MCQs > Engineering & Manufacturing > Agricultural Engineering MCQs > Groundwater Wells and pumps MCQs

Groundwater Wells and pumps MCQ

1. The action of what is responsible for erosion?

Answer

Correct Answer: Water, wind, or ice

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. What causes a lowering of the groundwater level due to pumping?

Answer

Correct Answer: Drawdown

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. What causes a groundwater level to be lowered?

Answer

Correct Answer: Pumping

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Discharge Area is where groundwater emerges from the aquifer or into what?

Answer

Correct Answer: A stream, lake, spring, wetland

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. What is the term for the area or zone where groundwater emerges from the aquifer?

Answer

Correct Answer: Discharge Area

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The opposite of recharge is what term?

Answer

Correct Answer: Discharge

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. What is the opposite of discharge?

Answer

Correct Answer: Recharge

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. What type of movement is diffusion?

Answer

Correct Answer: The movement of a substance from an area of high concentration to an area of low concentration

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. What is it called when a substance moves from an area of high concentration to low concentration?

Answer

Correct Answer: Diffusion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. What can be depleted?

Answer

Correct Answer: Water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. What is the loss of water from groundwater or surface water reservoirs at a rate greater than that of recharge?

Answer

Correct Answer: Depletion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The use of water-saving methods to reduce the amount of water needed for homes, lawns, farming, and industry, and thus increasing water supplies for what?

Answer

Correct Answer: Optimum long-term economic and social benefits

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. What type of material has little permeability or hydraulic conductivity?

Answer

Correct Answer: Geologic material

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. What does the term "confined aquifer" mean?

Answer

Correct Answer: An aquifer that exists where the groundwater is bounded between layers of impermeable substances like clay or dense rock

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. What is another name for an aquifer that is bounded by layers of impermeable substances?

Answer

Correct Answer: Confined aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. What is the zone around a well in an unconfined aquifer that is normally saturated called?

Answer

Correct Answer: Cone of Depression

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. When does water go from vapor to liquid?

Answer

Correct Answer: Condensation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. What is the opposite of condensation?

Answer

Correct Answer: Evaporation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Water from the water table can move upward in which direction?

Answer

Correct Answer: Any

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. What type of water moves upward from the water table?

Answer

Correct Answer: Capillary Water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. What property causes an object to break down?

Answer

Correct Answer: Biodegradable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. What are the three types of BMPs?

Answer

Correct Answer: Structural, nonstructural, and managerial

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. What are some of the best management practices?

Answer

Correct Answer: Structural, nonstructural, and managerial techniques

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. What is the continual contribution of groundwater to rivers?

Answer

Correct Answer: Baseflow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. What is groundwater seepage into a stream or river called?

Answer

Correct Answer: Streamflow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. What does a flowing artesian well have that a still artesian well doesn't?

Answer

Correct Answer: Water level

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Arsenic is a component of what type of material?

Answer

Correct Answer: Artesian aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. What is the Artesian Aquifer called when it's in the ground?

Answer

Correct Answer: Confined aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. An aquifer is an underground what?

Answer

Correct Answer: Geological formation of sand, soil, gravel and rock

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. What is the term for the underground geological formation that can store and yield water?

Answer

Correct Answer: Aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. What can plant roots capture from the aeration zone?

Answer

Correct Answer: Moisture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. What can plant roots do in the aeration zone?

Answer

Correct Answer: Capture the moisture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. What process could be used to lower groundwater levels?

Answer

Correct Answer: Lowering of the elevation of the groundwater table

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. What is the term used to describe the lowering of the elevation of the groundwater table?

Answer

Correct Answer: Lowering groundwater levels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. What does the lowering of land cause?

Answer

Correct Answer: Subsidence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. What are the consequences of seawater intrusion?

Answer

Correct Answer: Contamination of drinking water sources

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. What is the movement of saline water into freshwater aquifers also known as?

Answer

Correct Answer: Seawater intrusion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. What kind of quality degradation affects water supplies?

Answer

Correct Answer: Lowered water quality

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. What is the migration of contaminant plumes that degrade water quality?

