1. The force acting along the circumference will cause stress in the walls in a direction normal to the longitudinal axis of cylinder; this stress is called
Answer
Correct Answer:
Hoop stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
2. The deformation of a bar under its own weight compared to the deformation of same body subjected to a direct load equal to weight of the body is
Answer
Correct Answer:
Half
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
3. The weakest section of a diamond riveting is the section which passes through
Answer
Correct Answer:
One rivet hole of the end row
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
4. Rivets are made of following type of material
Answer
Correct Answer:
Ductile
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
5. Diamond riveted joint can be adopted in the case of following type of joint
Answer
Correct Answer:
Butt joint
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
6. If the rivets in adjacent rows are staggered and the outermost row has only one rivet, the arrangement of the rivets is called
Answer
Correct Answer:
Diamond riveting
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
7. A riveted joint in which the number otrivets decrease from innermost to outer most row is called
Answer
Correct Answer:
Diamond riveted joint
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
8. A riveted joint in which every rivet of a row is opposite to other rivet of the outer row, is known as
Answer
Correct Answer:
Chain riveted joint
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
9. When two plates are butt together and riveted with cover plates with two rows of rivets, the joi;it is known as
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
10. Efficiency of a riveted joint is the ratio of its strength (max. load it can resist without failure) to the strength of the unpunched plate in
Answer
Correct Answer:
Tension
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
11. The distance between the centres of the rivets in adjacent rows of zig-zag riveted joint is known as
Answer
Correct Answer:
Diagonal pitch
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
12. In riveted boiler joints, all stresses, shearing, bearing and tensile are based on the
Answer
Correct Answer:
Size of the drilled or reamed hole
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
13. In a prismatic member made of two materials so joined that they deform equally under axial stress, the unit stresses in two materials are
Answer
Correct Answer:
Proportional to their respective moduli of elasticity
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
14. The ratio of elongation in a prismatic bar due to its own weight (W) as compared to another similar bar carrying an additional weight (W) will be
Answer
Correct Answer:
1 : 3
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
15. A non-yielding support implies that the
Answer
Correct Answer:
Slope of the beam at the support is zero
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
16. A beam is loaded as cantilever. If the load at the end is increased, the failure will occur
Answer
Correct Answer:
Anywhere
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
17. A material capable of absorbing large amount of energy before fracture is known as
Answer
Correct Answer:
Toughness
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
18. The strain energy stored in a body due to suddenly applied load compared to when it is applied gradually is
Answer
Correct Answer:
Four times
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
19. The stress induced in a body due to suddenly applied load compared to when it is applied gradually is
Answer
Correct Answer:
Two times
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
20. Proof resilience per material is known as
Answer
Correct Answer:
Modulus of resilience
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
21. The total strain energy stored in a body is termed as
Answer
Correct Answer:
Resilience
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
22. The maximum strain energy that can be stored in a body is known as
Answer
Correct Answer:
Proof resilience
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
23. The energy absorbed in a body, when it is strained within the elastic limits, is known as
Answer
Correct Answer:
Strain energy
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
24. When it is indicated that a member is elastic, it means that when force is applied, it will
Answer
Correct Answer:
Stretch
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
25. Flow stress corresponds to
Answer
Correct Answer:
Plastic deformation of solids
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
26. In question 56, the internal reaction in bottom 80 cm length will be
Answer
Correct Answer:
Zero in first case
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
27. The ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body subjected to three mutually perpendicular stresses of equal intensity, is equal to
Answer
Correct Answer:
Bulk modulus
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
28. The ratio of lateral strain to the linear strain within elastic limit is known as
Answer
Correct Answer:
Poisson’s ratio.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
29. The elasticity of various materials is controlled by its
Answer
Correct Answer:
Stress at elastic limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
30. Rupture stress is
Answer
Correct Answer:
Load at breaking point/neck area
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
31. The stress developed in a material at breaking point in extension is called
Answer
Correct Answer:
Breaking stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
32. In the tensile test, the phenomenon of slow extension of the material, i. stress increasing with the time at a constant load is called
Answer
Correct Answer:
Creeping
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
33. The stress necessary to initiate yielding is
Answer
Correct Answer:
Considerably greater than that necessary to continue it
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
34. In a tensile test, near the elastic limit zone, the
Answer
Correct Answer:
Tensile strain increases more quickly
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
35. If a material expands freely due to heating it will develop
Answer
