General Chemistry MCQ
1. What is the definition of active transport?
Answer
Correct Answer:
The movement of molecules or ions from a region of lower concentration to higher concentration; requires energy
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
2. What is the minimum amount of energy needed for a chemical reaction to occur?
Answer
Correct Answer:
Activation energy
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
3. What is the maximum energy point in a chemical reaction called?
Answer
Correct Answer:
Activated complex
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
4. What is the name for the element with atomic number 89?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
5. Which group does Actinium belong to?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
6. How many actinide elements are there?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
7. According to the common properties, which element is NOT an actinide?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
8. What is an acidic solution?
Answer
Correct Answer:
An aqueous solution with a pH less than 7.0
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
9. What is the acid dissociation constant?
Answer
Correct Answer:
A quantitative measure of how strong an acid is.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
10. What is the purpose of acid-base titration?
Answer
Correct Answer:
To find the concentration of an acid or base.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
11. What is the equivalence point in an acid-base titration?
Answer
Correct Answer:
The point at which the concentrations of the acid and base are equal
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
12. Indicators that change color when the concentration of hydrogen or hydroxide ions changes in an aqueous solution are called what?
Answer
Correct Answer:
Acid-base indicators
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
13. What is an acid anhydride?
Answer
Correct Answer:
A nonmetal oxide that reacts with water to form an acidic solution.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
14. What does accuracy refer to in measurement?
Answer
Correct Answer:
The closeness of a measurement to a true or accepted value.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
15. What does the term 'absorptivity' mean?
Answer
Correct Answer:
Absorption cross section of extinction coefficient
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
16. What is the absorbance of a solution per unit path length and concentration?
Answer
Correct Answer:
Absorbance
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
17. What does an absorption spectrum show?
Answer
Correct Answer:
The amount of absorption as a function of wavelength.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
18. What is the absorption spectrum?
Answer
Correct Answer:
Graph of amount of absorption as a function of wavelength.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
19. What is the technique used to determine concentration and structure of a sample based on which wavelengths of liquid are absorbed?
Answer
Correct Answer:
Absorption spectroscopy
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
20. What is the process by which atoms, ions, or molecules enter a bulk phase?
Answer
Correct Answer:
Absorption
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
21. What is the temperature of absolute zero?
Answer
Correct Answer:
0 K or -273.15°C
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
22. What is absolute zero?
Answer
Correct Answer:
The lowest possible state at which matter can exist, 0 K or -273.15°C.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
23. What type of uncertainty is this?
Answer
Correct Answer:
Absolute uncertainty
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
24. What is absolute uncertainty?
Answer
Correct Answer:
The uncertainty of a scientific measurement, given in the same units as the measurement.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
25. What is the name of the unit used to measure absolute temperature?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
26. What is absolute error?
Answer
Correct Answer:
Expression of the uncertainty or inaccuracy of a measurement
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
27. What is the common name for high purity ethanol or ethyl alcohol?
Answer
Correct Answer:
Absolute alcohol
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
28. What is the axial direction?
Answer
Correct Answer:
One of two directions pointing from the center of a trigonal bipyramid along its axis
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
29. What is the value of Avogadro's law equation when the temperature is 0 degrees celsius and the pressure is 1 atm?
Answer
Correct Answer:
Vm = 22.4
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
30. What does Avogadro's law equation state?
Answer
Correct Answer:
Vm = specific constant (depending on T, P; independent of gas)
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
31. What is Avogadro's number?
Answer
Correct Answer:
6.02 x 1023
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
32. What is Avogadro's law?
Answer
Correct Answer:
Equal volumes of any two gases at the same temperature and pressure contain the same number of molecules.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
33. What is atomic theory?
Answer
Correct Answer:
An explanation of the structure of matter in terms of different combinations of very small particles (atoms)
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
34. What is the symbol for a newly discovered element?
Answer
Correct Answer:
A temporary name with a three letter notation
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
35. What is the atomic symbol for the element sodium?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
36. What is an atomic orbital?
Answer
Correct Answer:
A wave function for an electron in an atom
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
37. The number of protons in the nucleus of an atom is called what?
Answer
Correct Answer:
Atomic number
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
38. What is the atomic number of carbon?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
39. What is the atomic mass unit?
Answer
Correct Answer:
A mass unit equal to exactly one-twelfth the mass of a carbon-12 atom
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
40. What is the value of an atomic mass unit?
Answer
Correct Answer:
1/12 the mass of a carbon-12 atom
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
41. What does the atomic mass of an element express?
Answer
Correct Answer:
The average atomic mass for the naturally occurring element, expressed in atomic mass units
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
42. What does the atomic mass of an element represent?
Answer
Correct Answer:
The average atomic mass for the naturally occurring element, expressed in atomic mass units.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
43. What is an atom?
Answer
Correct Answer:
An extremely small particle of matter that retains its identity during chemical reactions.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
44. What is a colloid in which the dispersed phase consists of micelles called?
Answer
Correct Answer:
Association colloid
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
45. What is the Arrhenius equation?
Answer
Correct Answer:
K = Ae-Ea/RT
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
46. What is an aromatic hydrocarbon?
Answer
Correct Answer:
A hydrocarbon that contains a benzene ring or similar structural feature
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
47. What are antibonding orbitals?
Answer
Correct Answer:
Orbitals having zero values in the region between two nuclei
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
48. What is the anode?
Answer
Correct Answer:
The electrode at which oxidation occurs.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
49. What is an anion?
Answer
Correct Answer:
