MCQs > Database Management > Database MCQs > Database Organization & Design MCQs

Database Organization & Design MCQ

Database Organization & Design

1. The conversion of an unnormalized table to first normal form requires the removal of ____.

Answer

Correct Answer: Repeating groups

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Oracle 12c, ms sql server, and tamino are examples of _____ data models.

Answer

Correct Answer: XML Hybrid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. One remedy for the inconsistencies caused by concurrent processing is ________.

Answer

Correct Answer: Resource locking

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. In access, dates are enclosed in number signs and are entered using the format ____.

Answer

Correct Answer: ​MM/DD/YYYY

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. In many cases, a subquery can be restated as a/an ______________.

Answer

Correct Answer: Join

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. In the broadest definition, a(n) ____ is a collection of information.

Answer

Correct Answer: Database

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. In the _____ model, each parent can have many children, but each child has only one parent.

Answer

Correct Answer: Hierarchical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. In object-oriented terms, a(n) ____________________ defines an objects behavior.

Answer

Correct Answer: Method

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Data redundancies occur from ____________________ of data on every row entry.

Answer

Correct Answer: Duplication

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Creating the conceptual design and selecting dbms software are part of the ____ phase of the dblc.

Answer

Correct Answer: Database design

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The traditional systems development life cycle (sdlc) is divided into _____ phases.

Answer

Correct Answer: Five

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. _____ fragmentation refers to the division of a relation into attribute subsets.

Answer

Correct Answer: Vertical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. To override the order of precedence in an arithmetic expression, you can use __________________.

Answer

Correct Answer: Parentheses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Making sure all ____ are identified is a very important part of a database designers job.

Answer

Correct Answer: Business rules

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. A(n) ____________________ is a collection of similar objects with a shared structure and behavior.

Answer

Correct Answer: Class

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. A(n) _____ relationship is also known as an identifying relationship.

Answer

Correct Answer: Solid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The process of creating an information system is known as _____.

Answer

Correct Answer: Systems development

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The stddev function can be used with ____ columns.

Answer

Correct Answer: Numeric

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. To avoid the display of a security warning when opening a database, place the database ____.

Answer

Correct Answer: In a trusted folder

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The ____ wildcard symbol represents any individual character.

Answer

Correct Answer: Underscore ( _ )

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Sql server supports ________________ of the ansi-standard data types

Answer

Correct Answer: Some, but not all

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Non-overlapping subtypes are subtypes that contain a(n) ____ subset of the supertype entity set.

Answer

Correct Answer: Unique

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Most data that can be encountered are best classified as _____.

Answer

Correct Answer: Semistructured

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. A trigger is stored and compiled on the ____.

Answer

Correct Answer: Server

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. The product of two tables is formally called the ____ product.

Answer

Correct Answer: CREATE TABLE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. The relationships between the sizes of different parts of a work make up its ________.

Answer

Correct Answer: Hierarchical scale

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Access does not support the ____ data type.

Answer

Correct Answer: DECIMAL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. A(n)_____ specifically reserves access to the transaction that locked the object.

Answer

Correct Answer: Exclusive lock

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. A(n) ____ database stores each database fragment at a single site.

Answer

Correct Answer: Unreplicated

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Set the ____ property to no to prevent users from using the tab key to navigate to a control.

Answer

Correct Answer: Tab Stop

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. The sql command ________ adds one or more new columns to a table.

Answer

Correct Answer: Alter table

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. The maximum width of the number datatype is ____ digits.

Answer

Correct Answer: 38

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. To create a new table by using a select statement, you code the ___________________________ clause.

Answer

Correct Answer: INTO

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. The conceptual model can handle _____ relationships and multivalued attributes.

Answer

Correct Answer: M:N

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. A ____ identifier is composed of more than one attribute.

Answer

Correct Answer: Composite

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Use the ________ tag to configure a section of a web page that is physically separated from others.

Answer

Correct Answer:


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. The term "____" is used to label any condition in which one or more optional relationships exist.

Answer

Correct Answer: Optionality

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. The existence of a(n) __________ entity indicates that its minimum cardinality is zero.

Answer

Correct Answer: Optional

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. A(n) _____ is the equivalent of a field in a file system.

Answer

Correct Answer: Attribute

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Business rules are derived from ____.

Answer

Correct Answer: Entity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Some ____ database modeling concepts can be expressed only using the chen notation.

Answer

Correct Answer: Conceptual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. One of the limitations of the ____ model is that there is a lack of standards.

Answer

Correct Answer: Hierarchical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. A(n) ____ model represents a global view of the database as viewed by the entire organization.

Answer

Correct Answer: Conceptual

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. A derived attribute is indicated in the chen model by a ____.

Answer

Correct Answer: Dashed line.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. A(n) ____ is an ordered arrangement of keys and pointers.

Answer

Correct Answer: Index

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. A union combines the rows from two or more _______________________.