Correct Answer:
No stress.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
36. The percentage reduction in area of a cast iron specimen during tensile test would be of the order of
Answer
Correct Answer:
Negligible.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
37. The change in the unit volume of a material under tension with increase in its Poisson’s ratio will ,
Answer
Correct Answer:
Decrease
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
38. The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called
Answer
Correct Answer:
Malleability
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
39. For which material the Poisson’s ratio is more than unity
Answer
Correct Answer:
None of the above.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
40. Poisson’s ratio is defined as the ratio of
Answer
Correct Answer:
Lateral stress and longitudinal stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
41. The property of a material which allows it to be drawn into a smaller section is called
Answer
Correct Answer:
Ductility
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
42. The value of Poisson’s ratio for cast iron is
Answer
Correct Answer:
0.23 to 0.27
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
43. The materials which exhibit the same elastic properties in all directions are called
Answer
Correct Answer:
Isotropic
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
44. The property of a material by virtue of which a body returns to its original, shape after removal of the load is called
Answer
Correct Answer:
Elasticity
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
45. The total elongation produced in a bar of uniform section hanging vertically downwards due to its own weight is equal to that produced by a weight
Answer
Correct Answer:
Half the weight of bar applied at lower end
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
46. The buckling load for a given material depends on
Answer
Correct Answer:
Slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
47. The value of Poisson’s ratio for steel is between
Answer
Correct Answer:
0.25 to 0.33
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
48. The value of modulus of elasticity for mild steel is of the order of
Answer
Correct Answer:
2.1 X 106 kg/cm2
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
49. Which of the following materials is most elastic
Answer
Correct Answer:
Steel
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
50. If a part is constrained to move and heated, it will develop
Answer
Correct Answer:
Compressive stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
51. In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as compared to ultimate tensile stress is
Answer
Correct Answer:
Less
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
52. Which is the false statement about true stress-strain method
Answer
Correct Answer:
It does not exist
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
53. Which of the following has no unit
Answer
Correct Answer:
Strain
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
54. For steel, the ultimate strength in shear as compared to in tension is nearly
Answer
Correct Answer:
Half
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
55. During a tensile test on a specimen of 1 cm cross-section, maximum load observed was 8 tonnes and area of cross-section at neck was 0.5 cm2. Ultimate tensile strength of specimen is
Answer
Correct Answer:
8 tonnes/cm2
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
56. True stress-strain curve for materials is plotted between
Answer
Correct Answer:
Load/instantaneous cross-sectional area original area and log.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
57. The intensity of stress which causes unit strain is called
Answer
Correct Answer:
Modulus of elasticity
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
58. Percentage reduction of area in performing tensile test on cast iron may be of the order of
Answer
Correct Answer:
0%
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
59. The Young’s modulus of a wire is defined as the stress which will increase the length of wire compared to its original length
Answer
Correct Answer:
Same amount
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
60. The impact strength of a material is an index of its
Answer
Correct Answer:
Toughness
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
61. Tensile strength of a material is obtained by dividing the maximum load during the test by the
Answer
Correct Answer:
Original cross-sectional area
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
62. The ultimate tensile stress of mild steel compared to ultimate compressive stress is
Answer
Correct Answer:
More
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
63. If the radius of wire stretched by a load is doubled, then its Young’s modulus will be
Answer
Correct Answer:
Remain unaffecte
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
64. Modulus of rigidity is defined as the ratio of
Answer
Correct Answer:
Shear stress and shear strain
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
65. A thin mild steel wire is loaded by adding loads in equal increments till it breaks. The extensions noted with increasing loads will behave as under
Answer
Correct Answer:
Increase uniformly first and then increase rapidly
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
66. The materials having same elastic properties in all directions are called
Answer
Correct Answer:
Isotropic materials
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
67. It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it, the stress so produced is called
Answer
Correct Answer:
Tensile stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
68. Deformation per unit length in the direction of force is known as
Answer
Correct Answer:
Linear strain
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
69. The unit of Young’s modulus is
Answer
Correct Answer:
Kg/cm2
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
70. Young’s modulus is defined as the ratio of
Answer
Correct Answer:
Longitudinal stress and longitudinal strain
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
71. Hooke’s law holds good up to
Answer
Correct Answer:
Limit of proportionality
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
72. Strain is defined as the ratio of
Answer
Correct Answer:
