MCQs > Educational Subjects & Courses > History MCQs > Historical Art Survey MCQs

Historical Art Survey MCQ

Historical Art Survey

1. In the war, otto dix paints a soldier lying in a trench in the ________ section of his artwork.

Answer

Correct Answer: Predella

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. In the virgin of jeanne devreux, mary is shown not only as the mother of christ, but also as ____.

Answer

Correct Answer: Queen of Heaven

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. President jackson viewed the national bank as a _____.

Answer

Correct Answer: Heart

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Petrarch is known _____. select all that apply.

Answer

Correct Answer: As a pagan worshipper for his politically

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Islam came into being during the early part of the ________ century c.e.

Answer

Correct Answer: 7th

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The dada performance of karawane doesnt make sense because ________.

Answer

Correct Answer: It was part of the movement that devalued logical thinking

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. The current consensus amongst credible scholars is that ________ built great zimbabwe.

Answer

Correct Answer: Africans

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. The bronze head of an akkadian ruler is a rare example of ________ in ancient art.

Answer

Correct Answer: Naturalism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Pablo picasso's study for guernica can best be described as _________ drawings.

Answer

Correct Answer: Metalpoint

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The event called the hijra, which was ____, marks the beginning of islam.

Answer

Correct Answer: The flight of Muhammad to Medina,

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. In this partial plan of siena, italy the large white space in the center is __________.

Answer

Correct Answer: The Campo or public plaza

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. A(n) ________ will stipulate what an employee should do when he notices something like a virus.

Answer

Correct Answer: Incident-response plan

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. When islam arose, the ________ were peripheral to the byzantine and sassanian empires.

Answer

Correct Answer: Arabians

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The main difference between islamic art and both egyptian and greek art is its _____________

Answer

Correct Answer: Avoidance of figural imagery and use of calligraphy as an alternative.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Aniconism is __________________

Answer

Correct Answer: The avoidance of figural imagery.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Even before achieving statehood, ________ prohibited slavery in its constitution.

Answer

Correct Answer: Vermont

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. European cemeteries were often organized either in the ____ system or a picturesque, romantic one.

Answer

Correct Answer: Grid.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. East asian artists have traditionally applied ink using a ________.

Answer

Correct Answer: Brush

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. During the mycenaean period, large-scale figural art on the greek mainland was ____.

Answer

Correct Answer: Very rare

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Depictions of ritual sacrifice were shown in many cultures, including ____.

Answer

Correct Answer: Christian and Mesoamerican

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Deconstruction involves the belief that any image has ____ of meanings.

Answer

Correct Answer: A multiplicity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Described as awe mixed with terror, the notion of the sublime influenced ____.

Answer

Correct Answer: Romanticism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Because congress uses a broad definition of the power to regulate commerce, _____.

Answer

Correct Answer: Federal power has increased

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Baker v. carr (1962) involved ________.

Answer

Correct Answer: Apportionment of legislative seats

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. A compromise between politicians takes place when both sides _________________.

Answer

Correct Answer: Meet in the middle by giving in on some points

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. A freestanding sculpture _________________

Answer

Correct Answer: Is surrounded by space on all sides, allowing it to be viewed from multiple perspectives

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. A buddhist stupa, at first a mound tomb, was transformed into a relic ____.

Answer

Correct Answer: Of a Buddha

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. ________________ exerted quality control among members and supervised education.

Answer

Correct Answer: Artisan Guilds

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. ____ is the theft of relics for holy purposes.

Answer

Correct Answer: Furta sacra

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. ____ is the simplest and oldest method of spanning a passageway.

Answer

Correct Answer: Post and lintel

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. This rendering by frank lloyd wright is an example of ____________.

Answer

Correct Answer: Wright's interest in Japanese prints

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Holy relics located in churches ________.

Answer

Correct Answer: Inspired people to make pilgrimages to see them

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Before the baroque period ended, __________ began to replace rome as the center of the art world.

Answer

Correct Answer: France

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. At the great stupa at sanchi, four _________ are oriented to the four cardinal directions.

Answer

Correct Answer: Gates

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. At hagar qim the builders used ________ to construct the doorways.

