MCQs > Engineering & Manufacturing > Agricultural Engineering MCQs > Refrigeration & Air Conditioning MCQs

Refrigeration & Air Conditioning MCQ

1. What is the process called when a substance is cooled by the use of an indoor coil?

Answer

Correct Answer: Evaporator

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. What is this device sometimes called?

Answer

Correct Answer: Air handler or a furnace and coil

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. What is the device that contains the indoor coil, fan, motor and filtering device?

Answer

Correct Answer: Indoor Unit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. What is the main function of the HVAC system?

Answer

Correct Answer: Heating

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. What is the collective term for HVAC?

Answer

Correct Answer: Heating, Ventilation, and Air Conditioning

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A device designed to regulate what?

Answer

Correct Answer: Humidity input

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. What type of device regulates humidity?

Answer

Correct Answer: Humidistat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. What do humidification processes add moisture to?

Answer

Correct Answer: Air

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. What process is involved when humidification is taking place?

Answer

Correct Answer: The process of adding moisture to the air

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Humidification is the process of adding what to the air within a space?

Answer

Correct Answer: Moisture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. What is the total heating output of a heat pump during its normal usage period for heating?

Answer

Correct Answer: British Thermal Units

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. What is the output of a heat pump in British Thermal Units during its normal usage period for heating?

Answer

Correct Answer: Heating Seasonal Performance Factor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. What is a Horizontal Furnace?

Answer

Correct Answer: A furnace that lies on its side

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. A BTUh is equal to how many?

Answer

Correct Answer: British Thermal Units per hour

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. What do heat transfer movements usually involve?

Answer

Correct Answer: Between two substances

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. What does the air outside the home serve as for a heat pump?

Answer

Correct Answer: Heat source

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. What is the most common method of heat rejection?

Answer

Correct Answer: Air cooled

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Which three methods for heat rejection are the most common?

Answer

Correct Answer: Air cooled, water cooled and glycol cooled

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. What type of Pump uses a valve to alternate between heating and cooling?

Answer

Correct Answer: Air Conditioner

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. What type of air conditioner doesn't continually blow air?

Answer

Correct Answer: Heat Pump

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. What type of air conditioner is able to alternate between heating and cooling?

Answer

Correct Answer: Pump

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. What was the total BTU's for the space to be conditioned?

Answer

Correct Answer: The amount of heat lost

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. What is the outdoor design temperature used in the calculation of heat gain from a space to be conditioned?

Answer

Correct Answer: Summer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. What does a heat exchanger do?

Answer

Correct Answer: Transfer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. What type of energy does the source of the water use?

Answer

Correct Answer: Heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. What is the primary purpose of a well?

Answer

Correct Answer: Water from a well to be used for heat transfer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Water from a well to be used for what?

Answer

Correct Answer: Heat transfer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. What's another name for water from a well to be used for heat transfer?

Answer

Correct Answer: Ground Water-Source

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. What are some examples of Glycol-Cooled Systems?

Answer

Correct Answer: A type of air conditioning system that uses a water/glycol solution for transferring heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. What type of air conditioning system uses water and glycol?

Answer

Correct Answer: Glycol-Cooled System

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. What does a furnace make?

Answer

Correct Answer: Heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. What part of a HVAC system uses gas, oil, electricity, or other fuels for combustion?

Answer

Correct Answer: Furnace

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. What are the chemicals in a Freon?

Answer

Correct Answer: Fluorine, chlorine or bromine

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. What type of contaminents are removed by air filters?

Answer

Correct Answer: Dust, particles, and contaminents

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. What is the term for protecting HVAC equipment?

Answer

Correct Answer: Filters

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. What are the fins attached to the evaporator called?

Answer

Correct Answer: Heat sink fins

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. What does the evaporator absorb?

Answer

Correct Answer: Heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. What is the British Thermal Unit per hour measure of efficiency?

Answer

Correct Answer: EER

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. What does EER stand for?

Answer

Correct Answer: Energy Efficiency Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Heat can be supplemental or auxiliary for what?

Answer

Correct Answer: Second stage heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. What type of contaminants does the electronic air cleaner filter out?

Answer

Correct Answer: Large particles and contaminants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. What does a Economist do?

Answer

Correct Answer: Controls a damper to allow outside air to enter the return air system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. What does the Economist do in systems that need to reduce costs?

Answer

Correct Answer: Controls a damper

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. What is the term used to describe the electronic systems that power ECMs?

Answer

Correct Answer: Electronic commutation systems

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. What is a common type of Direct Expansion meter?

Answer

Correct Answer: Electronic expansion valve

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. What is an example of an electronic expansion valve?

Answer

Correct Answer: Thermostatic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. What is a duct used for?

Answer

Correct Answer: Transfering air to and from an air handling unit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. What is used to transfer air to and from an air handling unit?

Answer

Correct Answer: Duct

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. What type of furnace has the air flow from the top to the bottom?

Answer

Correct Answer: Downflow Furnace

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. In what direction does the air flow through a Downflow Furnace?

Answer

Correct Answer: Bottom

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. What does "downflow" refer to?

Answer

Correct Answer: A type of HVAC system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. What kind of HVAC system discharges air downward?

Answer

Correct Answer: Downflow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. What type of air is pulled into the furnace by the vent?

