Media MCQ

Media MCQ

1. The term muckraker _____.

Answer

Correct Answer: Was coined by President Theodore Roosevelt because he was angry with negative reporting

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. The work of promoting and publicizing specific media frames is called ______ Activities.

Answer

Correct Answer: Sponsor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Self-Regulation is a process whereby media industries propose to police themselves to stave off the imposition of government regulation

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Public Arenas is A model that offers a framework for analyzing the rise and fall in the amount of attention the public pays to different _______ problems

Answer

Correct Answer: Social

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. A form of advertising in which products are used or mentioned by film or television characters is called _______ Placement.

Answer

Correct Answer: Product

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Moral Panics explains a Situations in which broad public fears and anxieties about particular social problems are disproportionate to the dangers of those problems

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Advocates who organize to focus broad public attention on troubling issues are called Moral Entrepreneurs.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Fears about the _______ impacts of media that lead to identifying media as the cause of persistent social problems is called Media Phobias

Answer

Correct Answer: Negative

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Conventions of journalistic storytelling that situate a ______ problem within a broader context is called Media Frames

Answer

Correct Answer: Social

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Strategies of dramatizing and embellishing media stories involving social issues to attract and hold the attention of an audience is called Media Exaggeration

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Journalists’ Professional Routines describes The daily activities around which news reporters organize their work

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Distracted Driving explains The operation of a motor vehicle while engaged in other attention-requiring activities, such as texting or talking on the phone

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The gap in access to information and communication technologies between more advantaged and less advantaged groups, such as between the wealthy and poor regions of the world (the global digital divide) and between social classes within a country is called

Answer

Correct Answer: Digital Divide

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Electronic forms of bullying is called

Answer

Correct Answer: Cyberbullying

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Culturally Resonant Themes describes that invoke widely held beliefs, values, and preferences that are familiar to potential audiences; such themes are common in news stories of social problems

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Idealization of a decidedly slim body type that is unachievable for the vast majority of the population is called Cult of Thinness

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. ________ approach to social problems theory that highlights the process whereby troubling social issues become recognized as social problems

Answer

Correct Answer: Constructionist

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The process whereby groups compete to have their claims about difficult social issues acknowledged, accepted, and responded to by authorities is called _______ Making

Answer

Correct Answer: Claim

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. A theory that emphasizes the important role media play in influencing public understanding of social issues and social problems is called Agenda-Setting Theory

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The digital divide is also a global phenomenon.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Impression management involves creating a favorable impression of ourselves to others.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Regular exposure to television’s stereotypical gender roles has been associated with young children having more stereotypical beliefs about masculine and feminine characteristics and activities.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Public health studies have been unable to document the link between television viewing and poor physical health among children and adults.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. The Federal Communications Commission reports directly to the U.S. Congress.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Mainly because of income differentials, the Internet is beyond the reach of global citizens.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. In 2006, Barbara Walters made history when she debuted as the first woman to solo anchor a major network newscast.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. The fundamental principle in American media is to attract an audience to sell to advertisers.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. According to the National Safety Council (2010), __________ of all traffic accidents involve talking and texting on cell phones.

Answer

Correct Answer: 28%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. According to research by Lazarus and Mora (2000), which type of online information would NOT be sought out by low-income Internet users?

Answer

Correct Answer: High-end housing units

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. The digital divide is best described as a symptom of

Answer

Correct Answer: Social inequality.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. The digital divide refers to all of the following except

Answer

Correct Answer: The geographical space between one Internet user and another.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. According to the interactionist perspective, which event would be the most newsworthy in Norfolk, Virginia?

Answer

Correct Answer: The murder of a local teacher by one of her students

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Which statement supports the idea that the media help create a collective consciousness?

Answer

Correct Answer: Many Americans gather for annual parties to watch the Super Bowl.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Social Problems MCQs | Topic-wise

MCQ on Aging MCQ on Alcohol and Drug Abuse
MCQ on Basic Social Problems MCQ on Cheating within Intimate Relations
MCQ on Crime MCQ on Crime and Criminal Justice
MCQ on Cyberbullying and Internet Ethics MCQ on Drug Abuse and Punishments
MCQ on Drugs MCQ on Economic Inequalities
MCQ on Education MCQ on Environment
MCQ on Environmental Problems MCQ on Equality in Educational Opportunities
MCQ on Equality in the Health Care System MCQ on Families
MCQ on Family Problems MCQ on Gender
MCQ on Health MCQ on Health Care
MCQ on How to Fight Crime MCQ on Immigrating to the United States
MCQ on Importance of Mental Health Issues MCQ on Inequalities due to Gender
MCQ on Inequality due to Poverty and Class MCQ on Inequality due to Race and Ethnicity
MCQ on Is the American Dream Still Alive MCQ on Me Too Movement
MCQ on Media MCQ on Policies for Racial Violence
MCQ on Preparing for Aging Societies MCQ on Problems in the Criminal Justice System
MCQ on Protecting Children from Strangers MCQ on Race and Ethnicity
MCQ on Racism and Racial Inequalities MCQ on Reasons behind Animal Cruelty
MCQ on Reasons behind Mass Shooting MCQ on Reasons behind Teen Pregnancy
MCQ on Science and Technology MCQ on Sexual Orientation
MCQ on Sexualities MCQ on Social Anxiety
MCQ on Social Problems Awareness MCQ on Social Problems Related to Sex and Sexualities
MCQ on Social Problems and Social Action MCQ on Sociology and Social Problems
MCQ on Strength and Vulnerabilities of Institutions MCQ on Understanding and Solving Social Problems
MCQ on Urbanization MCQ on War and Terrorism
MCQ on War on Terrorism MCQ on Work and the Economy
General Social Problems MCQs
search
Social Problems Subjects