Methods of Analyzing Life MCQ

Methods of Analyzing Life MCQ

1. A design principle in which seemingly disparate things or elements harmonize when brought together is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Unity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. A thematic thread that weaves throughout a research endeavor or extended experience is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Through-line

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Subtraction is examining separate ______ of the whole for more detailed analysis

Answer

Correct Answer: Both a & b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. A hierarchical level or position of authority in relationship to others is known as ________ .

Answer

Correct Answer: Status

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Socialization is learned _________for our daily conduct

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Signifi­cance can have meaningful importance to an individual or group; something that transcends the mundane of the everyday .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. A procedural routine or script in the brain to cognitively process information and to act or respond is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Schema

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. A personal code of ethics or a moral compass for action, reaction, and interaction with others is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Rules

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Actions that take care of the everyday business of living, symbolize our self-cultivated and socialized habits is known as ________ .

Answer

Correct Answer: Routines

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The assumed or attributed actions, personas, and characteristics of individuals is known as ______ .

Answer

Correct Answer: Roles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. A special, significant, or sacred moment of action that suggests meaningful importance, either to the participants or to the researcher is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Ritual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The quality of social interactions with and perceptions of others is known as ______ .

Answer

Correct Answer: Relationships

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The individual’s response to an action from either another person or thing or to one’s own action is known as ______ .

Answer

Correct Answer: Reaction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The constituent elements that attribute qualities to something such as a code, category, phenomenon, is known as ______ .

Answer

Correct Answer: Properties

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Process Code is an action-oriented word or phrase in gerund (“-ing”) form that symbolically represents a larger datum .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. A concept referring to hierarchical status, attributed dominance/authority, and control by individuals, organizations, governments is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Power

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. An experience, event, or conceptual state of being is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Phenomenon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Patterns are a _______ arrangements that occur more than twice in the data that the researcher establishes as repeated and regular .

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. A collection of short yet significant (as interpreted by the researcher) participant actions, reactions, and interactions is known as ________ .

Answer

Correct Answer: Moments

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Which is the correct statement about Interrelationship ?

Answer

Correct Answer: Researcher-generated analytic connections between or among different things such as codes, categories

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Two or more researchers as analysts concurring on the coding and interpretation of data is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Intercoder agreement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. The collective back-and-forth sequences of action and reaction between individuals or between an individual is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Interaction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Induction is an open-ended investigation with minimal assumptions, leaving one’s self open to emergent leads, _______ .

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. An analytic procedure that utilizes the participant’s verbatim words from data as codes is known as _______ .

Answer

Correct Answer: In Vivo Coding

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Identity is a conception of ________ perceptions of personality attributes and characteristics .

Answer

Correct Answer: Both a & b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Heuristics is open-ended methods of discovery during inquiry .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Ethos is an _________ values system .

Answer

Correct Answer: Both a & b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Empirical materials is a participant-centered form of data collected for a research study .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. A culminating process and product, derived from inductive, abductive, substructive, and/or retroductive thinking is known as ________ .

Answer

Correct Answer: Deduction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. A piece of information; the singular form of data is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Datum

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Data is various forms of information collected for a research study .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. The central category derived from analysis that functions as an umbrella for all of the study’s constituent elements is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Core category

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. A word or short phrase that symbolically assigns a summative, salient, essence-capturing is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Code

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Analytic story-line is the narrative, processual description or explanation of interactions or outcomes .

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. A process by which answers to research questions are emergently constructed as more data are collected and systematically examined is known as ______ .

Answer

Correct Answer: Analytic induction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. The examination then synthesizes data, reconfigured into new formulations of meaning as key ideas related to a specific line of inquiry is known as _______.

Answer

Correct Answer: Analysis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. A micro-unit of human activity consisting of a purposeful and meaningful behavior, including speaking and mental activity is known as _______ .

Answer

Correct Answer: Action

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Abduction is examining an array of ________ and selecting the most reasonable and credible one.

Answer

Correct Answer: Both a & b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Research Methods (Qualitative) MCQs | Topic-wise

search