MCQs > Educational Methods And Research > Special Education (Students With Special Needs) MCQs > Designing and Delivering Differentiated Instruction MCQs

Designing and Delivering Differentiated Instruction MCQ

Designing and Delivering Differentiated Instruction MCQ

1. Teachers can use ______ to check students’ basic understanding of an idea or concept.

Answer

Correct Answer: Convergent questions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. A high school student with dysgraphia has difficulty taking notes during history class, so she uses software that records the teacher’s lecture and converts it into organized test. This is an example of what kind of adaptation?

Answer

Correct Answer: Instructional delivery

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. During the “I do” portion of a lesson, teachers do which of the following?

Answer

Correct Answer: The teacher demonstrates the skills or concepts being taught by “thinking aloud” the appropriate steps or thinking processes.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. ______ allow heterogeneous groups of students to work together to achieve an academic goal and practice social skills.

Answer

Correct Answer: Cooperative learning groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Students with disabilities may struggle with ______, which is the ability to use a mastered skill appropriately across a variety of settings or situations.

Answer

Correct Answer: Generalization

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Which of the following is an example of a teaching technique for the proficiency stage of learning?

Answer

Correct Answer: Increasing the pace of instruction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. A second-grade student often confuses words that are made up of similar letters like bat and pat. This would indicate difficulties with which of the following?

Answer

Correct Answer: Discrimination

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. When teachers make their thought processes clear to students by saying aloud the steps used to solve a problem, they are using a(n) ______ strategy.

Answer

Correct Answer: Think-aloud

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Four of the students in a fourth-grade class need additional instruction to master long division. Which strategy would be appropriate for the teacher to use to support these students?

Answer

Correct Answer: Same-ability groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Using flexible grouping strategies, providing small group or individualized instruction, and using specialized staff to support students are all examples of ______.

Answer

Correct Answer: Differentiation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The amount of time about 5-7 seconds between when the student is asked a question and when the teacher provides the response if the student do answer is known as wait time

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The use of a student repeatedly practicing aloud (or silently, still using words) to learn information is known as ?

Answer

Correct Answer: Verbal rehearsal

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Providing temporary instruction supports to help struggling students learn Is it known as ?

Answer

Correct Answer: Scaffolding

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Homogeneous groups of students who do not have similar skills are known as Same-ability groups?

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. _____ is a grouping practice wherein pairs of students work on their skills, usually for extra practice

Answer

Correct Answer: Peer tutoring

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Which behaviour focused on the task?

Answer

Correct Answer: On-task behavior

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. _______ is arrangement of students into groups whose members are performing at various levels on the skills targeted for instruction

Answer

Correct Answer: Mixed-ability groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Amount of student interest in the ignorance is known as Level of concern

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Instructional objective is a statement as to what students should not be able to do following instruction

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Practice that require indirect teacher supervision or guidance is known as Independent practice

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. ____ is a teacher’s providing students with single opportunities to respond and practice.

Answer

Correct Answer: Guided practice

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Instruction where the teacher specifically outlines the learning goals and provides clear is known as ?

Answer

Correct Answer: Explicit instruction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. The teacher’s provision of distant feedback to not correct error responses is known as Error-correction procedures.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. The amount of time that students are involved in learning is known as Engaged time.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. ________ are questions that require students to make inferences, to analyze or synthesize information, and to evaluate content.

Answer

Correct Answer: Divergent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Practice opportunities presented over time on skills that have been taught are known as ?

Answer

Correct Answer: Distributed practice

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Provision of an individualized array of instructional interventions are is known as ?

Answer

Correct Answer: Differentiated instruction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Students practice skills that have been learned to that point is known as ?

Answer

Correct Answer: Cumulative practice

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Content that is taught to all students in the general education classroom is known as ?

Answer

Correct Answer: Core curriculum

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Content that is taught to all students in the general education classroom is known as ?

Answer

Correct Answer: Core curriculum

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. _____ is a grouping practice in which small, mixed-ability groups work collaboratively to complete activities.

Answer

Correct Answer: Cooperative learning

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Convergents are Questions that usually have two answers and start with_______.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Convergents are Questions that usually have two answers and start with_______.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. _____ is a general idea or understanding; a crucial word or a few words that are critical for understanding the content

Answer

Correct Answer: Concepts

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Method of teaching techniques, crime, or rules that lead students through an instructional activity; must not involve mnemonics is known as Cognitive strategy instruction.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. During a lesson, periodically determining whether students are learning the content is known as Check for understanding

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Activities to prepare students for the lesson’s content is known as ?

Answer

Correct Answer: Advance organizer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Steps used to differentiate instruction is known as Adapt framework

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. A form of learning in which teachers strives to indirectly involve students in the learning process is known as Active participation

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. _____ is a memory aid that consists of a sentence wherein the first letters of the words stand for both the items to be recalled and their proper order

Answer

Correct Answer: Acrostic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. ______ is a memory aid that consists of a word made from the first letters of the words that convey the information to be learned.

Answer

Correct Answer: Acronym

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. The amount of time students spend on an academic task that they perform with a low degree of success is known as Academic learning time

Answer

Correct Answer: Academic learning time

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one