MCQs > Engineering & Manufacturing > Agricultural Engineering MCQs > Food Processing Unit Operations MCQs

Food Processing Unit Operations MCQ

1. What fruit or vegetable may also contain Ferulic acid?

Answer

Correct Answer: Citrus fruits

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. What is another name for Ferulic acid?

Answer

Correct Answer: Ferulic acid: Type of phenol found in various fruits and vegetables and citrus fruits

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. What type of phenol is found in various fruits and vegetables and citrus fruits?

Answer

Correct Answer: Ferulic acid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. What is the name of the container used to ferment?

Answer

Correct Answer: Fermentation barrel

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. What is another name for a Fermentation Barrel?

Answer

Correct Answer: Carboy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. What changes do bacteria, yeast and mold cause in food?

Answer

Correct Answer: Fermentation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Some uncooked starches are slow to ferment what are they?

Answer

Correct Answer: Cellulose

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Which type of carbohydrates are easy for microorganisms to attack?

Answer

Correct Answer: Fermentable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. What are the most vulnerable carbohydrates to micro organisms?

Answer

Correct Answer: Sugars and cooked starches

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. What does the letter "FCC" stand for?

Answer

Correct Answer: Food Chemicals Codex

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Some vitamins dissolve in fat but not in water?

Answer

Correct Answer: Fat-soluble vitamins

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. What type of vitamin doesn't dissolve in water but does in fats or oils?

Answer

Correct Answer: Fat-soluble

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. What are replacers used to replace?

Answer

Correct Answer: Fat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Fat replacers generally fall into what three categories?

Answer

Correct Answer: Carbohydrate-, protein- or fat-based

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. What does a product that has suffered from inadequate tempering or temperature abuse look like on the surface?

Answer

Correct Answer: Dull white film

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. What is the result of improper tempering?

Answer

Correct Answer: Bloom

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. What is the result of inadequate tempering or temperature abuse of a properly tempered chocolate?

Answer

Correct Answer: Fat bloom

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Fat is what unit resulting from combination of glycerine and fatty acids?

Answer

Correct Answer: Chemical unit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. How many units of fatty acids is a triglyceride?

Answer

Correct Answer: Three

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Fat contains three units of what?

Answer

Correct Answer: Fatty acids

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. What are facultative organisms?

Answer

Correct Answer: Bacteria

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. What type of bacteria can grow either with or without free oxygen present?

Answer

Correct Answer: Facultative

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. What type of electric field pulses destabilize cell membranes?

Answer

Correct Answer: High voltage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. What is the process known as when a microbial cell is exposed to high voltage electric field pulses?

Answer

Correct Answer: Electroporation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Electrohydraulic treatment is what type of treatment?

Answer

Correct Answer: Rapid discharge of high voltage electricity across an electrode gap

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. What is a type of electrical discharge used on water suspensions?

Answer

Correct Answer: Electrohydraulic treatment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. What is an example of an electrode?

Answer

Correct Answer: Part of the pH meter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. What part of the pH meter senses voltage?

Answer

Correct Answer: Electrode

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. What do electrodes sense?

Answer

Correct Answer: Electrical potentials

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. What distance is measured between the inner and outer electrode of an electrode gap?

Answer

Correct Answer: Cm

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. What can happen if operating at very low pressures in a microwave?

Answer

Correct Answer: Electrical breakdown

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. What happens to the bacterial cell membranes when an abrupt rise in electric current occurs?

Answer

Correct Answer: Rupture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. What do you find in the dictionary when you look up the term Electric field intensity?

Answer

Correct Answer: Strength

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Electric field intensity is known as what?

Answer

Correct Answer: Electric field strength

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. What is the E at a charge per unit distance for ohmic heating and P-E-F?

Answer

Correct Answer: Voltage divided by the distance between the electrodes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. What is the definition of field intensity?

Answer

Correct Answer: Force on a stationary positive charge per unit charge in an electrical field

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Egg products processing involves what?

