MCQs > Writing & Translation > Tagalog-English Translation MCQs > Basic Tagalog-English Translation MCQs

Basic Tagalog-English Translation MCQ

1. Hanapin mo nga ang nawawala kong pitaka.

Answer

Correct Answer: My wallet is missing, look for it.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Nakahandâ na ang mga ticket, baká ka maubusan!

Answer

Correct Answer: The tickets are ready. If you don't buy soon, you might not be able to get any

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Noóng umpisá, makatí ang lalamunan, tapos sinipón, tapos, inubó. Waláng lagnát noóng una, pero sa katagalan, may mataás na lagnát, at masakít ang katawán.

Answer

Correct Answer: First, my throat was itchy, then I had a runny nose, then a cough. I had no fever at first, but in the end, I had a high temperature and my body ached all over.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. Ang maraming mga problema ng Pilipinas ay hindî lang dahil sa íisáng bagay; madami ang mga dahilán at sanhî ng mga problema, kayâ dî malúlutás ng simple lamang na solusyón.

Answer

Correct Answer: The Philippines' many problems are not due to only one thing; the reasons and causes of the problems are many, that is why they just cannot be solved by a simple solution.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Isáng dahilán kung bakit hindî kayang makipagtalastasan ng maraming Pilipino na hindî nag-aaway o nagtátampuhan: hináhaluan ng damdamin ang usapan.

Answer

Correct Answer: One reason many Filipinos cannot have a discussion without getting into a fight or getting hurt feelings is they bring emotion into the discussion.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Nakabuti ang internet sa mga Pilipino, dahil sa pagpapalaganap ng kaalaman at pakikisali sa talastasan, pero ang mga dating hindî marunong mangatuwiran batay sa mga datos ay ganoón pa rin.

Answer

Correct Answer: The internet has been beneficial to Filipinos, on account of the dissemination of information and participation in discussion, but it has not changed those who didn't know how to reason on the basis of facts.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Hindî kasali sa buhay lipunan at ekonomiko ng bayan ang karaniwang mahirap na Pilipino. Para lang siyáng nakatayô sa tabí at nanónoód sa parada ng mga kasali.

Answer

Correct Answer: The common poor Filipino does not participate in the social and economic life of the nation. He is like one just standing on the roadside and watching the parade of those taking part.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Naníniwalà ka ba na umíinit ang mundo? Hindî ba dati nang may mga lindól, pagputok ng bulkán at malulupít na bagyó? Dumádami at dumádalás ba ang mga itó, o dî lang natin natátandaán ang mga nangyari sa nakalipas?

Answer

Correct Answer: Do you believe the earth is getting warmer? Have there not always been earthquakes, volcanic eruptions and violent storms? Are these becoming more numerous and more frequent, or do we just not remember what happened in the past?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Maraming tubig sa Pilipinas: may ilog, lawà at dagat, kayâ maraming mahuhuling isdâ.

Answer

Correct Answer: The Philippines has many bodies of water: rivers, lakes and seas--that is why there is a lot of fish to catch.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Kung hindî ang mga taong mabubuti, matatalino, may malasakit sa bayan ang papasok sa pulítika, sino ang pagpipilian sa eleksyón? Sino ang mamumunò sa bayan?

Answer

Correct Answer: If the people who are good, smart and who care about the nation will not enter politics, who will there be to choose from during elections? Who will lead the nation?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. "Oo" ang sabi ng karaniwang Pilipino, kung: 1) hindî niyá alám; 2) siyá'y naíinís; 3) gustó nang tapusin ang usapan; 4) hindî malinaw na naintindihán ang nariníg o ang paksáng pinag-uusapan; o 5) mas marunong siyá sa taong nagsásalitâ.

Answer

Correct Answer: The typical Filipino will say "yes," when he or she: 1) does not know; 2) is irritated; 3) wants to end the conversation; 4) does not clearly understand what he or she heard or the conversation's topic; or 5) is smarter than the person speaki

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Nagbabago ngâ raw, pero ganoón pa rin namán.