Answer

Correct Answer: Posts and lintels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. As seen in tintorettos the last supper, his __________ anticipate(s) the baroque style.

Answer

Correct Answer: Loose brushwork and dramatic white spotlighting

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Hieronymus bosch worked primarily on _____

Answer

Correct Answer: Panel paintings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Under the law in the antebellum south, slaves were ________.

Answer

Correct Answer: Property

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Santa anna's allegiance during the early years of mexico seemed _____.

Answer

Correct Answer: Opportunistic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. The work of _______ provided the clearest connections between science and the enlightenment.

Answer

Correct Answer: David Hume

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Rome became a ________ at the end of the 6th century bce.

Answer

Correct Answer: Republic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. Living newspapers and groups such as el teatro campesino have been referred to as _______________.

Answer

Correct Answer: Agitprop theatre

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. This composition was their __________ song to reach the u.k. charts.

Answer

Correct Answer: First,

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. The _______ is beats two and four of a measure with four beats. usually accented in swing rhythm.

Answer

Correct Answer: Backbeat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Melodies found in hard bop were often derived from the ________.

Answer

Correct Answer: Blues scale

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Van gogh saw the image of __________ as symbol of his own longing for the infinite.

Answer

Correct Answer: The sower.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. The technique of painting on a wet plaster surface is called __________.

Answer

Correct Answer: Buon fresco

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. The spear bearer is representative of greek __________ sculpture.

Answer

Correct Answer: Classical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. The pantheons dome is __________ to lessen the weight of it both physically and visually.

Answer

Correct Answer: Coffered

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. The olmec carved and polished ax-shaped forms are called ____.

Answer

Correct Answer: Celts

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Most of the impressionists painted en plein air, meaning they painted outside the __________.

Answer

Correct Answer: Studio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Masaccio is regarded as one of the most ____________ of the early renaissance painters.

Answer

Correct Answer: Innovative

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Landscape with swallows (spring fresco) is significant because it is the first ____.

Answer

Correct Answer: Minoan religious image

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. The large imperial tombs of the kofun period were constructed following ________examples.

Answer

Correct Answer: Korean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. The term vanitas in art includes references to ________.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. The technique used to make juan griss glass and bottle of banyuls is ________.

Answer

Correct Answer: Collage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. The technique used to make andy warhols thirty are better than one is ________.

Answer

Correct Answer: Silkscreen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. The subject matter of buddhist art consists of ________.

Answer

Correct Answer: Stories from Buddha's life, teachings, and beliefs

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. The small rooms in catacombs, _______________, were frequently plastered and painted

Answer

Correct Answer: Cubicula

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. The scribe responsible for making the lindisfarne gospels was ________.

Answer

Correct Answer: Bishop named eadfrith.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. The rendition of the body of cycladic figures is ____.

Answer

Correct Answer: Naturalistic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. The purpose of using stained glass in many cathedrals was to _________________

Answer

Correct Answer: Accomplish all of the above.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. The picture stone ordered by harald the bluetooth depicts __________________.

Answer

Correct Answer: Christ with outstretched arms.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. The palette of king narmer represents the forceful ____.

Answer

Correct Answer: Unification of Egypt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. The painting above was one of ______ panels.

Answer

Correct Answer: Sixty.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. The monks of the ____ order were among the primary patrons of romanesque sculpture.

Answer

Correct Answer: Cluniac.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. The images and symbols found in the sanctuary from san vitale express the single theme of ____.

Answer

Correct Answer: Christ's redemption of humanity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. The image of christ as the pantokrator refers to his role as ____.

Answer

Correct Answer: Redeemer.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. The image above is an example of the ____________ order.

Answer

Correct Answer: Doric, Ionic and Cornthian

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. The ____ of duccios figures from the maest was/were derived from byzantine art.

Answer

Correct Answer: Formality and symmetry

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. Shirin neshats rapture is a film that separates ________ onto different screens.

Answer

Correct Answer: Men and women

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. Shirin neshat builds on her ________ heritage in her work.

Answer

Correct Answer: Iranian

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. One major source of inspiration for jean-michel basquiats art works was __________.

Answer

Correct Answer: Graffiti.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. One indication that the lady of auxerre may be a kore is ____.