Answer

Correct Answer: Outside air

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. How does dehumidification work?

Answer

Correct Answer: The reduction of water vapor in air by cooling the air below the dew point

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. What does dehumidification reduce water vapor in air by?

Answer

Correct Answer: Cooling the air

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. What kind of buildup is removed during the defrost cycle?

Answer

Correct Answer: Ice or frost

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. What are two things that can build up on an outdoor heat pump coil?

Answer

Correct Answer: Ice or frost buildup

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. What are used in zoning to regulate airflow to certain rooms?

Answer

Correct Answer: Dampers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. What did the cooling load calculation method first appear in?

Answer

Correct Answer: 1979 ASHRAE Cooling and Heating Load Manual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. What is the total heat gains through a building for the purposes of sizing HVAC equipment?

Answer

Correct Answer: Cooling Load

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. In what year was the Cooling and Heating Load Manual published?

Answer

Correct Answer: 1979

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. How many BTU’s are in a ton?

Answer

Correct Answer: 12,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. What is the measure of the ability of a unit to remove and transfer heat?

Answer

Correct Answer: Cooling Capacity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. What part of a split system contains the outdoor compressor and the condenser coil?

Answer

Correct Answer: Condensing Unit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. What controls are typically included in the condensing unit?

Answer

Correct Answer: Various

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. What does a condenser do?

Answer

Correct Answer: Transfers and rejects heat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. What is used to pump refrigerant from a condensing unit through an evaporator coil?

Answer

Correct Answer: Compressor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. Comfort Air Conditioning systems are designed for the comfort of people, not the protection of what?

Answer

Correct Answer: Computer-based electrical systems

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. Comfort air conditioning systems are designed for the comfort of what?

Answer

Correct Answer: People

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. What is the air conditioning system type that doesn't contain refrigerant?

Answer

Correct Answer: Chilled Water System

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. How many charge of refrigerant are needed for proper system operation?

Answer

Correct Answer: The quantity of refrigerant required for proper system operation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. What term is used to describe the amount of refrigerant in a system?

Answer

Correct Answer: Charge

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. What is the abbreviation for cubic feet per minute?

Answer

Correct Answer: CFM

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. What does CFM stand for?

Answer

Correct Answer: Cubic Feet per Minute

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. In what type of compressor is the refrigerant drawn into the device axially?

Answer

Correct Answer: Centrifugal Compressor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. What is the device that rotates in the Centrifugal Compressor?

Answer

Correct Answer: Impeller

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. What does the term central air conditioning system mean?

Answer

Correct Answer: System in which air is treated at a central location

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. What is the color of carbon monoxide?

Answer

Correct Answer: Colorless

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. What is Carbon Monoxide a product of?

Answer

Correct Answer: Burning any fuel

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. How can the capacity of a system be expressed?

Answer

Correct Answer: In BTU’s

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. A heating or cooling system's capacity can be measured in what?

Answer

Correct Answer: BTU’s

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. What is the ability of a heating or cooling system to heat or cool a given amount of space?

Answer

Correct Answer: Capacity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. What is the amount of heat required to raise one pound of water one degree fahrenheit per hour?

Answer

Correct Answer: The abbreviation for British thermal units per hour

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. The amount of heat required to raise one pound of water one degree what is the common measure of heat transfer rate?

Answer

Correct Answer: Fahrenheit per hour

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. What is the rate at which water rises when exposed to heat?

Answer

Correct Answer: One degree fahrenheit per hour

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. What is the name of the standard used to measure the amount of heat required to raise the temperature of a pound of water?

Answer

Correct Answer: British Thermal Unit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. How many BTU in an hour?

Answer

Correct Answer: BTUH

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. What does "blower" mean?

Answer

Correct Answer: An air handling device for moving air through a HVAC system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. What type of system moves the air through the building?

Answer

Correct Answer: HVAC

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. What type of air handling device moves air?

Answer

Correct Answer: Blower

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. What does the term Auto Changeover mean?

Answer

Correct Answer: A control or thermostat that provides for automatic switching of an air conditioning system from heating to cooling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. What does a control or thermostat provide for?

Answer

Correct Answer: Automatic switching of an air conditioning system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. What is the name of the organization that sets standards for testing and rating heat pumps and air conditioners?

Answer

Correct Answer: Air Conditioning And Refrigeration Institute

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. What is the A rating that denotes the efficiency of gas heating equipment?

Answer

Correct Answer: Annual Fuel Utilization Efficiency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. What is the part of the central air system that moves heated or cooled air throughout the systems ductwork?

Answer

Correct Answer: Air Handler

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. What is the movement of air through an Air Conditioning System and the through space to be conditioned?

Answer

Correct Answer: Air Flow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. What are an air diffusers primary functions?

Answer

Correct Answer: To control the pattern of the airflow into an assigned space

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. What components are used to direct airflow into an assigned space?

Answer

Correct Answer: Air diffusers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. What cooling method takes advantage of the fact that an object with more surface area has more heat dissipation potential?

Answer

Correct Answer: Air cooling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. What kind of equipment is an Air Conditioner?

Answer

Correct Answer: Mechanical equipment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. What can accumulate if fresh air isn't exchanged?

Answer

Correct Answer: Excessive gases and toxic chemicals or residues

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. What do we need to live?

Answer

Correct Answer: Fresh air

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one