Answer

Correct Answer: Degraded quality

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. What do degraded quality waters cause to migrate?

Answer

Correct Answer: Contaminant plumes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. What is an example of a long-term over draft?

Answer

Correct Answer: Drought

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. What is the average annual supply of water to a basin?

Answer

Correct Answer: Long-term average annual supply

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. What is necessary to ensure that reductions in groundwater levels or storage during a period of drought are offset by increases in groundwater levels or storage during other periods?

Answer

Correct Answer: Extractions and recharge

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. What term describes the condition of a groundwater basin where the average annual amount of water extracted for a long-term period, generally 10 years or more, exceeds the long-term average annual supply of water to the basin, plus any temporary surplus?

Answer

Correct Answer: Reduction of storage/ chronic overdraft

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. What are the benefits of surface water?

Answer

Correct Answer: Beneficial uses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Surface water depletion is a significant and unreasonable adverse impact on what?

Answer

Correct Answer: Beneficial uses of the surface water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. How many undesirable results or sustainability indicators can occur from groundwater conditions?

Answer

Correct Answer: One or more

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. What are some of the undesirable results that can occur from groundwater conditions?

Answer

Correct Answer: Sustainability indicators

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. What is the principal application of TDS?

Answer

Correct Answer: Water quality for streams, rivers and lakes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. What is a measure of the combined content of all inorganic and organic substances contained in a liquid in molecular, ionized, or micro-granular suspended form?

Answer

Correct Answer: Dissolved solids

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. What is contaminating groundwater in cities an small communities across California?

Answer

Correct Answer: TCP

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. What is another name for TCP?

Answer

Correct Answer: Trichloropropane

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. What does the term "Salinity" mean?

Answer

Correct Answer: The saltiness or amount of salt dissolved in a body of water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. What is the property of water that measures its saltiness?

Answer

Correct Answer: Salinity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. What version of Chrome contains hexavalent chromium?

Answer

Correct Answer: Chrome 6

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. How much water can an extractor extract per year?

Answer

Correct Answer: Two acre-feet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. What would a minimis extractor extract for domestic purposes?

Answer

Correct Answer: Two acre-feet or less per year

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. What kind of person extracts less than two acre-feet of water per year?

Answer

Correct Answer: Minimis extractor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. What level of the metric is not crossed despite fluctuations?

Answer

Correct Answer: Minimum threshold

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. What are the measurable objectives used to determine if a basin is successful in achieving the sustainability goal?

Answer

Correct Answer: Specific measures

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. What should a basin avoid by using measurable objectives?

Answer

Correct Answer: Significant and unreasonable undesirable results

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. What is the existence and implementation of one or more groundwater sustainability plans called?

Answer

Correct Answer: Sustainability goal

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. In what month of the year is the water year?

Answer

Correct Answer: October

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. What is the term that describes groundwater or surface water from one area to another that involves crossing a political or hydrologic boundary?

Answer

Correct Answer: Water transfer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. What is an accounting of the total groundwater and surface water entering and leaving a basin?

Answer

Correct Answer: Water budget

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. What is a groundwater aquifer said to be if its upper surface is open to the atmosphere?

Answer

Correct Answer: Unconfined

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. What is an aquifer system that's open to the atmosphere through permeable material?

Answer

Correct Answer: Unconfined aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. What do we do to groundwater supplies that are overused?

Answer

Correct Answer: Withdraw

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. What is the maximum quantity of water that can be withdrawn annually from a groundwater supply without causing an undesirable result?

Answer

Correct Answer: Sustainable yield

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. Water supply obtained from streams, lakes, and reservoirs is known as what type of supply?

Answer

Correct Answer: Surface supply

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. What does surface supply usually come from?

Answer

Correct Answer: Streams, lakes, and reservoirs

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. Where does saline/seawater intrusion take place?

Answer

Correct Answer: Surface water or groundwater bodies

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. What does "saline/seawater intrusion" mean?

Answer

Correct Answer: The movement of salt water into a body of fresh water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. What means the maximum quantity of water that can be withdrawn from groundwater without causing overdraft?

