MCQs > Culture & Ethics > Human Behavior MCQs > Theoretical Perspectives on Human Behavior MCQs

Theoretical Perspectives on Human Behavior MCQ

Theoretical Perspectives on Human Behavior MCQ

1. Systems Perspective is an approach that sees human behavior as the outcome of interactions within and among systems of interrelated parts.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Social Network Theory is a developing theory in the rational choice perspective that focuses on the pattern of ties that link ______ and collectivities.

Answer

Correct Answer: Persons

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. A theory in the rational choice perspective that sees human behavior as based on the desire to maximize benefits and minimize costs in social interactions is called

Answer

Correct Answer: Social Exchange Theory

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Social Constructionist Perspective is an approach that focuses on how people learn, through their interactions with each other, to classify the world and their place in it.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Both direct and indirect connections to others that are potential sources of a number of types of resources is called

Answer

Correct Answer: Social Capital

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Self-efficacy is a sense of personal_______.

Answer

Correct Answer: Competence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Reciprocity is a norm proposed by ______ exchange theory that receiving resources in social exchange requires giving resources of relatively equal value.

Answer

Correct Answer: Social

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. An approach that focuses on how internal processes such as needs, drives, and ______ motivate human behavior is called psychodynamic perspective.

Answer

Correct Answer: Emotions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. An approach to psychology that undertakes the scientific study of people’s strengths and virtues and promotes optimal functioning of individuals and Communities are called

Answer

Correct Answer: Positive Psychology

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. An individual’s subjective felt and interpreted experience of “who I am.” is called phenomenal self

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Operant Conditioning theory explains the behavioral perspective that sees behavior as the result of reinforcement.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. In _______ psychology, the idea that optimism, hope, and joy can be learned and cultivated is called learned optimism.

Answer

Correct Answer: Positive

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Learned Helplessness describes a cognitive social learning theory, a situation in which a person’s prior experience with ______ forces has led to low self-efficacy and expectations of efficacy.

Answer

Correct Answer: Environmental

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. A humanistic perspective approach that sees human behavior as based on the________ freedom of action and focuses on the human search for meaning.

Answer

Correct Answer: Individuals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Abraham Maslow’s humanistic theory suggests that higher needs cannot emerge in full motivational force until lower needs have been at least partially satisfied; the hierarchy runs from physiological needs at the bottom to safety needs, belongingness and love needs, and esteem needs, with self-actualization needs at the top in the hierarchy of needs

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Which Theories that focus on male domination of the major social institutions and present a vision of a just world based on gender equity?

Answer

Correct Answer: Feminist

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Processes that use the conditions of one component to regulate the functions of another or by which outputs of the system are fed back as inputs in a circular manner is called _______ mechanism

Answer

Correct Answer: Feedback

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The exchange and choice perspective explains the category of behavioral science theory that shares the common focus on the processes whereby individual and collective actors seek and exchange resources and the choices made in pursuit of those resources.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Which theories that focus on processes that individuals and groups can use to recognize patterns of inequality and injustice and to take action to increase their own power?

Answer

Correct Answer: Empowerment Theories

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Efficacy expectation describes a ________ social learning theory, the expectation that one can personally accomplish a goal .

Answer

Correct Answer: Cognitive

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Developmental perspective describes an approach that focuses on how human ______ unfolds across the life course; how people change and stay the same over time.

Answer

Correct Answer: Behavior

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Critical theorists who argue that as capitalism underwent change, people were more likely to be controlled by_______ and their consumer role than by their work position.

Answer

Correct Answer: Culture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. A Critical Race Theory (CRT) proposed by legal scholars who wanted to draw attention to racial oppression in law and society, calling attention to microaggressions, brief, everyday exchanges that send denigrating messages and insults to people of color or members of any other minority identity group.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Conflict perspective is an approach to human behavior that draws attention to conflict,______, and oppression in social life.

Answer

Correct Answer: Dominance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Cognitive Social Learning theory which explains the behavioral perspective that suggests that behavior is also learned by imitation, observation,_______, and expectations.

Answer

Correct Answer: Beliefs

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Classical Conditioning theory describes the behavioral perspective that sees behavior as learned through association, when a naturally occurring stimulus (unconditioned stimulus) is paired with a neutral stimulus (conditioned stimulus).

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Boundary is an _____ line of demarcation that defines which human and nonhuman elements are included in a given system and which elements are outside the system .

Answer

Correct Answer: Imaginary

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Behavioral perspective is an approach that sees human behavior as learned when individuals interact with their________.

Answer

Correct Answer: Environments

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. The capacity to intentionally make things happen is called

Answer

Correct Answer: Agency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one