Answer

Correct Answer: The gesture of prayer.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. One important similarity between stonehenge and the gates is that ________.

Answer

Correct Answer: It took a highly organized team to construct them

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. Of the following ____ is one of the primary characteristics of neolithic society.

Answer

Correct Answer: Domestication of animals.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. Michelangelo went beyond self-contained statues in his david by ____.

Answer

Correct Answer: Turning his head

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. Many renaissance artists benefited from the patronage of the _______ family.

Answer

Correct Answer: Medici

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. Many believe this sculpture represented to the greeks _________________

Answer

Correct Answer: Great naval victory or some other type of successful defeat.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. Many ancient greek artists made artworks to honor ________.

Answer

Correct Answer: Their gods and dieties

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. Linear motifs, used during the geometric period of ancient greek art, ___________________

Answer

Correct Answer: Were a stylistic method that included the use of spirals, diamonds,and cross hatching.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. ____ church is one in which the aisles are approximately the same height as the nave.

Answer

Correct Answer: A hall

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. A pliable material, such as clay or wax, is shaped into a three-dimensional form in ________.

Answer

Correct Answer: Modeling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. In 1654, the jews of sephardic origin, immigrating to the united states, ________.

Answer

Correct Answer: Were refugees expelled from their countries of residence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Applying tiny dots of color to a canvas to create optical effects is referred to as ________.

Answer

Correct Answer: Pointillism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. An art historian does all of the following except _____.

Answer

Correct Answer: Evaluate a work in terms of its beauty

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. The ________ were the first immigrant group to encounter prolonged organized resistance.

Answer

Correct Answer: Irish

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. Cimabues student was ________.

Answer

Correct Answer: Giotto

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. ________ contended that the second great awakening was also intended to reform human society.

Answer

Correct Answer: Lyman Beecher

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Academics generally agree that the gothic style of architecture began in __________.

Answer

Correct Answer: ​twelfth and thirteenth centuries

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. The roman aqueduct pont du gard is a good example of the _______ method of construction.

Answer

Correct Answer: Louis Sullivan

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. ________ is the best-known work of the bizarrely inventive hieronymus bosch.

Answer

Correct Answer: The Garden of Earthly Delights

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. An odalisque, a turkish harem girl, was the subject of a painting by ________.

Answer

Correct Answer: Ingres

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. The last supper by tintoretto ________.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. The scale and rigor of the somerset house in london reflects the french tradition of ____________.

Answer

Correct Answer: The École des Beaux-Arts.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. Picasso's guernica dramatized the 1937 destruction of the basque capital during the ____.

Answer

Correct Answer: Spanish Civil War

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. The pyramids of egypt are an example of art as a ____ activity.

Answer

Correct Answer: Apprentice

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. The maori meeting house represented the ____ of a great ancestor.

Answer

Correct Answer: Body

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. Asian theatre is ordinarily more ____________ than literary or intellectual.

Answer

Correct Answer: Visual and sensual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. Under the reign of ________, a new, more naturalistic style of egyptian art developed.

Answer

Correct Answer: Amenhotep IV

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. To remember military victories, the romans built ____.

Answer

Correct Answer: Arches

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. The use of tempera gave way to __________ painting technique in the high italian renaissance.

Answer

Correct Answer: Oil

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. The technique used to make andy warhol?s thirty are better than one is ________.

Answer

Correct Answer: Silk screen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. The structure of romanesque churches recalls architectural elements from ________.

Answer

Correct Answer: Ancient rome.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. The stele of hammurabi is significant as both a work of ancient mesopotamian art and as __________.

Answer

Correct Answer: An historical document recording a written code of law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. The most famous nubian kingdom was ________, which lasted over 1,400 years.

Answer

Correct Answer: Kush

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. John heartfield?s have no fear, he?s a vegetarian is an example of ________.

Answer

Correct Answer: Had to flee germany to escape arrest and persecution

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. It was possible to decipher hieroglyphs because of ________.

Answer

Correct Answer: The Rosetta Stone

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. Edward kienholz's work is based on his experiences as ____.

Answer

Correct Answer: A prisonerc.a mental hospital workerd.a home health aide.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. Eadweard muybridge's photos of human bodies revealed his ____ attitude towards the human body.