Answer

Correct Answer: They say it indeed changes, but it's really still the same.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Madalíng gumibâ, mahirap magtayô. Kung gígibaín ng sumúsunód na salinlahì ang mga itinayô ng sinundáng salinlahì, halos lagì na lang nag-uumpisá at hindî na halos susulong.

Answer

Correct Answer: It is easy to tear down, it is hard to build. If the next generation tears down what the previous generation built, we will almost always be starting over and almost never moving forward.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Sagabal sa pakikisama ang mababang EQ. Maraming magagalíng at matatalinong tao ang mababà ang EQ. Di nilá kayang harapín ang di-sumásang-ayon sa kanilá. Gustó nilá lagì siláng tamà at silá lang. Di silá marunong ng teamwork.

Answer

Correct Answer: A low EQ is an obstacle to getting along. Many smart and intelligent persons have a low EQ. They cannot handle those who oppose them. They want to be always right, only they are right. They do not know how to do teamwork.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Kung ipagbíbilí ng mahigít na 33 % ng tao ang kaniláng boto sa eleksyón, ituturing mo bang maybisà ang eleksyóng iyón? May kabuluhán ba ang boto ng taong hindî alam ang mga isyu o naúunawaan ang mga iyón?

Answer

Correct Answer: If 33% of the people sell their vote during an election, will you consider that election valid? Is the vote of a person who does not know the issues or understands them meaningful?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Pick the appropriate translation: Noong gabi na di umano'y pumunta ka doon.

Answer

Correct Answer: The night you allegedly went there.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Ang número unong kaaway ng pag-unlád ng Pilipino ay ang kawalán ng interés, ang kawalán ng pakialám, ang hindî pagkilos.

Answer

Correct Answer: The number one enemy of progress for the Filipino is the lack of interest, the lack of concern, the lack of action.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Maraming mahúhusay na Pilipino. Kung pagsásamá-samahin ang kahusayan, maraming malalakíng bagay ang magágampanán para sa bayan.

Answer

Correct Answer: There are many skillful Filipinos. If they put their skillfulness together, they can accomplish many great things for the country.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Choose the correct translation of this sentence: "Pumunta ako sa bahay ng aking lolo kahapon nang makita ko ang naiwan niyang pustiso sa aming bahay."

Answer

Correct Answer: I went to my grandfather's house yesterday when I saw he left his dentures in our house.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Ang mga kabataan ngayon ay naliligaw ng landas dahil sa impluwensya ng mga barkada.

Answer

Correct Answer: The youth nowadays are going astray because of peer pressure.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Kung gaano lalong mauunawaan, ganoón lalong bibigyán ng halagá. Kung gaano lalong bibigyán ng halagá, ganoón lalong mahihikayat na kumilos!

Answer

Correct Answer: The more you understand, the more you will appreciate. The more you appreciate, the more you will be persuaded to take action.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Magandang tingnan ang kulay kahel na pintura sa dingding ng iyong kwarto.

Answer

Correct Answer: Orange paint looks good on the walls of your room.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Iyán ang isáng bunga ng edukasyón. Edukado ang mga tao, nag-íisíp, ginágamit ang utak.

Answer

Correct Answer: That is one result of education. People are educated, they think, they use their brains.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Mátirá ang matibay. Sa kabilâ ng anumang kahirapan, magtítiís ang Pilipino at gagawâ ng anumáng kailangan upang makaahon sa kahirapan.

Answer

Correct Answer: The strong will survive. In spite of any hardship, the Filipino will be patient and will do whatever is necessary to get over the hardship.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Naroón ang mga ninunò ng mga Austronesyano nang unang matutunang linangín ng tao ang palay. Nangyari itó noóng 6,900 - 6,600 BCE malapit sa Zhejiang, China.

Answer

Correct Answer: The ancestors of the Austronesians were there, when man first learned to cultivate rice. This happened in 6,900 - 6,600 BCE, near Zhejiang, China.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Basa ang maleta ko dahil umuulan.

Answer

Correct Answer: My suitcase is wet because it’s raining.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Hindî mo masasabing walâ roón. Ang masasabi mo lang ay hindî mo nakita.