Answer

Correct Answer: Breaking, filtering, mixing, stabilizing, blending, pasteurizing, cooling, freezing or drying

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. What is done to egg products before they are packaged?

Answer

Correct Answer: Processing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. What are products containing egg components called?

Answer

Correct Answer: Egg products

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. What are egg products?

Answer

Correct Answer: Eggs that have been removed from their shells and processed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. What kind of esterification is a percentage of methoxylated carboxyl groups?

Answer

Correct Answer: Degree of esterification

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. What is the degree of esterification?

Answer

Correct Answer: Percentage of methoxylated carboxyl groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. What is the degree of amidation?

Answer

Correct Answer: Percentage of amidated groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. What is the measure of the degree of amidation in an acyclic molecule?

Answer

Correct Answer: Percentage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. What does the word "degradability" mean?

Answer

Correct Answer: Ability of materials to be broken down

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. What is the ability of materials to be broken down?

Answer

Correct Answer: Degradability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. What type of candy was used to cover strawberries?

Answer

Correct Answer: Decorator's chocolate

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. What were decorator's chocolates used to cover?

Answer

Correct Answer: Strawberries

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. What is the term for the time needed to rise from 37% of process pressure to the original pressure?

Answer

Correct Answer: Decompression time

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. What percentage of reducing sugar are DE of glucose syrup and maltodextrin?

Answer

Correct Answer: Dextrose equivalent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. What is the DE value of glucose syrup and maltodextrin?

Answer

Correct Answer: Dextrose equivalent percentage of reducing sugar

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. What is the % of reducing sugar in Dextrose equivalent value?

Answer

Correct Answer: Dextrose equivalent percentage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. When is the Danger Zone?

Answer

Correct Answer: Between 5°C (41°F)and 140°F

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. What does a DC power supply do?

Answer

Correct Answer: Deliver direct current to the capacitor bank

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Electrical device to deliver what to the capacitor bank?

Answer

Correct Answer: Direct current

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. What type of items do you think would be best calculated using flour capacity?

Answer

Correct Answer: Bakery recipes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. What is the capacity of flour?

Answer

Correct Answer: Used to calculate bakery recipes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. What is the process of canning?

Answer

Correct Answer: Process by which a food product is enclosed in a sterilized container totally impervious to microbes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. What can be used to can a food product?

Answer

Correct Answer: Sterilized container

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. What does the term canning salt refer to?

Answer

Correct Answer: Pickling salt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. How are eggs with cracked shells and interior defects identified?

Answer

Correct Answer: Removed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. Candling is used to identify eggs with what kind of defects?

Answer

Correct Answer: Interior

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. What is the name of the process of passing an egg over a light?

Answer

Correct Answer: Candling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. How many grams of water are in a gram of water?

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. What is the amount of heat required to raise the temperature of 1 gram of water by 10°C?

Answer

Correct Answer: Calorie

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. What is used to calibrate thermometers in food establishments?

Answer

Correct Answer: Ice slush method

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. What is the best source of calcium for teens?

Answer

Correct Answer: Milk and other diary foods

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. What kind of chocolate contains little to no caffeine?

Answer

Correct Answer: Milk

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. How much caffeine is contained in a cup of decaf coffee?

Answer

Correct Answer: 6 mg

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. What type of stimulant can be?

Answer

Correct Answer: Central nervous system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. What is the most commonly known source of caffeine?

Answer

Correct Answer: Coffee and cocoa beans

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. What type of stimulant effect can occur at certain doses of caffeine?

Answer

Correct Answer: Mild central nervous system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. What does the word "caffeic" mean?

Answer

Correct Answer: Antioxidant like activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. What does the name of the phenol in question mean?

Answer

Correct Answer: Caffeic acid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Where is the cacao tree native?

Answer

Correct Answer: South America

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. What color is beta-carotene?

Answer

Correct Answer: Orange

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. What kind of processing is done with a batch?

Answer

Correct Answer: Treatment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. What is the term for treating food in bulk?