Answer

Correct Answer: Detached

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. Automatism was used in the making of many ________ works of art.

Answer

Correct Answer: Surrealist

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. Artistic devices used to glorify a ruler's image include an idealized image and ____.

Answer

Correct Answer: Symbols

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. An important component of european still life painting was the idea of ____.

Answer

Correct Answer: Food as vanitas

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. An archaic greek sculpture portraying a nude male is called ________.

Answer

Correct Answer: A kouros

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. Alexandre cabanel?s birth of venus is an example of a(n) ________ painting.

Answer

Correct Answer: Academic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. A large palace/fort was built at split in yugoslavia by ____.

Answer

Correct Answer: Diocletian.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117. In the eighteenth century, __________________ replaced the land-based power of the aristocracy.

Answer

Correct Answer: The Industrial Revolution

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. Art is a ____ phenomenon.

Answer

Correct Answer: Human

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

119. Earlier medieval structures were ________ .

Answer

Correct Answer: Timber roofed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

120. Mortality means ____.

Answer

Correct Answer: Being subject to death

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

121. The snake goddess is from ____.

Answer

Correct Answer: Crete

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

122. The function of this painting is to show food as ____. (Image of a messing table with food)

Answer

Correct Answer: Beautiful

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

123. Regular shapes are ____; irregular shapes are ____.

Answer

Correct Answer: Geometric and organic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

124. The ziggurat of ur is an ____.

Answer

Correct Answer: Artificial mountain

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

125. The subtext in an artwork refers to ____

Answer

Correct Answer: Its underlying theme or message

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

126. The scivias records ___________________of hildegard of bingen.

Answer

Correct Answer: The mystical visions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

127. The romans felt that family tombs ____.

Answer

Correct Answer: Should be as ostentatious as possible

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

128. ____ were innovative architectural features that appeared at cluny iii.

Answer

Correct Answer: A three-story elevation and pointed arches

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

129. Napoleon iii developed the salon des refus?s for artists rejected from the official __________.

Answer

Correct Answer: Salon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

130. Titian?s venus of urbino shows ________.

Answer

Correct Answer: A Classical goddess, represented as both modest and inviting

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

131. Tiryns was ____.

Answer

Correct Answer: A fortified palace

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

132. The use of guardian figures on the lion gate is reminiscent of ____.

Answer

Correct Answer: Ancient Mesopotamia and Egypt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

133. The transition from romanesque to gothic style can be seen in the ________ at chartres cathedral.

Answer

Correct Answer: Architecture and sculpture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

134. The themes portrayed in the murals that decorated assyrian palaces were intended to ____.

Answer

Correct Answer: Exalt royal power

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

135. The sculptor polykleitos imposed order on human movement in his doryphoros by ____.

Answer

Correct Answer: Creating a system of cross balances

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

136. The royal portal at the church of notre dame at chartres gets its name from ___________.

Answer

Correct Answer: The column statues depicting members of the French royal family

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

137. The roman basilica provided the basic design for christian ________-plan churches.

Answer

Correct Answer: Longitudinal

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

138. The rent collection courtyard documents a scene from ____ history.

Answer

Correct Answer: Chinese

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

139. The parisian style during the reign of louis ix is called the ________________.

Answer

Correct Answer: Court style

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

140. The northern artist regarded as being as self-confident as michelangelo was __________.

Answer

Correct Answer: Dürer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

141. The mural program at santa costanza features images common in ____, as well as christian images.

Answer

Correct Answer: Roman funerary art

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

142. The most successful producer of __________ decorative arts was wedgwood.

Answer

Correct Answer: Neoclassical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

143. The most impressive surviving archeological remains of the sumerians is the __________.

Answer

Correct Answer: Ziggurat

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

144. The most devastating natural disaster in europe that broke out in the 1340s was ____.

Answer

Correct Answer: The Black Death

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

145. The invasion of the ____________ caused a dramatic rift in the central and eastern islamic world.

Answer

Correct Answer: Umayyads

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

146. The indus valley civilization thrived around the same time as ___________________.

Answer

Correct Answer: Old Kingdom Egypt.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

147. The gospel books that are stylistically related to moissac are the ____.

Answer

Correct Answer: Codex Colbertinus and the Corbie Gospels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

148. The god of order who egyptians believed brought civilization to the nile is ____?

Answer

Correct Answer: Osiris

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

149. The feather cloak, or kearny cloak (fig. 28-15) had a foundation made from __________.

Answer

Correct Answer: Coconut fibers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

150. The decorative arts, especially __________, thrived during the ming dynasty.

Answer

Correct Answer: Porcelain

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

151. "the columns in the hypostyle hall at karnak have capitals that resemble ____.