Answer

Correct Answer: You can't say it's not there. You can only say you didn't see it.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Ang isang miyembro ng kanilang pangkat ay may sakit.

Answer

Correct Answer: One of the members of their group is sick.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Saan ka nakabili ng ganyang kagandang damit?

Answer

Correct Answer: Where did you buy a beautiful dress like that?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Sana maunawaan ni Joan na hindi talaga ko makakarating sa kaarawan nya.

Answer

Correct Answer: I hope Joan would understand that I won't make it to her birthday.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Inimbento ng mga Austronesyano ang sasakyáng-dagat na may katig at layág at umabot silá sa Luzon noóng 4,000-3,000 BCE, dalá ang kalinangan ng palay at mga wikang Austronesyano.

Answer

Correct Answer: The Austronesians invented a seafaring vessel with outrigger and sail, and they reached Luzon 4,000 - 3,000 BCE, bringing rice culture and the Austronesian languages.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Bumibili ako ng bulaklak dahil bibisita ako sa lola ko ngayong hapon.

Answer

Correct Answer: I’m buying flowers because I’m visiting my grandmother this afternoon.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Plenty of beautiful places in the Philippines.

Answer

Correct Answer: Maraming magagandang lugar sa pilipinas.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Mahirap kumita ng pera lalo na kung ikaw ay matanda na.

Answer

Correct Answer: It is difficult to earn money especially if you are already old.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Gusto kong kumonsulta sa doktor dahil kagabi pa ako hindi makatulog sa sobrang sakit ng kasu-kasuhan ko.

Answer

Correct Answer: I want to consult a doctor, because I can't sleep since last night due to my severely aching joints.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Ipinangakò ninyóng Huwebes handâ ang aking kotse. Biyernes na ngayón. Hindî pa handâ ang coche. Kailán ko itó makukuha?

Answer

Correct Answer: You promised my car would be ready on Thursday. It's already Friday. The car is not ready. When will I be able to get it?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Alam mo ba ang address?

Answer

Correct Answer: Do you know the address?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Sa Marikina gawa ang pinakamagagandang sapatos sa Pilipinas.

Answer

Correct Answer: The most beautiful shoes in the Philippines are made in Marikina.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Which of the following options is the best translation for this sentence: "Gumawa ng maraming sopas si Susan para sa kanyang pinakamamahal na anak."

Answer

Correct Answer: Susan made lots of soup for her beloved son.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Mayroon ka bang gagawin mamaya?

Answer

Correct Answer: Do you have something to do later?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Ang mga Bicolano ay mahilig sa putaheng may sili at gata.

Answer

Correct Answer: Bicol natives love delicacies with chilli pepper and coconut milk.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. Abala ka ba sa Linggo?

Answer

Correct Answer: Are you busy on Sunday?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Sana ay maka-dalaw ka sa aking opisina para mapag-usapan natin ang negosyong binabalak mong simulan.

Answer

Correct Answer: I hope you can visit me at my office, so we can talk about the business that you're planning to start.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Inaanyayahan kitang dumalo sa gaganaping pagtitipon sa aking kaarawan.

Answer

Correct Answer: I am inviting you to my birthday party.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Abala kami sa Sabado.

Answer

Correct Answer: We will be busy on Saturday.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. I have to go because it's my job.

Answer

Correct Answer: Kailangang umalis ako dahil trabaho ko ito.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Madalas na ginagawa ang pagsasaka tuwing buwan ng Marso hanggang Mayo.

Answer

Correct Answer: Farming is usually done between the months of March and May.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Huwag mong sasabihin kay Tatay na hindi ako pumasok sa klase ngayon.

Answer

Correct Answer: Don't tell father that I didn't attend my class today.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Please wait for my return.

Answer

Correct Answer: Hintayin mo ang aking pagbabalik.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Bihira ka lang makakakita ng paru-paro sa syudad.

Answer

Correct Answer: You seldom see butterflies in the city.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Aalis na sila sa ospital.