Any one of the above
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
73. What is typically maximum surface stress?
Answer
Correct Answer:
Design stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
74. What occurs when the design stress exceeds the material yield strength?
Answer
Correct Answer:
Yielding
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
75. What does the term "neutral axis" mean?
Answer
Correct Answer:
Zero stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
76. What is the term for the line or region of zero stress between the two surfaces?
Answer
Correct Answer:
Neutral axis
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
77. What element in a piece of metal stretches in tension when it is bent?
Answer
Correct Answer:
Surface
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
78. Poisson's ratio is used to measure what?
Answer
Correct Answer:
Lateral to longitudinal strain
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
79. What does the term yield strength refer to?
Answer
Correct Answer:
Point at which material exceeds the elastic limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
80. What kind of test determines yield strength?
Answer
Correct Answer:
Tensile
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
81. What does yield strength indicate that a material will not return to?
Answer
Correct Answer:
Its origin shape or length
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
82. What type of force is needed to permanently deform the material after removing the load?
Answer
Correct Answer:
Elastic
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
83. What does the ELC describe as the point on the stress-strain curve beyond which the material permanently deforms after removing the load?
Answer
Correct Answer:
Elastic limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
84. What does "the maximum stress" mean?
Answer
Correct Answer:
Ultimate strength
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
85. What does dividing the load at failure by the original cross sectional area determine?
Answer
Correct Answer:
The value
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
86. What term is used to describe the greatest stress a material can withstand without deforming?
Answer
Correct Answer:
Proportional limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
87. What is the name of the statement that stress is proportional to strain?
Answer
Correct Answer:
Hooke's Law
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
88. What is the maximum stress that can be applied without permanent deformation of the test specimen?
Answer
Correct Answer:
Yield strength
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
89. What kind of point is yield point?
Answer
Correct Answer:
A point on the stress-strain curve
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
90. What is a point on a stress-strain curve at which there is a sudden increase in strain?
Answer
Correct Answer:
Yield point
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
91. What does it mean for a material to be stressed within the elastic region?
Answer
Correct Answer:
When the working stress does not exceed the elastic limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
92. What is the maximum stress to which a specimen may be subjected and still return to its original length upon release of the load?
Answer
Correct Answer:
Elastic limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
93. What term is used to describe the point on a stress-strain curve at which it begins to deviate from the straight-line relationship between stress and strain?
Answer
Correct Answer:
Proportional limit
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
94. A measure of the deformation of the material that is what is it?
Answer
Correct Answer:
Dimensionless
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
95. What is the cross-sectional area of an element in tension?
Answer
Correct Answer:
Stress
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
96. What is the unit used to measure stress?
Answer
Correct Answer:
Pounds per square inch
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
97. What is the ability of a material to withstand an applied load?
Answer
Correct Answer:
Strength
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
98. What does the term "strength" mean in materials science?
Answer
Correct Answer:
Ability to withstand an applied load without failure
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
99. What type of school does the study of the behavior of solid objects fall under the field of?
Answer
Correct Answer:
Strength of materials
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
100. What is a synonym for "strength of materials"?
Answer
Correct Answer:
Mechanics of materials
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one