Describing Research Methods MCQ

Describing Research Methods MCQ

1. The ______ is the most appropriate measure of central tendency for a nominal variable.

Answer

Correct Answer: Mode

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. The distribution that is most likely to be normal is a ______ one.

Answer

Correct Answer: Mesokurtic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Which of the following is most appropriate for graphing nominal data?

Answer

Correct Answer: Bar graph

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. If you reported that participants in your study were aged between 18 and 64, you would be reporting the ______.

Answer

Correct Answer: Observed minimum and maximum

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. If you wanted to know what proportion of your sample consisted of left-handed people, you would be wondering about the ______.

Answer

Correct Answer: Percentage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The point in a distribution at which 50% of the scores are below and 50% of the scores are above is known as the ______.

Answer

Correct Answer: Median

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. If you wanted to summarize the weight of your participants, and you found that weight was normally distributed in your sample, at minimum you should ______.

Answer

Correct Answer: Report the mean and standard deviation for weight

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Which of the following is not a characteristic of a normal distribution?

Answer

Correct Answer: It is shaped like an upside-down bell or U shape.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. When an interval or ratio variable is skewed, what is the appropriate measure of central tendency to report?

Answer

Correct Answer: Median

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. When scores cluster at one end of the distribution, it is said to be ______.

Answer

Correct Answer: Skewed

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. A standardized score based on the ________ of the distribution.

Answer

Correct Answer: Standard deviation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The average of the squared difference between the ______ and scores in a distribution, or the stan-dard deviation squared is called variance

Answer

Correct Answer: Mean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The degree to which scores differ from each other in the sample is called variability

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. A non-normal distribution in which all scores or ratings have the same frequency is called

Answer

Correct Answer: Uniform distribution

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. A single number that summarizes the degree to which scores differ from the ______ is called standard deviation

Answer

Correct Answer: Mean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. A number that indicates the degree of skewness in a distribution is called

Answer

Correct Answer: Skewness statistic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. A non-normal distribution that is asymmetrical, with scores clustering on one side of the distribution and a long tail on the other side is known as

Answer

Correct Answer: Skewed distribution

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The _______ between the observed maximum and minimum scores.

Answer

Correct Answer: Distance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Possible minimum and maximum scores is the lowest and highest scores possible for the measurement instrument.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. One or a few ________ skew the dis-tribution in the positive direction, but most of the scores cluster on the negative end of the scale.

Answer

Correct Answer: Positive scores

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. A normal distribution that is rela-tively spread out and flat.

Answer

Correct Answer: Platykurtic curve

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. The percentage of the distribution that scored below a specific score is known as

Answer

Correct Answer: Percentile

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. The proportion of a score within the sample is known as

Answer

Correct Answer: Percentage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Responses or observations that deviate greatly from the rest of the ____ is called outliers

Answer

Correct Answer: Data

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. The lowest and highest scores on a measure that are obtained in the sample is called observed minimum and maximum scores

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. The process of categorizing and numbering information for quantitative analyses is called numerical coding

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Symmetrical distribution in which scores cluster around the middle and then taper off at the ends is called normal distribution

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Negative skew is one or a few _________ skew the distribution in the negative direction, but most of the scores cluster on the positive end of the scale

Answer

Correct Answer: Negative scores

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. The most frequent score in a distribution is called mode

Answer

Correct Answer: Mode

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. A normal distribution with a moder-ate or middle peak

Answer

Correct Answer: Mesokurtic curve

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. The score that cuts a distribution in half

Answer

Correct Answer: Median

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. The arithmetic average is known as

Answer

Correct Answer: Mean

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Leptokurtic curve is a normal distribution with most of the scores in the middle and a sharp peak

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. The degree of the peak of a normal distribution is called kurtosis

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. _______ is used to graph used to display interval or ratio data in which the frequency of scores is depicted on the y-axis and the interval ratings or ratio scores are depicted on the x-axis. Adjacent bars represent the frequency of each rat-ing or score.

Answer

Correct Answer: Histogram

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Frequency polygon is graph used to display interval or ratio data in which the frequency of scores is depicted on the y-axis and the scores are depicted on the x-axis. Points represent the frequency of each score. The points are con-nected with ______ that begin and end on the x-axis.

Answer

Correct Answer: Straight lines

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. A count of how many times a score appears in the sample is called

Answer

Correct Answer: Frequency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. A type of _______ analysis used to summarize the characteristics of a sample.

Answer

Correct Answer: Qualitative

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. The proportion of a score that falls within a specified interval is known as

Answer

Correct Answer: Cumulative percentage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. The process of categorizing information is known as

Answer

Correct Answer: Coding

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. A ______ score that summarizes the center of the distribution is called central tendency

Answer

Correct Answer: Single

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. A non-normal distribution that has _____ peaks is called bimodal distribution

Answer

Correct Answer: Two

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Graph used to display nominal or ordinal data in which the frequency of scores is depicted on the y-axis and the categories for nominal data or ranks for ordinal data are depicted on the x-axis. Nonadjacent bars repre-sent the frequency of each category or rank is called.

Answer

Correct Answer: Bar Graph

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one