Answer

Correct Answer: Lotus or papyrus plants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

152. The book of kells was produced on __________, an animal skin prepared for writing.

Answer

Correct Answer: Vellum

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

153. Much of ancient egypt's art and many of its monuments were, in one way or another, linked to ____.

Answer

Correct Answer: Death or worship of the dead

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

154. In england, neoclassicism was accompanied by a __________ revival.

Answer

Correct Answer: Gothic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

155. In contrast to other monastic orders, the ____ lived and preached in urban environments.

Answer

Correct Answer: Mendicant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

156. In contrast to a greek temple, roman temples usually were ____.

Answer

Correct Answer: Pseudo-peripteral

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

157. Amenhotep iv changed his name to __________ to honor the life-giving sun deity aten.

Answer

Correct Answer: Akhenaten

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

158. Sumerian votive figures possess __________that reflect mesopotamian devotional beliefs.

Answer

Correct Answer: Large open eyes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

159. Simone martini?s rendition of annunciation may have been inspired by ____.

Answer

Correct Answer: The etiquette of chivalric courts.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

160. The haniwa figures that surrounded kofun tombs developed out of simple ______-shaped vessels.

Answer

Correct Answer: Cylindrical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

161. Many new kingdom temples, including the one at karnak, had ____ plans.

Answer

Correct Answer: Axial

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

162. Some of the coins that were struck by kanishka were modeled on ____.

Answer

Correct Answer: The imperial coinage of Rome

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

163. ______________ originated in the third century when devout christians retired to the desert.

Answer

Correct Answer: Monasticism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

164. Alfred stieglitz was the chief proponent of european modern art in __________.

Answer

Correct Answer: America.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

165. A spare, geometric style of modern architecture in europe developed in response to __________.

Answer

Correct Answer: Art Nouveau

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

166. Pendentives and squinches are associated with ____.

Answer

Correct Answer: Domes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

167. In the archaic period, the black-figure style of vase painting was replaced by the ____ style.

Answer

Correct Answer: Red-figure

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

168. A ______________ includes the complete text of psalms and odes or canticles from the bible.

Answer

Correct Answer: Psalter;

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

169. The _______________ is an arcaded passage between the clerestory and nave arcade.

Answer

Correct Answer: Triforium.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

170. Reynolds developed a type of historical portraiture called ____________.

Answer

Correct Answer: The Grand Manner.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

171. A nonobjective work refers to work that ____.

Answer

Correct Answer: Has no reference to the external appearance of the physical world

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

172. A chaitya hall is the best example of a ____.

Answer

Correct Answer: Buddhist stupa hall

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

173. ____ was the typical tomb type found at the etruscan cemetery at cerveteri.

Answer

Correct Answer: Tumulus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

174. ____ remained the byzantine foothold in italy for two centuries.

Answer

Correct Answer: Ravenna.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

175. The french viewing public were greatly horrified by manet?s olympia because of her ____.

Answer

Correct Answer: Defiant look

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

176. The first true gothic hall church was the church of __________ of hungary in marburg.

Answer

Correct Answer: Saint Elizabeth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

177. By ____ donatello revolutionized relief sculpture in his image of saint george slaying the dragon.

Answer

Correct Answer: Creating an atmospheric effect using incised lines

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

178. One aspect of etruscan society that contributed to their downfall was the lack of ____?

Answer

Correct Answer: Political cohesion.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

179. Erasmus and __________ were important reformers in the early sixteenth century.

Answer

Correct Answer: Luther

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

180. Cistercians did not rely on the __________ found on many romanesque churches.

Answer

Correct Answer: Elaborately carved and painted figural decoration

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

181. __________ are people from outside the empire who could only ?barble? greek or latin.

