1. Symmetrical measure of association whose value will be the same when either variable is considered the independent variable or the dependent variable.
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
2. The absence of association between two cross-tabulated variables is statistical independence
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
3. A measure that tells us how much we can improve predicting the value of a dependent variable based on information about an independent variable is proportional reduction of error
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
4. ____ relationship is a bivariate relationship between two variables measured at the ordinal level or higher in which the variables vary in the same direction.
Answer
Correct Answer:
Positive
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
5. The cell frequencies actually observed in a bivariate table is ___ frequencies
Answer
Correct Answer:
Observed
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
6. ____ relationship is a bivariate relationship between two variables measured at the ordinal level or higher in which the variables vary in opposite directions.
Answer
Correct Answer:
Negative
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
7. A single summarizing number that reflects the strength of a relationship, indicates the usefulness of predicting the dependent variable from the independent variable, and often shows the direction of the relationship is measure of association
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
8. An asymmetrical measure of association, lambda is suitable for use with nominal variables and may range from 0.0 to 1.0 is called
Answer
Correct Answer:
Lambda
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
9. A symmetrical measure of association suitable for use with ordinal variables is kendall's tau b
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
10. ____ is symmetrical measure of association suitable for use with ordinal variables or with dichotomous nominal variables
Answer
Correct Answer:
Gamma
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
11. The cell frequencies that would be expected in a bivariate table if the two variables were statistically independent is expected frequencies
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
12. Elaboration is a process designed to further explore a bivariate relationship; it involves the introduction of control variables.
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
13. Cramer's V chi-square-related measure of association for nominal variables. Cramer’s V is based on the value of chi-square and ranges between 0 and 1
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
14. An additional variable considered in a bivariate relationship. The variable is controlled for when we take into account its effect on the variables in the bivariate relationship is control variable
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
15. An inferential technique designed to test for a significant relationship between two variables organized in a bivariate table is chi square test
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
16. The test statistic that summarizes the differences between the observed (fo) and the expected (fe) frequencies in a bivariate table is chi square
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
17. Asymmetrical measure of measure of association whose value may vary depending on which variable is considered the independent variable and which the dependent variable.
Answer
Correct Answer:
True
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
18. The χ2 test statistic ______.
Answer
Correct Answer:
Summarizes the differences between the observed and expected frequencies in a bivariate table
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
19. Suppose you are interested in the relationship between whether a person has completed college and their vote in the 2012 presidential election. You calculate a χ2 statistic of 4.72 and find a critical value in the χ2 table of 5.01. What do you conclude?
Answer
Correct Answer:
We cannot reject the null hypothesis.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
20. Cramer’s V is a(n) ______ measure of association for ______ variables.
Answer
Correct Answer:
Nondirectional; nominal
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
21. The use of Kendall’s tau-b as a measure of association is specifically designed to account for ______ observations.
Answer
Correct Answer:
Tied
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
22. Gamma ranges from ______.
Answer
Correct Answer:
0 to ±1
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
23. Which of the following measures is considered an asymmetrical measure of association?
Answer
Correct Answer:
Lambda
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
24. Lambda is an appropriate measure of association for ______ level variables.
Answer
Correct Answer:
Nominal
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
25. The value of asymmetrical measures of association may vary depending on which variable is considered the ______ and which is considered the ______.
Answer
Correct Answer:
Independent; dependent
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
26. Which of the following statements illustrates the greatest weakness of the χ2 test?
Answer
Correct Answer:
It is dramatically influenced by the size of the sample.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
27. The χ2 statistic tells us about the relationship between observed and expected frequencies by summarizing their ______.
Answer
Correct Answer:
Differences
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
28. In examining the relationship between religious affiliation and perceived life satisfaction, a researcher calculates the value to λ to be 0.12. What is the correct interpretation of this quantity?
Answer
Correct Answer:
Using religious affiliation to predict perceived quality of life reduces the number of errors associated with prediction by 12%.
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
29. Gamma is a symmetrical measure of association suitable for use with ______ variables.
Answer
Correct Answer:
Ordinal
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
30. Both λ and γ provide us with ______.
Answer
Correct Answer:
The strength of association between the independent and dependent variables
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
31. Cramer’s V is a χ2-related measure of association for ______ variables.
Answer
Correct Answer:
Nominal
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one
32. Chi-square test is a(an) ______ designed to test for significant relationships between two nominal or ordinal variables organized in a bivariate table.
Answer
Correct Answer:
Inferential statistic
Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one