Answer

Correct Answer: They’re leaving the hospital.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Natanggáp na namin ang iyóng mensahe at iimbestigahín ang iyóng inulat; mag-iiwan kamí ng tugón sa lalong madalíng panahón.

Answer

Correct Answer: We have received your message and we will investigate what you reported; we will leave you a reply as soon as possible.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Alam mo ba ang ibig sabihin nito?

Answer

Correct Answer: Do you know what this means?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Ano ang pinakamasarap na pagkain sa probinsiyang ito?

Answer

Correct Answer: What is the best delicacy in this province?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Hindi ka maaaring pumasok sa trabaho nang ganyan ang suot mo. Iisipin nila na di ka marunong mamalantsa.

Answer

Correct Answer: You can't go to work wearing that. They'll think that you don't know how to iron clothes.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. Darating ba si Sarah ngayon?

Answer

Correct Answer: Is Sarah coming today?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. Maaarì ka bang magbigáy ng mga karágdagang detalye sa amin, tulad ng mga pangalan ng mga kasangkót na tao?

Answer

Correct Answer: Will you be able to give us additional details, like the names of individuals involved?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. Huwag mong ibibigay ang susi kaninoman, sa akin lang! Nagkakaintindihan ba tayo Manuel?

Answer

Correct Answer: Do not give the key to anyone except me! Do you understand, Manuel?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. Bakit mo binasag ang paborito kong pinggan?

Answer

Correct Answer: Why did you break my favorite plate?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. Madalas kaming mamasyal sa may tabing-dagat sa gabi dahil malamig ang hangin.

Answer

Correct Answer: We frequently go to the seaside at night, because the wind is cool.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. Laging pinaparusahan si Simon ng kanyang ama sa tuwing umuuwi ito ng gabi galing sa skwela.

Answer

Correct Answer: Simon is being punished by his father everytime he comes home late from school.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. Aalis po ako bukas.

Answer

Correct Answer: I am leaving tomorrow.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. Saan ako makakabili ng mga murang sapatos?

Answer

Correct Answer: Where can I buy some affordable shoes?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Anong sabi mo? Hindi kita maintindihan. Lunukin mo muna ang pagkain.

Answer

Correct Answer: What did you say? I can't understand you. Swallow your food first.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. Huwag mong damihan ang asukal na ilalagay mo sa kape ko.

Answer

Correct Answer: Do not put too much sugar in my coffee.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Mraming piyesta ang ipinagdririwang sa Pilipinas sa buwan ng Mayo.

Answer

Correct Answer: There's a lot of fiestas celebrated in the Philippines in the month of May.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. Aalis po ako ngyayon.

Answer

Correct Answer: I will leave today.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. Ako ba talaga to?

Answer

Correct Answer: Is this really me?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. Hindi ako natuwa sa ipinakita niyang presentasyon.

Answer

Correct Answer: I am not happy with the presentation that he showed.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. Mahuhuli ako ng dating sa ating pagpupulong.

Answer

Correct Answer: I will be late for the meeting.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. Ako (po) si John Smith.

Answer

Correct Answer: I am John Smith.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. Hindi makapaniwala si Jane sa nangyari. Pinatay ng mga magnanakaw ang kanyang ama sa kanyang harapan.

Answer

Correct Answer: Jane cannot believe what happened. The burglars killed her father in front of her.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Gaano katagal bago dumating ang bus?

Answer

Correct Answer: How long will it take for the bus to arrive?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. Anong oras hinahain ang meryenda?

Answer

Correct Answer: What time are snacks served?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Huwag mong kalimutang magdala ng payong sa trabaho dahil mayroong bagyo.

Answer

Correct Answer: Do not forget to bring an umbrella to work, because there is a storm.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. Alam ko ang sagot sa iyong tanong.

Answer

Correct Answer: I know the answer to your question.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. Kaninong jacket itong kulay asul?

Answer

Correct Answer: Whose jacket is this blue one?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. Kamusta ka na, kaibigan?

Answer

Correct Answer: How are you friend?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. Kung nais mong matutong sumayaw, magpaturo ka kay Allan. Magaling siyang mananayaw.

