1. The ratio of the workdone on the blades to the energy supplied to the blades, is called
Answer
Correct Answer:
Blading efficiency
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
2. The critical pressure gives the velocity of steam at the throat equal to the velocity of sound.
Answer
Correct Answer:
Agree
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
3. Thermal equilibrium means that the flow of steam is
Answer
Correct Answer:
Isentropic
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
4. The ratio of the useful heat drop to the isentropic heat drop is called
Answer
Correct Answer:
Nozzle efficiency
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
5. The critical pressure ratio for initially wet steam is
Answer
Correct Answer:
0.582
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
6. The discharge is __________ at critical pressure.
Answer
Correct Answer:
Maximum
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
7. The flow through a nozzle is regarded as
Answer
Correct Answer:
Isentropic flow
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
8. The action of steam in a steam turbine is
Answer
Correct Answer:
Dynamic
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
9. The variation of steam pressure in the nozzle depends upon
Answer
Correct Answer:
All of these
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
10. In a De-Laval nozzle expanding superheated steam from 10 bar to 0.1 bar, the pressure at the minimum cross-section (i. e. pressure at throat, p2) will be
Answer
Correct Answer:
5.46 bar
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
11. The pressure at which the steam leaves the nozzle is known as back pressure.
Answer
Correct Answer:
Correct
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
12. The flow of steam is super-sonic
Answer
Correct Answer:
In the divergent portion of the nozzle
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
13. The discharge of steam in a convergent-divergent nozzle __________ after the throat (i.e. in the divergent portion of the nozzle)
Answer
Correct Answer:
Remains constant
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
14. Which of the following statement is correct?
Answer
Correct Answer:
All of these
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
15. The ratio of the work delivered at the turbine shaft to the heat supplied is called overall thermal efficiency of turbine.
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
16. For maximum efficiency of an impulse turbine, the steam should leave the blades at right angles to their motion.
Answer
Correct Answer:
Correct
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
17. The rate of discharge through the nozzle __________ when the exit pressure is gradually reduced.
Answer
Correct Answer:
Increases
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
18. Rateau turbine is
Answer
Correct Answer:
Pressure compounded turbine
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
19. The critical pressure ratio for initially dry saturated steam is more as compared to initially wet steam.
Answer
Correct Answer:
No
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
20. De-Laval turbine is a
Answer
Correct Answer:
Simple impulse turbine
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one