Aging MCQ

Aging MCQ

1. In a ______, the greatest wealth, power, and prestige belong to a society's oldest members.

Answer

Correct Answer: Gerontocracy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Welfare States explain Government provision of services essential to the well-being of large or significant segments of the population that are not possible or profitable within the private sector

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Total Dependency Ratio explain the number of children under the age of 16 and the number of older persons age 65 and over for every 100 adults ages 16 to ____

Answer

Correct Answer: 64

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Social Security describe A federal program that provides monthly benefit payments to older workers who have participated in the workforce and paid into the system

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Sex ratio expalins the number of males for every 100 females in the general population or within some designated segment, such as among those age _____ and over

Answer

Correct Answer: 65

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A measure of the number of individuals or groups in poverty, expressed in absolute or relative terms is called

Answer

Correct Answer: Poverty Rate

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Old-Age Dependency Ratio describes the number of older persons age 65 and over for every 100 adults between the ages of 16 and ____

Answer

Correct Answer: 64

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. ___ explain a federal health care program for those age 65 and over. The program is divided into four parts that address health coverage for services provided by physicians and hospitals as well as prescription drug coverage

Answer

Correct Answer: Medicare

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. A federal/state program that provides a variety of social services to those identified as eligible based on state-specific criteria is called

Answer

Correct Answer: Medicaid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The average number of years a baby born in any given year can expect to live is called

Answer

Correct Answer: Life Expectancy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Gerontocracy is A system in which older-age citizens have the power to run the government and dictate policies that primarily support people in their age category

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Generational Inequity explains the situation in which older-age members of a society receive a disproportionate share of the society’s resources relative to younger members; perceptions that such inequity exists lead to calls for adjustments to ensure greater economic and social parity between generations

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The number of children born per ______ women during their prime fertility period is calle fertility rate

Answer

Correct Answer: 1000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. _______ theory that utilizes the concept of normal aging as a basis for explaining how older individuals adjust

Answer

Correct Answer: Continuity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. The number of children under the age of 16 per 100 adults ages 16 to ____ is called the Child Dependency Ratio.

Answer

Correct Answer: 64

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. A social process constructed from the expectations and belief systems of the structural characteristics of society is called

Answer

Correct Answer: Aging

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The use of real or perceived chronological age as a basis for discrimination is called_______.

Answer

Correct Answer: Ageism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Medicare Part B is financed through a payroll tax paid equally by employers and workers.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Research suggests that aging is socially constructed through a gendered lens.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The current public pension system in the United States is based on average life expectancy at the time of retirement.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Research by McConatha et al. (2003) found that which country tends to view aging more negatively than Americans?

Answer

Correct Answer: Germany

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. What is one of the most negative attributes of being identified as old in our society?

Answer

Correct Answer: Dependent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Which of the following is a stigma of aging?

Answer

Correct Answer: Frail

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Jack is a 74-year-old retired professor who has been hospitalized following a heart attack. Which program will most likely help pay some of Jack

Answer

Correct Answer: Medicare Part A

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. The Social Security and Medicare Boards of Trustees (2007) predicts that all workers born after the year __________ will reach full retirement age after the Social Security Trust Funds is deplete

Answer

Correct Answer: 1975

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Sam and Alex are a retired couple who live in Phoenix Arizon Both Sam and Alex enjoy golf, theatre, and volunteering in their community. Sam and Alex are examples of

Answer

Correct Answer: Yuppie seniors.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. The author uses the term elderly to refer to those individuals aged

Answer

Correct Answer: 65 years or older.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Voting and military enlistment are examples of

Answer

Correct Answer: Birth cohorts.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. All of the following are causes of population aging except

Answer

Correct Answer: Decreasing urbanization.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. In 1900 the median age of the U. S. population was __________ ; whereas in 2030, the median age is predicted to be __________ .

Answer

Correct Answer: 23 years; 42 years

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Sociologists examine age and the process of aging through a

Answer

Correct Answer: Life course perspective.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. The study of aging and the elderly is called

Answer

Correct Answer: Gerontology.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

Social Problems MCQs | Topic-wise

MCQ on Aging MCQ on Alcohol and Drug Abuse
MCQ on Basic Social Problems MCQ on Cheating within Intimate Relations
MCQ on Crime MCQ on Crime and Criminal Justice
MCQ on Cyberbullying and Internet Ethics MCQ on Drug Abuse and Punishments
MCQ on Drugs MCQ on Economic Inequalities
MCQ on Education MCQ on Environment
MCQ on Environmental Problems MCQ on Equality in Educational Opportunities
MCQ on Equality in the Health Care System MCQ on Families
MCQ on Family Problems MCQ on Gender
MCQ on Health MCQ on Health Care
MCQ on How to Fight Crime MCQ on Immigrating to the United States
MCQ on Importance of Mental Health Issues MCQ on Inequalities due to Gender
MCQ on Inequality due to Poverty and Class MCQ on Inequality due to Race and Ethnicity
MCQ on Is the American Dream Still Alive MCQ on Me Too Movement
MCQ on Media MCQ on Policies for Racial Violence
MCQ on Preparing for Aging Societies MCQ on Problems in the Criminal Justice System
MCQ on Protecting Children from Strangers MCQ on Race and Ethnicity
MCQ on Racism and Racial Inequalities MCQ on Reasons behind Animal Cruelty
MCQ on Reasons behind Mass Shooting MCQ on Reasons behind Teen Pregnancy
MCQ on Science and Technology MCQ on Sexual Orientation
MCQ on Sexualities MCQ on Social Anxiety
MCQ on Social Problems Awareness MCQ on Social Problems Related to Sex and Sexualities
MCQ on Social Problems and Social Action MCQ on Sociology and Social Problems
MCQ on Strength and Vulnerabilities of Institutions MCQ on Understanding and Solving Social Problems
MCQ on Urbanization MCQ on War and Terrorism
MCQ on War on Terrorism MCQ on Work and the Economy
General Social Problems MCQs
search
Social Problems Subjects