Answer

Correct Answer: Barbarians

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

182. Artemisia gentileschi used ___________as a model in many of her paintings.

Answer

Correct Answer: Herself

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

183. Art nouveau artists and architects drew inspiration from _____________.

Answer

Correct Answer: Nature

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

184. A female statue column used as an architectural support was known as a ____.

Answer

Correct Answer: Caryatid.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

185. Gothic cathedrals differ from those built in the romanesque period in their _______________.

Answer

Correct Answer: Shift toward more open, light-filled spaces

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

186. Lusterware refers to a technique used to make ceramic surfaces resemble_________.

Answer

Correct Answer: Precious metals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

187. Sumerian votive figures were dedicated to the __________.

Answer

Correct Answer: Gods.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

188. Fifteenth-century __________ painters perfected the technique of painting with an oil medium.

Answer

Correct Answer: Flemish

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

189. Confraternities are ____ who dedicated themselves to strict religious observance.

Answer

Correct Answer: Laypeople

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

190. British painters fuseli and blake both worked in a __________ style.

Answer

Correct Answer: Romantic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

191. Archeologists use the term __________ to designate the aegean bronze age on mainland greece.

Answer

Correct Answer: Helladic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

192. Although a military failure, _________ helped to stimulate trade during the romanesque period?

Answer

Correct Answer: Crusades

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

193. __________ architects developed a common formal language that transcended regional boundaries.

Answer

Correct Answer: International Style

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

194. Value in art refers to ____ and ____

Answer

Correct Answer: Lightness and darkness

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

195. The components of an artwork include perception, response, creativity, and ____.

Answer

Correct Answer: Expression

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

196. Recent innovations in structural systems include ____.

Answer

Correct Answer: Reinforced concret

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

197. A work of art is the product of interrelationships between various art elements and __________

Answer

Correct Answer: Principles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

198. ____ is the church most closely associated with the crusades.

Answer

Correct Answer: La Madeleine, Vézelay

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

199. While ____ was important to modernists, ____ is important to postmodernists.

Answer

Correct Answer: Painting/photography

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

200. This painting was a catalyst for the ____ movement in art.

Answer

Correct Answer: Cubist

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

201. Prehistoric artists painted images in the ____ of the caves

Answer

Correct Answer: Back

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

202. Primitive art reflected art from___________________________.

Answer

Correct Answer: Non-western cultures

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

203. ________ was the treasurer to charles vii of france and a friend to pope nicholas v.

Answer

Correct Answer: Jacques Coeur

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

204. Often synonymous with the renaissance, the ____ were great art patrons.

Answer

Correct Answer: Medici family.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

205. Thelydenburg heads were probably used in _____.

Answer

Correct Answer: Initiation rites

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

206. The term terribilita is most often used to refer to ____?

Answer

Correct Answer: Michelangelo

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

207. The jewish law prohibiting the worship of idols made the production of ___________most suspect.

Answer

Correct Answer: Sculpture in the round

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

208. The crowned head of an oni demonstrated the yoruba and benin skill in ____.

Answer

Correct Answer: Metallurgy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

209. Symbolic proportion is ________________

Answer

Correct Answer: The apparent disproportionate relationship between objects within a piece.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

210. Satyrs were men with ____ attributes and were prone to drunkenness and sexual excess.

Answer

Correct Answer: Goat or horse

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

211. One of the rooms of the propylaia reportedly functioned as a ____.

Answer

Correct Answer: Picture gallery

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

212. Found on the warka vase, the convention of hierarchy of scale indicated ____.

Answer

Correct Answer: Greater importance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

213. Control of the world’s cocaine industry rests in the hands of __________ organizations.

Answer

Correct Answer: Colombian

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

214. Compound piers are ____.

Answer

Correct Answer: ...piers with attached columns or pilasters

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

215. As early as 7000 bce, during the neolithic age, people of jericho refashioned __________.

Answer

Correct Answer: Plastered skulls

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

216. After procrastinating for months, ____________ finished guernica for the 1937 world's fair.

Answer

Correct Answer: Pablo Picasso

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

217. A ruler's image is often ____, meaning it is depicted without flaws and often with youthful vigor.

Answer

Correct Answer: Idealized

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one