A negatively charged ion
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
50. What is the quantum number that distinguishes orbitals of given n having different shapes?
Answer
Correct Answer:
Angular momentum quantum number (l)
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
51. What is the maximum value that the angular momentum quantum number can have?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
52. What is an amphoteric oxide?
Answer
Correct Answer:
An oxide that has both acidic and basic properties
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
53. What is amphoteric hydroxide?
Answer
Correct Answer:
A metal hydroxide that reacts with both bases and acids
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
54. What is another term for 'amphiprotic species'?
Answer
Correct Answer:
A species that can act as either an acid or a base
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
55. What is a amphiprotic species?
Answer
Correct Answer:
A species that can act as either an acid or a base.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
56. What is the base unit of current in the International System?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
57. What is an amorphous solid?
Answer
Correct Answer:
A solid that has a disordered structure
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
58. What is an amino acid?
Answer
Correct Answer:
A compound containing an amino group and a carboxyl group.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
59. What are the functional groups present in an amino acid?
Answer
Correct Answer:
—NH2 and —COOH
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
60. What is Amine?
Answer
Correct Answer:
A compound that is structurally derived by replacing one or more hydrogen atoms of ammonia with hydrocarbon groups
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
61. What is an amide?
Answer
Correct Answer:
A compound derived from the reaction of ammonia, or a primary or secondary amine, with a carboxylic acid
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
62. What is alpha emission?
Answer
Correct Answer:
The emission of a nucleus, or alpha particle, from an unstable nucleus.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
63. What is an alloy?
Answer
Correct Answer:
A material with metallic properties that is either a compound or a mixture.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
64. What is an allotrope?
Answer
Correct Answer:
Allotrope one of two or more distinct forms of an element in the same physical state
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
65. What is an alkyne?
Answer
Correct Answer:
An unsaturated hydrocarbon containing a carbon–carbon triple bond
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
66. What is the general formula for Alkyne?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
67. What is an alkyl group?
Answer
Correct Answer:
An alkane less one hydrogen atom
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
68. What is the general formula for an alkene?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
69. What is the general formula for an alkane?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
70. What does "Group IIA elements" refer to in the context of the alkaline earth metals?
Answer
Correct Answer:
The reactive metals
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
71. Which group do the alkaline earth metals belong to?
Answer
Correct Answer:
Group IIA
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
72. What is the difference between an alkaline dry cell and a Leclanché dry cell?
Answer
Correct Answer:
Alkaline dry cells use potassium hydroxide in place of ammonium chloride.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
73. What are Alkali metals?
Answer
Correct Answer:
The Group IA elements
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
74. What is the name given to Group IA elements?
Answer
Correct Answer:
Alkali metals
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
75. What is the group number of Alkali metals?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
76. What is the name for the Group IA elements?
Answer
Correct Answer:
Alkali metals
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
77. What is an aliphatic hydrocarbon?
Answer
Correct Answer:
A saturated or unsaturated hydrocarbon
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
78. What is the functional group present in Aldehydes?
Answer
Correct Answer:
Carbonyl group
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
79. Which of the following is not a property of alcohol?
Answer
Correct Answer:
It is a compound obtained by substituting a hydroxyl group (—OH) for an —H atom
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
80. What does the term "Aerosol" refer to?
Answer
Correct Answer:
A colloid consisting of liquid droplets or solid particles dispersed throughout a gas.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
81. What is adsorption?
Answer
Correct Answer:
The binding or attraction of molecules to a surface
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
82. What is the product of an addition reaction?
Answer
Correct Answer:
C-C single bond
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
83. What is an addition polymer?
Answer
Correct Answer:
A polymer formed by linking together many molecules by addition reactions.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
84. List the elements in order of their ease of losing electrons during reactions in aqueous solution
Answer
Correct Answer:
Activity series
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
85. The activity series is a listing of the elements in order of their ease of _______.
Answer
Correct Answer:
Losing electrons during reactions in aqueous solution
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
86. What is the activity of a radioactive source?
Answer
Correct Answer:
The number of nuclear disintegrations per unit time occurring in a radioactive material
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
87. What is the minimum energy of collision required for two molecules to react called?
Answer
Correct Answer:
Activation energy
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
88. What is the activated complex?
Answer
Correct Answer:
An unstable grouping of atoms that can break up to form products
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
89. How many elements are in the actinides series?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
90. Which elements are in the Actinides series?
Answer
Correct Answer:
Actinium plus the 14 elements following it in the periodic table
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
91. What does "Ka" stand for in Acid-ionization constant?
Answer
Correct Answer:
Equilibrium constant
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
92. What is the equilibrium constant for the ionization of a weak acid?
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
93. What is an acidic oxide?
Answer
Correct Answer:
An oxide that reacts with bases
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
94. Acid base titration curve plots what against what?
Answer
Correct Answer:
PH of a solution of acid against the volume of added base
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
95. What is an acid base indicator?
Answer
Correct Answer:
A dye that changes color in acidic or basic solutions
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
96. What is an acid salt?
Answer
Correct Answer:
A salt that has an acidic hydrogen atom and can undergo neutralization with bases
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
97. What is the pH of acid rain?
Answer
Correct Answer:
Lower than 5.6
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
98. What is an Acid (Arrhenius definition)?
Answer
Correct Answer:
A substance that produces hydrogen ions when it dissolves in water
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
99. What is an acid?
Answer
Correct Answer:
A substance that produces hydrogen ions, H+ ( hydronium ion, H3O+ ), when it dissolves in water
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
100. Which of the following is an example of accuracy?
Answer
Correct Answer:
The measure of how close a single measurement is to its true value
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
Applied Engineering MCQs | Topic-wise