. If a school district hires a consultant or outside expert to conduct an evaluation, they are using a(n) ______.

Answer

Correct Answer: Ad hoc expertise-oriented evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. When an evaluator uses information gathered throughout the implementation process to make a decision at the end, they are using a(n) ______.

Answer

Correct Answer: Summative evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The process of the accreditation of university education programs that prepare K-12 educators is an example of ______.

Answer

Correct Answer: Formal evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. If a school uses counselors within the school to administer an evaluation on group discussions to lower bullying among middle schoolers, they are implementing a(n) ______.

Answer

Correct Answer: Internal evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. When an evaluation provides information to stakeholders to make informed decisions, it is known as ______.

Answer

Correct Answer: Utility

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. What do the results of program evaluation do?

Answer

Correct Answer: Report the decision made

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. What is one of the differences between the purpose of program evaluation and traditional research?

Answer

Correct Answer: Traditional research produces generalizable findings.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. In program evaluation, a program, product, policy, process, or idea being evaluated is also known as ______.

Answer

Correct Answer: Evaluand

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. What is the problem with a program being implemented to decrease disciplinary procedures in an elementary schools that has been developed from assessments on high schools disciplinary programs?

Answer

Correct Answer: The records have good merit on the policy, but the population differences lower the worth.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Program evaluation is a systematic process of gathering what type of information and making a judgment of it in regard to a set of predetermined criteria?

Answer

Correct Answer: Merit and worth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. _____ is the value of the evaluand in the specific context in which it is being evaluated

Answer

Correct Answer: Worth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. _____ is the extent to which the evaluation provides the stakeholders with the information they need in order for the information to be used to make an informed decision.

Answer

Correct Answer: Utility

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. _____ is an evaluation that occurs at the end of the implementation of the evaluand.

Answer

Correct Answer: Summative evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. _____ is any person who has a vested interest in the evaluand being evaluated

Answer

Correct Answer: Stakeholder

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Propriety is the consideration of the_____ issues that surround the evaluation.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. _____ is one of the four approaches of program oriented evaluation.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. _____is the systematic process of gathering information about the merit and worth of something and making a judgment about it in regard to a set of predetermined criteria.

Answer

Correct Answer: Program evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. _____ serves to engage stakeholders, including program participants, in the evaluation process to effect some change.

Answer

Correct Answer: Participant oriented evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. _____ is a systematic process to identify the priorities of an organization or program.

Answer

Correct Answer: Needs assessment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Merit is the quality of the evaluand in comparison to predetermined criteria or a criterion.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. _____ is an evaluation conducted by an evaluator internal to the evaluand, such as an employee of the organization.

Answer

Correct Answer: Internal evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. _____ is an evaluation that is conducted while the evaluand is being implemented.

Answer

Correct Answer: Formative evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Feasibility is the extent to which the evaluation procedures are_____ given the available time, budget, staff, and stakeholders.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. _____ is an evaluation conducted by an evaluator not associated with the evaluand.

Answer

Correct Answer: External evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. _____is an evaluation that is conducted by an expert in the field of study.

Answer

Correct Answer: Expertise oriented evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Evaluant is a generic term referring to the entity being evaluated.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. The decision-oriented approaches are _____

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. _____ is an evaluation that is conducted by an expert in evaluation to inform the general public.

Answer

Correct Answer: Customer oriented evaluation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. _____ addresses the technical adequacy of the information contained in an evaluation.

Answer

Correct Answer: Accuracy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Educational Research And Methods MCQs | Topic-wise

MCQ on Action Research MCQ on Action Research Method
MCQ on Action Research for Lifelong MCQ on Basic Educational Research and Methods
MCQ on Communicating Research MCQ on Construct a Questionnaire
MCQ on Data Collection in Quantitative, Qualitative, and Mixed Research MCQ on Descriptive Statistics in Educational Research
MCQ on Designing a Research Study MCQ on Educational Practice with Research Methods
MCQ on Educational Research MCQ on Educational Research Ethics
MCQ on Ethical Research MCQ on Experimental Designs in Educational Research
MCQ on Exposition of Data MCQ on How to Create Testable Ideas
MCQ on How to Write Your Research MCQ on Inferential Statistics Research
MCQ on Instrumentation for Educational Research MCQ on Literature Research Review
MCQ on Making Inferences About Data MCQ on Making Inferences About Qualitative Data
MCQ on Mixed Methods Research Designs MCQ on Mixed Methods and Research
MCQ on Mixed Research MCQ on Narrative Inquiry and Case Study Research
MCQ on Narrative Inquiry, Case Study, and Critical Theory Designs MCQ on Naturalistic and Existing Data Research
MCQ on Nonexperimental Quantitative Research MCQ on Phenomenology, Ethnography, and Ground Theory Designs
MCQ on Phenomenology, Ethnography, and Grounded Theory MCQ on Populations Sampling
MCQ on Prepare a Research Report MCQ on Program Evaluation in Educational Research
MCQ on Qualitative Research MCQ on Qualitative Research Method
MCQ on Qualitative and Mixed Research MCQ on Qualitative and Quantitative Data Collection
MCQ on Quantitative Data Analysis MCQ on Quantitative Research Method
MCQ on Quasi and Single-Case Designs MCQ on Quasi-Experimental and Single-Case Experimental Designs
MCQ on Research Design Selection MCQ on Research Ethics
MCQ on Sampling in Quantitative, Qualitative, and Mixed Research MCQ on Scientific Variables, Validity, and Reliability
MCQ on Standardized Measurement and Assessment MCQ on Survey and Correlational Research Designs
MCQ on Using and Sharing Research MCQ on Validity of Research
MCQ on Weak and Strong Designs MCQ on Write a Research Proposal
General Educational Research And Methods MCQs
search
Educational Research And Methods Subjects