MCQs > Educational Methods And Research > Research Methods (Qualitative) MCQs > Philosophical Assumptions and Interpretive Frameworks MCQs

Philosophical Assumptions and Interpretive Frameworks MCQ

Philosophical Assumptions and Interpretive Frameworks MCQ

1. In Disability Interpretive Lens, disability is focused on as a dimension of human difference and not as a defect.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. _____is an interpretive lens that may be used in qualitative research that focuses on gay, lesbian, or homosexual identity and how it is culturally and historically constituted, is linked to discourse, and overlaps gender and sexuality.

Answer

Correct Answer: Queer Theory

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. In Critical Theory a researcher examines the historical problems of_____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Critical Race Theory is an interpretive lens used in qualitative research that focuses attention on race and how racism is deeply embedded within the framework of _____

Answer

Correct Answer: American Society

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The purpose of Feminist Research Approach is to conduct research that is_____

Answer

Correct Answer: Transformative

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The important aspect of pragmatism is to focus on______

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Postmodernists advance a reaction or critique of the 19th-century Enlightenment and early 20th-century emphasis on _____ reason, science, and the positivist, scientific method.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Researchers who use transformative framework advocate that knowledge is neutral and it does not necessarily reflect the power and social relationships within society.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Social Justice Theories are the _____ theories seek to bring about change or address social justice issues in our societies.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Social Science Theories serve to_____ about phenomena in the world.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The interpretive framework in which qualitative researchers seek understanding of the world in which they live and work is known as _____

Answer

Correct Answer: Social Constructivism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Postpositivism is the interpretive perspective has the elements of being_____ , cause-and-effect oriented, and deterministic based on a priori theories.

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Methodology assumption holds that a qualitative researcher_____

Answer

Correct Answer: Conceptualizes the research process in certain way

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Axiological assumption includes the social and cultural norms for either the inquirer or the respondents and _____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. How the “Closeness” is manifested in Epistemological assumption?

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Ontological is a philosophical assumption about the _____

Answer

Correct Answer: Assuming the nature of reality

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. _____ are found in literature and provide a general explanation as to what the researcher hopes to find in a study or a lens through which to view the needs of participants and communities in a study.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Paradigms defines, for its holder the _____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Methodology is a philosophical assumption that_____

Answer

Correct Answer: Conceptualizes the research process in certain way

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Interpretive Framework refers to beliefs or frameworks that guide the actions of the researcher in conducting a study.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Philosophical Assumptions are stances taken by the researcher that provide direction for the study such as ontology and_____

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Research Methods (Qualitative) MCQs | Topic-wise

search