MCQs > Culture & Ethics > Social Problems MCQs > Alcohol and Drug Abuse MCQs

Alcohol and Drug Abuse MCQ

Alcohol and Drug Abuse MCQ

1. In georgia, your provisional license (class d) can be suspended if you ______.

Answer

Correct Answer: None of the Above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. When a pregnant woman drinks alcoholic beverages, the fetal alcohol levels __________.

Answer

Correct Answer: Are the same as those of the mother

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Barbiturates are __________ valium-like benzodiazepines.

Answer

Correct Answer: More dangerous than

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Heroin is classified as a __________ drug and cannot be used clinically in the united states.

Answer

Correct Answer: Schedule 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. A primary family risk factor(s) that predisposes youths to find drugs attractive is/are __________.

Answer

Correct Answer: All of the choices

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. __________ drugs have high abuse potential but are approved for medical purposes.

Answer

Correct Answer: Schedule II

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. The long-term effects of stimulant use involve depletion of ______.

Answer

Correct Answer: Monoamines.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Tolerance to caffeine's effects on __________ probably does develop.

Answer

Correct Answer: Both renal function and sleep

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The most frequently reported nicotine withdrawal symptom is __________.

Answer

Correct Answer: Insomnia.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Cocaine effects are directly related to those areas of the brain that control __________.

Answer

Correct Answer: Pleasure and reinforcement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. _____ regulate the number of charged molecules inside and outside a neuron.

Answer

Correct Answer: Ion channels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Research on the use of nicotine replacement therapies leads to the conclusion that _________.

Answer

Correct Answer: There are no demonstrable differences in effectiveness between different nicotine replacement therapies.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Blood-alcohol concentration allows for variations in __________.

Answer

Correct Answer: The body weight of the drinker

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Among underage drinkers, the average age when drinking begins is __________.

Answer

Correct Answer: Fourteen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Liver disorders are responsible for __________ of the deaths associated with alcoholism.

Answer

Correct Answer: Alcoholic fatty liver.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. For the withdrawal process of barbiturates to be safe, it must be a(n)_______ process.

Answer

Correct Answer: Gradual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The third stage of alcohol addiction involves __________ drinking.

Answer

Correct Answer: Dependent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The league of spiritual discovery used __________ as the sacrament.

Answer

Correct Answer: LSD

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. A carbonated drink is ____________ by the body because of the carbonation.

Answer

Correct Answer: Absorbed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. __________ is an example of a beverage with a high congeners content.

Answer

Correct Answer: Wine

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Around 750 ad, ___ use as a beer flavoring agent began:

Answer

Correct Answer: Hops

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Family dynamics in drug abuse refers to interpersonal behaviors of __________.

Answer

Correct Answer: All members of the family

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Even as a sober driver, you should remain aware of behavior of driver who may be __________.

Answer

Correct Answer: Impaired

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Women absorb 30-35% more ethanol directly from the stomach than men because women ________.

Answer

Correct Answer: Have lower amounts of alcohol dehydrogenase in the cells lining the stomach

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Some of the functions of the liver impaired by alcohol are_______.

Answer

Correct Answer: All of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. About _____% of bulimics abuse alcohol.

Answer

Correct Answer: 33

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. An individual alcohol treatment program is most likely to be sought out by __________.

Answer

Correct Answer: The individual with the alcohol problem

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. After drinking alcoholic beverages, increased urine excretion is the result of _____.

Answer

Correct Answer: Inhibited secretion of antidiuretic hormone (ADH)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Anecdotally, __________ (or "poppers") are used to enhance sexual pleasure.

Answer

Correct Answer: Amyl nitrite.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Substances become a form of "self-soothing" when one feels_______.

Answer

Correct Answer: Stress or anxious

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Alcohol-related fatalities account for more than _____ of all traffic fatalities.

Answer

Correct Answer: 31%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. A carbonated alcohol drink is absorbed ____________ by the body because of the carbonation.

Answer

Correct Answer: TRUE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. A 90-proof beverage is _____% alcohol.

Answer

Correct Answer: 45

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. With the intake of alcoholic beverages, damage to your pancreas can include_______.

Answer

Correct Answer: Narcotic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Social Problems MCQs | Topic-wise

MCQ on Aging MCQ on Alcohol and Drug Abuse
MCQ on Basic Social Problems MCQ on Cheating within Intimate Relations
MCQ on Crime MCQ on Crime and Criminal Justice
MCQ on Cyberbullying and Internet Ethics MCQ on Drug Abuse and Punishments
MCQ on Drugs MCQ on Economic Inequalities
MCQ on Education MCQ on Environment
MCQ on Environmental Problems MCQ on Equality in Educational Opportunities
MCQ on Equality in the Health Care System MCQ on Families
MCQ on Family Problems MCQ on Gender
MCQ on Health MCQ on Health Care
MCQ on How to Fight Crime MCQ on Immigrating to the United States
MCQ on Importance of Mental Health Issues MCQ on Inequalities due to Gender
MCQ on Inequality due to Poverty and Class MCQ on Inequality due to Race and Ethnicity
MCQ on Is the American Dream Still Alive MCQ on Me Too Movement
MCQ on Media MCQ on Policies for Racial Violence
MCQ on Preparing for Aging Societies MCQ on Problems in the Criminal Justice System
MCQ on Protecting Children from Strangers MCQ on Race and Ethnicity
MCQ on Racism and Racial Inequalities MCQ on Reasons behind Animal Cruelty
MCQ on Reasons behind Mass Shooting MCQ on Reasons behind Teen Pregnancy
MCQ on Science and Technology MCQ on Sexual Orientation
MCQ on Sexualities MCQ on Social Anxiety
MCQ on Social Problems Awareness MCQ on Social Problems Related to Sex and Sexualities
MCQ on Social Problems and Social Action MCQ on Sociology and Social Problems
MCQ on Strength and Vulnerabilities of Institutions MCQ on Understanding and Solving Social Problems
MCQ on Urbanization MCQ on War and Terrorism
MCQ on War on Terrorism MCQ on Work and the Economy
General Social Problems MCQs
search
Social Problems Subjects