Answer

Correct Answer: If you want to learn how to dance, then you should ask Allan to teach you. He is a good dancer.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. Ibinilin ng doktor na iwasan niya ang matataba, matatamis at maaalat na pagkain.

Answer

Correct Answer: The doctor told him to avoid fatty, salty, and sweet foods.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. Mabuti na lang at hindi umulan kung hindi ay nabasa ang mga sinampay ko.

Answer

Correct Answer: It's good it didn't rain. If so, my clothes would be wet.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. Halo-halo ang paboritong meryenda ng mga Pilipino tuwing tag-init.

Answer

Correct Answer: Halo-halo is the most favorite snack of Filipinos during summer.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. Mahilig ka ba sa mga maaanghang na pagkain?

Answer

Correct Answer: Do you like spicy foods?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. Hindi ko mahanap ang tamang daan papunta sa istasyon ng tren.

Answer

Correct Answer: I can't find the right way to the train station.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Hindi ako makaka-sama sa pagpunta niyo sa dagat dahil masama ang pakiramdam ko.

Answer

Correct Answer: I can't join you in going to the beach, because I'm not feeling well.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. Maaari ba akong humingi ng isang baso ng malamig na tubig?

Answer

Correct Answer: Can I get a glass of cold water?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. Anong buwan sumasapit ang tag-ulan dito sa Pilipinas?

Answer

Correct Answer: What month does the rainy season fall here in the Philippines?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. Malapit lang ang bahay ko sa aking pinapasukang trabaho.

Answer

Correct Answer: My house is near my workplace.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. Magkano ang isang kilo ng mansanas?

Answer

Correct Answer: How much is a kilo of apples?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Saan ko ipaparada ang sasakyan?

Answer

Correct Answer: Where will I park the car?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. Saan pwedeng makagamit ng telepono?

Answer

Correct Answer: Where can I use a phone?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. Maaari mo akong tawagan mamayang hapon.

Answer

Correct Answer: You can call me later this afternoon.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. Saan ba ako makakabili ng tiket sa tren?

Answer

Correct Answer: Where can I buy a train ticket?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. Hindi nasorpresa ang ate ni John sa kanyang regalo.

Answer

Correct Answer: John's sister was not suprised with his gift.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. Alam ko ang gusto mong sabihin.

Answer

Correct Answer: I know what you mean.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. Alam ko ang ginawa mo.

Answer

Correct Answer: I know what you did.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. Ang mga Pilipino ay mahilig kumanta

Answer

Correct Answer: Filipinos love to sing.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. Labis akong nag-alala sayo nang malaman ko na ikaw ay nawalan ng malay habang nagma-martsa sa ilalim ng araw.

Answer

Correct Answer: I was really worried about you when I learned that you lost your consciousness while marching under the heat of the sun.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. Mas madaling matatapos ang trabaho kung magtutulungan tayo.

Answer

Correct Answer: The work will be done faster if we help each other.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. Nilisan nina Ana at Susan ang liwasan nang makitang may paparating na armadong kalalakihan.

Answer

Correct Answer: Ana and Susan left the park when they saw armed men approaching.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. Agosto sa loob ng dalawang buwan.

Answer

Correct Answer: In two months it will be August.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. Sino kaya ang nagbigay sa kanya ng regalo?

Answer

Correct Answer: I wonder who gave her a gift?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. Choose the correct usage of Tagalog Punctuation.

Answer

Correct Answer: Ako'y sa'yo at ika'y akin lamang.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. It's over.

Answer

Correct Answer: Natapos na.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. Iisá lang ang kabán mo ng palay. Alín ang uunahin mo? Pakainin ang iyóng pamilya ngayón o itaním ang palay upang may kakainin ang iyong pamilya sa hináharáp?

Answer

Correct Answer: You have one and only one kaban of palay. Which will you do first? Feed your family today or plant the palay, so that your family will have something to eat in the future?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. Saan ba nakakabili nang mas murang kalan?

Answer

Correct Answer: Where can I buy a cheaper stove?

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one