Answer

Correct Answer: Inner

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. A(n) ____'s main function is to help you understand the complexities of the real-world environment.

Answer

Correct Answer: Model

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. A(n) _____ develops when all required changes in the redundant data are not made successfully.

Answer

Correct Answer: Anomaly

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. A(n) ____ is a system-generated primary key that is usually hidden from users.

Answer

Correct Answer: Surrogate key

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. A(n) ____ clause cannot include a group function.

Answer

Correct Answer: WHERE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. When using the oracle to_date function, the code _____ represents a three-letter month name.

Answer

Correct Answer: MON

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. In the figure above, if you only want to set one criterion for this filter, you will ____.

Answer

Correct Answer: Leave the lower boxes empty

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. In oracle, the _____ function converts a date to a character string.

Answer

Correct Answer: TO_CHAR()

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Date attributes contain calendar dates stored in a special format known as the _____ date format.

Answer

Correct Answer: Julian

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. A subquery must include a(n) ____ clause.

Answer

Correct Answer: SELECT

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. A person?s social security number would be an example of a(n) ____________________ attribute.

Answer

Correct Answer: Single-valued

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. A(n) ____ is the association between entities.

Answer

Correct Answer: Relationship

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. The proper use of ____________________ keys is crucial to controlling data redundancy.

Answer

Correct Answer: Foreign

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. A(n) ____ can be viewed as a sequence of steps that accomplishes a single task.

Answer

Correct Answer: Transaction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. In relational database design, id-dependent entities are used to ________.

Answer

Correct Answer: Represent N:M relationships

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. The ____ operator finds rows that do not contain a null value in the specified column.

Answer

Correct Answer: IS NOT NULL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. ____ means that an entity has a minimum cardinality of zero.

Answer

Correct Answer: The entity is not required in the relationship

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. Sql was developed under the name ____ at the ibm san jose research facilities.

Answer

Correct Answer: SEQUEL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Oracle 11g is an example of a(n) ____.

Answer

Correct Answer: XML/Hybrid data model

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. At tal distributors, there is a ____ relationship between sales reps and customers.

Answer

Correct Answer: One-to-many

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. A ____ column is a column that is not part of the primary key.

Answer

Correct Answer: Nonkey

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. The imagery of the triumph of death served as a warning against ____.

Answer

Correct Answer: Lust and greed.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. _____ are normally expressed in the form of rules.

Answer

Correct Answer: Constraints

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. The maximum number of columns that can be specified for sorting data is ____.

Answer

Correct Answer: 225

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. ____ attributes can have many values. ____ attributes can have several values.

Answer

Correct Answer: Multivalued.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. The ____ operator is inclusive, meaning that a value equal to either end would be selected.

Answer

Correct Answer: BETWEEN

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. The ____ macro action will move the focus to a specific control.

Answer

Correct Answer: GoToControl

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. The operators =, <, >, <=, >=, and <> are referred to as ____ operators.

Answer

Correct Answer: Single-row

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. In the context of select subquery types, a _____ is returned when an update subquery is used.

Answer

Correct Answer: Virtual table

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. A ____ is a query (select statement) inside a query.

Answer

Correct Answer: Subquery

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. ____ might be represented with a multivalued attribute.

Answer

Correct Answer: A person’s social security number

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. A ____ attribute can have only one value.

Answer

Correct Answer: Single valued

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. The basic form of the sql select command is ____.

Answer

Correct Answer: SELECT-FROM-WHERE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. The majority of primary memory resources will be allocated to the ____ cache.

Answer

Correct Answer: Data

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. ____ is a generic entity type that is related to one or more entity subtypes.

Answer

Correct Answer: An entity supertype

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. The aggregate function which returns the number of nonnull field values is the ____ function.

Answer

Correct Answer: Count

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. If a column alias contains a blank space, it must be enclosed in ____.

Answer

Correct Answer: Double quotation marks

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. A transaction is a ____ unit of work that must be either entirely completed or aborted.

Answer

Correct Answer: Logical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. The command to delete a view is ____.

Answer

Correct Answer: DROP VIEW

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. You can use the ____ command to create a new table using data in an existing table.

Answer

Correct Answer: CREATE TABLE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. In sql, you use the ____ command to query a database.

Answer

Correct Answer: SELECT

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. In oracle, use the ____ command to display the structure of a table.

Answer

Correct Answer: DESCRIBE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. A(n) ____ might be written by a programmer or it might be created through a dbms utility program.

Answer

Correct Answer: Application program

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. A ____ read is an added statement that gets the first input value in a program.

Answer

Correct Answer: Priming

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. The implicit beginning of a transaction is ____.

Answer

Correct Answer: When the first SQL statement is encountered

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. The extended entity relationship model (eerm) is sometimes referred to as the _____.

