Estimation MCQ

Estimation MCQ

1. A sample statistic used to estimate the exact value of a population parameter is point estimate

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. The radius of a confidence interval is margin of error

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. A process whereby we select a random sample from a population and use a sample statistic to estimate a population parameter is called

Answer

Correct Answer: Estimation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. The likelihood, expressed as a percentage or a probability, that a specified interval will contain the population parameter is known as

Answer

Correct Answer: Confidence level

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. _____ range of values defined by the confidence level within which the population parameter is estimated to fall.

Answer

Correct Answer: Confidence interval

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Which of the following is a way to reduce risk of being incorrect?

Answer

Correct Answer: Increasing the confidence level

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. To calculate a 95% confidence interval, a Z score of ______ would be used.

Answer

Correct Answer: 1.96

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Calculating the standard error of the mean, deciding on the level of confidence, and finding the corresponding Z value are steps involved in ______.

Answer

Correct Answer: Determining the confidence level

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Suppose that a sample mean is 0.30 with a lower bound of a confidence interval of 0.28. What is the upper bound of the confidence interval?

Answer

Correct Answer: 0.33

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. What two quantities are needed to estimate the standard error of the proportions toward the further estimation of confidence intervals for proportions?

Answer

Correct Answer: Sample proportion and sample size

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The precision of a confidence is positively associated with the ______.

Answer

Correct Answer: Size of the sample

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The sample standard deviation is used to estimate the ______.

Answer

Correct Answer: Standard error

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. A wider confidence interval will increase ______.

Answer

Correct Answer: Confidence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Under which of the following conditions will we increase the precision of a confidence interval?

Answer

Correct Answer: Decreasing the level of confidence from 99% to 95%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. About 68% of all random sample means fall within ______ standard errors of the true population mean.

Answer

Correct Answer: ±1.00

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. According to the normal distribution, about 99% of all random sample means fall within ______ standard errors of the true population mean.

Answer

Correct Answer: ±2.58

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. According to the normal distribution, about 95% of all random sample means fall within ______ standard errors of the true population mean.

Answer

Correct Answer: ±1.96

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. ______ sample sizes produce narrower confidence intervals.

Answer

Correct Answer: Larger

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Estimation of population proportions is ______ similar to the estimation of population means.

Answer

Correct Answer: Conceptually

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. A point estimate is a sample statistic that provides an exact value of what a ______ might be.

Answer

Correct Answer: Population parameter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one