MCQs > Crime & Justice > Criminal Law (U.S.) MCQs > Introduction to Criminal Law MCQs

Introduction to Criminal Law MCQ

Introduction to Criminal Law MCQ

 

1. Generally, bloodstain diameter ________ as height increases.

Answer

Correct Answer: Increases

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. In rochin v. california, the supreme court ruled that the suspect could not be tried because _____.

Answer

Correct Answer: More state restrictions on abortion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. When taking medication, you should always __________.

Answer

Correct Answer: Tell your doctor about other medication you may be taking

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Under negligence, a person is liable only for ________ events.

Answer

Correct Answer: Libel

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Grand juries in texas are composed of __________ members.

Answer

Correct Answer: Twelve

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A(n) _____ contract is stated in oral or written words.

Answer

Correct Answer: Express

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. In a unilateral contract, the consideration for a promise is ______.

Answer

Correct Answer: Action

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. The citizens of ________ are most likely to participate as campaign volunteers during an election.

Answer

Correct Answer: The United States

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The average winning margin in house elections is ________ percent.

Answer

Correct Answer: 40

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The alien and sedition acts likely violated the constitution's prohibitions against __________.

Answer

Correct Answer: Prior restraint

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The ________ party originated from internal mobilization.

Answer

Correct Answer: Jeffersonian

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The ______ rule forbids the introduction in trial of any piece of evidence obtained illegally.

Answer

Correct Answer: Exclusionary

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The most cited reason why rape victims do not report crimes is ________.

Answer

Correct Answer: Embarrassment about the crime itself

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. _____ is actions engaged in by consenting adults, such as prostitution, gambling, and drug use. Some people refer to these acts as “victimless” offenses and argue that they should not be subject to governmental regulation.

Answer

Correct Answer: Victimless crime

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Is u.S. Supreme Court the highest court within the United States judicial system has nine Justices and hears cases involving matters of federal and constitutional law?

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. _____ is known as founding U.S. document that encompasses rights, privileges, guarantees, immunities, and protections promised by the state to citizens.

Answer

Correct Answer: U.S. Constitution

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. _____ is defined as source of criminal law, when treaties impose criminal sanctions for violations.

Answer

Correct Answer: Treaties

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. _____ is a civil wrong may involve a lawsuit by someone (plaintiff) who complains that another person or entity (defendant) caused him harm. The remedy for a tort action is typically monetary compensation.

Answer

Correct Answer: Tort

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Is state v. Woll no, D can be convicted of larceny/theft if there was intent to deprive so long as D intended to deprive the owner of the property at some point after he received it. The court upholds D’s conviction for larceny?

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. _____ is known as laws enacted by state legislatures that apply to offenders who commit crimes within the state.

Answer

Correct Answer: State legislation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. _____ is defined as intoxication is not, as such, a defense to a criminal charge; but in any prosecution for an offense, evidence of intoxication of the defendant may be offered by the defendant whenever it is relevant to negative an element of the crime charged.

Answer

Correct Answer: People of New York v. Sirico

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. _____ is criminal legislation adopted by municipalities that subject offenders to jail or fines typically for low-level offenses.

Answer

Correct Answer: Municipal ordinances

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Is model Penal Code (MPC) non-binding legal code designed to enhance uniformity across criminal law statutes by providing legislatures with ideal statutory language regarding definitions of crime, defenses, and excuses. The MPC was written by members of the American Law Institute, a group of judges, lawyers, and law professors?

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. _____ is known as actions that are not inherently wrong, but wrong because they violate the law, such as public intoxication, vagrancy, and laws that impose regulations on seat belt use and restrictions on hunting.

Answer

Correct Answer: Misdemeanor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. _____ is defined as actions that are not inherently wrong, but wrong because they violate the law, such as public intoxication, vagrancy, and laws that impose regulations on seat belt use and restrictions on hunting.

Answer

Correct Answer: Mala prohibita

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. _____ is crimes that society considers inherently evil and morally wrong, such as theft, rape, and murder.

Answer

Correct Answer: Mala in se

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Is felony a crime that is punishable by more than one year of imprisonment, may result in a fine, and is more serious than a misdemeanor?

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. _____ is known as laws passed by the U.S. Congress and applied within the federal court system.

Answer

Correct Answer: Federal legislation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. _____ is defined as a law that punishes people for engaging in actions that were not unlawful at the time they were committed. This type of law is unconstitutional.

Answer

Correct Answer: Ex-post facto law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. _____ is legal directive that becomes federal law enacted by a sitting U.S. President, such as the Emancipation Proclamation and Order No. 9066, which mandated the internment of Japanese Americans at the start of World War II. State governors also have authority to issue executive orders.

Answer

Correct Answer: Executive order

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Is crime an act or omission punishable by the state or federal government through the enforcement of its criminal laws?

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. _____ is known as in the absence of codified law, over time, judges made, and applied legal rules. American criminal law is based on English common law.

Answer

Correct Answer: Common law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. _____ is defined as a summary sheet that summarizes the central elements of a court case, including the name of the case, the legal citation, prior proceedings, facts, issue, holding, and rationales.

Answer

Correct Answer: Case brief

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. _____ is a source of criminal law, such as the regulations of the Equal Employment Opportunity Commission (and other federal or state agencies), that may subject a violator to criminal penalties.

Answer

Correct Answer: Administrative regulations

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. During a trial the ________ must decide whether or not the statements made by the witness are true.

Answer

Correct Answer: Trier of fact

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Approximately ______ of all federal and state cases result in a guilty pleas.

Answer

Correct Answer: 95%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. The criminal charge is sometimes referred to as “information.”

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. A criminal action is similar to a tort action.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Criminal law in the United States consists of 50 criminal codes.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. The Model Penal Code (MPC) was published by the American law Institute in

Answer

Correct Answer: 1962.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. The United States has Mutual legal assistance treaties (MLATs) with

Answer

Correct Answer: All of these.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. An executive order can only be enacted by

Answer

Correct Answer: A sitting president.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Which of the following municipalities are empowered to enact laws that punish low-level, nonfelony offenses?

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Most criminal cases are prosecuted under

Answer

Correct Answer: State laws.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Most states have abolished common law crimes.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. American criminal law comes from

Answer

Correct Answer: All of these.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Adultery is considered a

Answer

Correct Answer: Victimless crime

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Which of the following is not an example of Mala Prohibita offenses?

Answer

Correct Answer: Mayhem

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Mala in se is a Latin phrase.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. The law punishes every moral wrong.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Which of the following are examples of entities that can pass laws?

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. A criminal act is the result of either an affirmative act or a negative act.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one