Answer

Correct Answer: Enhanced entity relationship model

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. The special operator used to check whether an attribute value is within a range of values is _____.

Answer

Correct Answer: BETWEEN

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. The special operator used to check whether a subquery returns any rows is ____.

Answer

Correct Answer: EXISTS

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. To delete rows from the database, use the ____ command.

Answer

Correct Answer: DELETE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. The sdlc phase in which the detailed conceptual data model is created is the ________ phase.

Answer

Correct Answer: Analysis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. Surrogate primary keys are especially helpful when there is no _____ key.

Answer

Correct Answer: Natural

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. To change rows for which a specific condition is true, use the ____ command

Answer

Correct Answer: WHERE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. The sql aggregate function that gives the arithmetic mean for a specific column is _____.

Answer

Correct Answer: AVG.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. The syntax for the union query is ____.

Answer

Correct Answer: Query UNION query

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. To make changes to existing data in a table, you would use the ____ command.

Answer

Correct Answer: UPDATE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. To concatenate character strings, you use the _____________ operator in a string expression.

Answer

Correct Answer: +

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. The ________ states that no primary key attribute may be null.

Answer

Correct Answer: Entity integrity rule

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. In some database programs, a data file is referred to as a(n) ______.

Answer

Correct Answer: Table

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. In databases information is organized in ________

Answer

Correct Answer: Tables, records, fields

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. In database systems, a table is also known as a _____.

Answer

Correct Answer: Record

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. In database systems, a _____ defines the data that a table can hold.

Answer

Correct Answer: Field

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. In data modeling, a(n) ________ is something that the users want to store data about.

Answer

Correct Answer: Entity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. In a relational database, a row can be referred to as a(n) ____.

Answer

Correct Answer: Tuple

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. Changing the database design to improve the performance is called ____.

Answer

Correct Answer: Tuning the design

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. Another name for a database server-side extension program is _____.

Answer

Correct Answer: Web-to-database middleware

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. A(n) ____ lock will prevent any ddl operations from being performed on the locked table.

Answer

Correct Answer: Exclusive

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. A natural key is also called a(n) ____ key.

Answer

Correct Answer: Intelligent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. A file (table) is a collection of related ________.

Answer

Correct Answer: Records

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. A database holds related file data in ____ .

Answer

Correct Answer: Tables

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. A database _____.

Answer

Correct Answer: Is a collection of integrated and related files

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. A database _____________is organized into rows and columns.

Answer

Correct Answer: Table

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117. A data warehouse ____ data from several databases to provide useful information.

Answer

Correct Answer: Merges

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. A data administrator is also known as a(n) _____.

Answer

Correct Answer: Information resource manager

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

119. A _____ relationship exists when three entities are associated.

Answer

Correct Answer: Ternary

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

120. A ____ key is defined as a key that is used strictly for data retrieval purposes.

Answer

Correct Answer: Secondary

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

121. A ____ is a storage structure designed to hold a collection of data.

Answer

Correct Answer: Database

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

122. 1nf, 2nf, and 3nf are ____.

Answer

Correct Answer: Normalization stages

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

123. ________ is a tool even non-programmers can use to access information from a database.

Answer

Correct Answer: Structured query language

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

124. _____ provide a unified, single point of entry for information distribution.

Answer

Correct Answer: Portals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

125. ____ view provides the most options for defining fields.

Answer

Correct Answer: Table Design

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

126. ____ reduces the size of a database and makes the data easier to work with.

Answer

Correct Answer: Normalization

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

127. ____ means that an entity has a minimum cardinality of one.

Answer

Correct Answer: The entity is required in the relationship.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

128. ____ keys work with primary keys to properly implement relationships in the relational model.

Answer

Correct Answer: Foreign

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

129. ____ is the formal term for combining two or more columns to form a primary key.

Answer

Correct Answer: Concatenation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

130. ____ describes how instances of one entity relate to instances of another entity.

Answer

Correct Answer: Scalability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

131. ____ data exist in the format in which they were collected.

Answer

Correct Answer: Unstructured

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

132. ____ data can have only a true or false (yes or no) values.

Answer

Correct Answer: Logical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

133. ____ case tools provide support for the coding and implementation phases.

Answer

Correct Answer: Back-end

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

134. Fields in the query design grid include all of the following except ________.

Answer

Correct Answer: Fields that are listed as Primary Keys

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

135. In _________________________ no row may contain two or more multivalued facts about an entity.

Answer

Correct Answer: 4NF

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

136. The crow's foot symbol with two vertical parallel lines indicates _____ cardinality.

Answer

Correct Answer: (1,1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

137. The estimated percentage of unsolicited email of all email is approximately ____ percent.

Answer

Correct Answer: 70

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

138. ____ are important because they help to ensure data integrity

Answer

Correct Answer: Constraints

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

139. ____ attributes can have many values.

Answer

Correct Answer: Multivalued

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one