MCQs > Educational Subjects & Techniques > Teaching Methods MCQs > Philosophy of Teaching and Learning MCQs

Philosophy of Teaching and Learning MCQ

Philosophy of Teaching and Learning MCQ

1. Külpe's method emphasized all of the following except ____.

Answer

Correct Answer: ​investigating unconscious processes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. A questioning strategy that guides students toward independent thinking is called

Answer

Correct Answer: Socratic method

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Schools of philosophy most often mentioned in terms of the implications they have for education are idealism, realism, perennialism, pragmatism, progressivism, essentialism, and existentialism.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Progressivism is a school of philosophy marked by progress, reform, or continuing improvement. The tenets of progressivism demonstrate respect for individuality, a high regard for science, and receptivity to change.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Which school of philosophy that is concerned about practice and the practical, which is viewed as dynamic and evolving?

Answer

Correct Answer: Pragmatism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. ______ is a general belief that things are bad and tend to become worse.

Answer

Correct Answer: Pessimism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. A school of philosophy that offers a conservative and traditional view of human nature. In this school of thought, humans do not change much, but they are capable of analytical thinking, reasoning, and imagination, and should be encouraged along these lines is called

Answer

Correct Answer: Perennialism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. ______ is a philosophical position that argues the world, and especially human existence, is without objective meaning, purpose, comprehensible truth, or essential value.

Answer

Correct Answer: Nihilism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. A school of philosophy that is concerned with questions about the nature of reality and humans’ attempts to find coherence in the realm of thought and experience is called

Answer

Correct Answer: Metaphysics

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Existentialism is a school of philosophy that sees a world in which individuals determine for themselves what is true or false.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. A school of philosophy based on the belief in a fundamental core of knowledge that any functioning member of society must possess is called

Answer

Correct Answer: Essentialism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Examines questions about how and what we know, and how knowing takes place is called

Answer

Correct Answer: Epistemology

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The branch of philosophy that deals with questions concerning the nature of values is called

Answer

Correct Answer: Axiology

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Which of the following branches of philosophy examines questions about how and what we know?

Answer

Correct Answer: Epistemology

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. When you take a snack break because your students are hungry and not focused on the lesson, you are applying the theory of human motivation known as ______ Hierarchy of Needs.

Answer

Correct Answer: Maslow’s

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Which philosopher concluded that human knowledge is “constructed” through interactions with reality?

Answer

Correct Answer: Jean Piaget

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. According to the text, schooling as we know it today appears to focus more on a right answer than on how the student came to that answer.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Which education philosopher’s theories led to what became known as the discovery method

Answer

Correct Answer: Jerome Bruner

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. When you incorporate Understanding by Design (UbD) concepts into your instructional practices, it is because you recognize the merit of which education philosopher’s work?

Answer

Correct Answer: Grant Wiggin

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. As an educator, you put great emphasis on engaging in intellectual conversations with your students and making time to listen to their explanations because you value the work of which education philosopher?

Answer

Correct Answer: Eleanor Duckworth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Eleanor Duckworth’s research demonstrated that there are many ways of knowing and there are different paths to understanding similar concepts.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Critical pedagogy seeks to empower students to connect knowledge with power and take constructive action.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Which education philosopher thought schools should teach students how to think through “continuous reconstruction of experience”?

Answer

Correct Answer: John Dewey

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Which education philosopher emphasized the importance of children working collaboratively in an “embryonic community”?

Answer

Correct Answer: John Dewey

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Who believed that each person’s abilities should be used to serve society and be developed to the fullest capacity?

Answer

Correct Answer: Plato

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. You incorporate traditional memorization as a key element of your daily lessons because you value constructivist approaches to teaching and learning.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Which incident resulted in a reexamination of the purpose of school and school curriculum?

Answer

Correct Answer: Sputnik

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. An educational philosophy consists of beliefs and principles of learning and practice.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one