Answer

Correct Answer: Batch treatment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. What is a kitchen known as in the business world?

Answer

Correct Answer: A regional kitchen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. What is the pH of ammonia?

Answer

Correct Answer: 11.2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. What is a base?

Answer

Correct Answer: Substance with a pH above 7.0

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. What has a pH of 10.0?

Answer

Correct Answer: Soap

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. What is primarily used by brewers?

Answer

Correct Answer: Balling hydrometer scale

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. Who devised the Balling hydrometer scale?

Answer

Correct Answer: C J N Balling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. What is the relation of malt to hops in a beer?

Answer

Correct Answer: Balanced

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. What is the relation of malt to hops in a beer called?

Answer

Correct Answer: Balance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. What is the primary use for baking chocolate?

Answer

Correct Answer: An ingredient

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. What is the primary use of baking chocolate?

Answer

Correct Answer: As an ingredient

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. A "bacteriophage" is a virus capable of infecting what?

Answer

Correct Answer: Bacteria

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. What does bacteriocin effectively protect bacteria from?

Answer

Correct Answer: Competing organisms

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. What can be both harmful and helpful to food?

Answer

Correct Answer: Bacteria

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. What are bacteria?

Answer

Correct Answer: Large group of single-celled micro-organisms which can be both harmful and helpful to food

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. What kind of poisons are produced by Aspergillus molds?

Answer

Correct Answer: Aflatoxins

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. What does the term "Aerobic plate count" mean?

Answer

Correct Answer: Method for determining the presence and concentration of aerobic bacteria in food products

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. What is the name of the method used to measure the concentration of aerobic bacteria in food products?

Answer

Correct Answer: Aerobic plate count

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. What does the term Aerobe mean?

Answer

Correct Answer: Organism, especially a Gram E bacterium

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. What does Aerobe need to live?

Answer

Correct Answer: Oxygen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. What sort of contamination is adulteration?

Answer

Correct Answer: Deliberate

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. What constitutes adulteration?

Answer

Correct Answer: Deliberate contamination of foods with materials of low quality

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. Without heat transfer what could be considered an adiabatic compression?

Answer

Correct Answer: Compression or decompression processes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. Without heat transfer, what do compression and decompression processes have in common?

Answer

Correct Answer: Adiabatic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. What are pesticides considered to be?

Answer

Correct Answer: Additives

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. What component in an active packaging retains its effectiveness in an airless space?

Answer

Correct Answer: Active component

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. What does active packaging allow a controlled interaction between the food, package and?

Answer

Correct Answer: Internal gaseous environment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. What variable is the pressure coefficient calculated from?

Answer

Correct Answer: Ln (k)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. What is the value of V?

Answer

Correct Answer: Activation volume constant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. What is the term for the slope of the ln(k) versus 1/TA plot?

Answer

Correct Answer: Temperature coefficient

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. What is the term for the amount of energy it takes to change the temperature of a system by 1 Kelvin?

Answer

Correct Answer: Activation energy constant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. What are used to alter and control the acidity or alkalinity levels for different desired effects?

Answer

Correct Answer: Acidity regulators

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. What kind of food does not have an optimal pH?

Answer

Correct Answer: Acidified

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. What does the term "acidified food" mean?

Answer

Correct Answer: Product with a natural pH of 4.6 or below

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. What is the most common pH?

Answer

Correct Answer: Less than 7.0

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. What sort of substance has a pH of less than 7.0?

Answer

Correct Answer: Acid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. How much sweeter is Ace K than sugar?

Answer

Correct Answer: 200 times

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. What is acesulfame potassium 200 times sweeter than?

Answer

Correct Answer: Sucrose

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. What is the acceptable daily intake of a substance?

Answer

Correct Answer: Quantity of a food additive

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117. What does excessive absorption of fat do?

Answer

Correct Answer: Imparts an unpleasant greasiness

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. How much fat is desirable to provide flavor, eating quality, etc.?

Answer

Correct Answer: A certain amount of fat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one