Answer

Correct Answer: Yield

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. What is the maximum quantity of water that can be continuously withdrawn from a groundwater basin without causing the overdraft of the basin?

Answer

Correct Answer: Safe yield

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. What is added to an aquifer?

Answer

Correct Answer: Water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. What is the result of recharge occurring naturally?

Answer

Correct Answer: Net gain from precipitation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. What type of movement is called a plume?

Answer

Correct Answer: One fluid moving through another

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. What property describes the movement of a body of contaminated water?

Answer

Correct Answer: Plume

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. Which process makes up the overdraft of a groundwater basin?

Answer

Correct Answer: More water is pumped

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. What does "outflow" mean?

Answer

Correct Answer: Water that leaves a place

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. Where does water that leaves a place go?

Answer

Correct Answer: Outflow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. What are nitrates used in fertilizer?

Answer

Correct Answer: Nitrate contamination

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. What are nitrates used in?

Answer

Correct Answer: Fertilizer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. What does "inflow" mean?

Answer

Correct Answer: Water that moves into a place

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. What is groundwater mining?

Answer

Correct Answer: The process, deliberate or inadvertent, of extracting groundwater from a source

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. A decline of what depth to uneconomic depths would indicate exhaustion of the supply?

Answer

Correct Answer: Pumping levels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. What is the process of extracting groundwater from a source at a rate in excess of the replenishment rate?

Answer

Correct Answer: Groundwater mining

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. What kind of aquifer is a groundwater basin?

Answer

Correct Answer: Alluvial

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Where is groundwater found?

Answer

Correct Answer: Beneath the land surface

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. What is excluded from the definition of groundwater?

Answer

Correct Answer: Soil moisture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. What process does extraction involve?

Answer

Correct Answer: Withdrawing groundwater from storage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. What is the process of withdrawing groundwater from storage by pumping or other controlled means?

Answer

Correct Answer: Extraction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. What is the process of liquid water becoming water vapor?

Answer

Correct Answer: Evaporation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. What do you get when you drawdown groundwater?

Answer

Correct Answer: A lowering of the groundwater surface

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. What causes a lowering of the groundwater surface?

Answer

Correct Answer: Pumping

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. What are Corcoran clay layers called?

Answer

Correct Answer: A very clay-rich confining layer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. What is the Corcoran clay layer type of soil?

Answer

Correct Answer: Clay-rich

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. What is the term for the part of the water withdrawn that is evaporated?

Answer

Correct Answer: Consumptive use

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. Conjunctive use is the operation of a groundwater basin with what other system to maximize water supply?

Answer

Correct Answer: Surface water storage and conveyance system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. Conjunctive use is the operation of a groundwater basin in combination with a surface water storage and conveyance system to maximize water supply, this is called what?

Answer

Correct Answer: Conjunctive operation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. What type of aquifer is confined?

Answer

Correct Answer: An aquifer below the land surface

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. What is the term for an aquifer that is saturated with water?

Answer

Correct Answer: Confined aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. What happens to the water table when groundwater is pumped?

Answer

Correct Answer: Lowering

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. What does the term "closed basin" mean?

Answer

Correct Answer: A basin whose topography prevents surface outflow of water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. How many types of beneficial uses are there according to the State Water Quality Control Board?

Answer

Correct Answer: 23

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. What is the term for the use of water for some domestic, agricultural, industrial, social, recreational or instream use?

Answer

Correct Answer: Beneficial use

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. What term is used to describe a group of water bearing formations?

Answer

Correct Answer: Aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. What generally shallow sand and gravel deposits are associated with river channels and floodplains?

Answer

Correct Answer: Alluvial aquifer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. Who awarded the court decisions?

Answer

Correct Answer: Judge

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. What is the process of determining the outcome of a case?

Answer

Correct Answer: Adjudication

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. What is the volume of water required to cover 1 acre of land to a depth of 1 foot?

Answer

Correct Answer: Acre-foot

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. How many acr-foot are contained in a cubic meter?

Answer

Correct Answer: 1,233

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one