MCQs > Finance & Management > Management Skills MCQs > Basic Management Skills MCQs

Basic Management Skills MCQ

1. Progressive women reformers worked to _____.

Answer

Correct Answer: Limit the worday

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. In the context of the reinforcement theory, reinforcers are ________.

Answer

Correct Answer: Those consequences that immediately follow a behavior and increase the probability that the behavior will be repeated

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3.

Read the given scenario and answer the question that follows.


Consider yourself as a leader of the logistics team and due to heavy workload, you need to delegate the responsibility to other team members.

Which of the following options should be kept in mind when you plan to delegate?


Answer

Correct Answer: Select the right person and the right task
Give clear instructions for the work assigned
Regular follow-up and monitoring the progress

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. In relation to multitasking skills, which of the following options is the potential factor wherein the important critical issues and genuine bottlenecks cannot be identified and the resources of the organization are actually wasted on the wrong problems.

Answer

Correct Answer: Unsynchronized priorities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5.

Read the given scenario and answer the question that follows.

Imagine yourself in a situation where you are start feeling that you have been burdened with more work than others and are facing issues to cope up with the tasks assigned to you. Your workload has grown to the point where you are feeling completely overloaded.


In such a scenario, which of the following options can be considered the work-related stress sources?

Answer

Correct Answer: Strict and continuous deadlines
Conflict and role ambiguity

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. In which of the following phases of team development, the team members with the help of their past experiences solve problems and pull together as a cohesive group?

Answer

Correct Answer: Norming

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. In relation to workload management, which of the following options can be used to monitor and measure data with related to a workload issue?

Answer

Correct Answer: Both options a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8.

Choose True or False.


Multitasking conserves energy.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Which of the following can be the possible advantages when people gravitate to multitasking in an organization

Answer

Correct Answer: All of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10.

Which of the following are the principles of effective workload management?


1.Transparent and open decision making with equitable distribution of workloads.

2.Maintenance of discretion and flexibility in applying workload management to ensure that local and business area needs are met.

3.Adherence to the safe work environments, practices, and legislations.

4.Dispute resolution mechanisms and issue escalation processes to be in place.


Answer

Correct Answer: All 1, 2, 3, and 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Which of the following options can be the reasons for delegation of authority?

Answer

Correct Answer: To develop a team of matured and experienced managers for the organization.
To provide growth and self-development opportunities to the subordinates in an organization.
To enhance the efficiency of the organization only.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. In relation to multitasking, which of the following options are the potential examples of multitasking?

Answer

Correct Answer: All of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. In which context are the terms Unfreezing and Refreezing used?

Answer

Correct Answer: Management of Change

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Which term refers to a document that sets out an organization's 'rules' regarding a particular issue?

Answer

Correct Answer: Policy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Budgetary control systems involve ______________.

Answer

Correct Answer: Preparation of budgets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Why do businesses use cash-flow forecasts as part of the internal planning process?

Answer

Correct Answer: To predict future borrowing requirements

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17.

Which of the following are incorrect?

1.Policies are established after a thorough study and analysis of work. Procedures are often established without any study and analysis.

2.Policies help us in fulfilling the objectives of the enterprise. Procedures show us the way to implement policies.

3.Policies are specific and lay down the sequence of definite acts. Procedures are generally broad and allow some discretion.

4.Policies are general guides to both thinking and action of people at higher levels. Procedures are general guides to action only, usually at lower levels.

Answer

Correct Answer: 1 and 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Which of the following constitutes a fixed asset in a business?

Answer

Correct Answer: Fixtures and fittings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Which of the following represents the implementation of a 'Just-in-Time' production approach?

Answer

Correct Answer: Receiving materials as and when they are required for production.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Which motivation strategy is characterized by a high emphasis on performance and a low emphasis on satisfaction?

Answer

Correct Answer: Imposing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Which one of the following best completes the sentence:The principle of 'Unity of Command' is concerned with ------------------ .

Answer

Correct Answer: persons

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. According to Bruce Tuckman's model of group development, which is the second stage through which a team passes?

Answer

Correct Answer: Storming

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. An employee's desire and commitment to perform that is manifested in job related effort defines his/her----------------------- .

Answer

Correct Answer: motivation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. According to the team roles identified by Belbin, a 'plant' is someone who is------------- .

Answer

Correct Answer: creative and unorthodox

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Which of the following is incorrect?

Answer

Correct Answer: Operations Research Techniques can be effectively applied in many situations where the underlying variables cannot be quantified, e.g. situations involving human qualities and interpersonal relations.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Which of the following is neither a cash in-flow nor cash out-flow?

Answer

Correct Answer: Depreciation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Why does a business analyze its financial accounts to assess its solvency?

Answer

Correct Answer: To check whether it can meet its current financial obligations.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Delegation takes place when ______________.

Answer

Correct Answer: one person gives another the right to do a piece of work.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Which of the following best completes the sentence: "Repetitive decisions are known as _____________ ."

Answer

Correct Answer: routine decisions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. If a company's productivity is rising, it means ------------ .

Answer

Correct Answer: output is rising at a faster rate than costs.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. A member of the Board of Directors of a company who is not an employee of the company is called a-------------------- .

Answer

Correct Answer: non-executive director

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Which of the following statements is false?

Answer

Correct Answer: Decision-making should be rapid.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Which is not a characteristic of a 'democratic leader' as identified by Lewin, Lippitt and White?

Answer

Correct Answer: Devolving ultimate decision-making authority.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Which of the following is not a feature of a good organizational structure?

Answer

Correct Answer: More managerial levels

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Which of the following is correctly ordered as a Management Process?

Answer

Correct Answer: Planning, Organizing, Staffing, Directing, Co-ordinating, Controlling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Which of the following characterizes the difference between Managers and Leaders?

Answer

Correct Answer: Leaders are concerned with strategic issues; managers are concerned with tactical issues

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. According to the Myers-Briggs classification of personality types, the opposite of 'perception' is--------------- .

Answer

Correct Answer: judgment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Which of the following reveals whether or not a company is earning a profit?

Answer

Correct Answer: Income statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Recruitment, selection, and training is a function of-------------- .

Answer

Correct Answer: staffing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. The degree to which a company owns its upstream suppliers and its downstream buyers is known as---------------- .

Answer

Correct Answer: vertical integration

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Which of the following statements regarding the five core job dimensions is true?

Answer

Correct Answer: The more autonomy in the work, the more responsibility the workers feel for their success and failures and the more committed they are to their work.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. A tool for evaluating organizational performance across the full range of a business is known as a 'balanced ________'.

Answer

Correct Answer: scorecard

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. A Mission Statement: ------------------- .

Answer

Correct Answer: provides information as to what the organization is trying to achieve.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. In the 'situational' leadership style, the manager is concerned with ___________.

Answer

Correct Answer: growth for staff and himself/herself

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Which of the following can be used as a term for Supervisor?

Answer

Correct Answer: Front-line manager

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. What is a 'stakeholder map'?

Answer

Correct Answer: A means of identifying all those affected by the organization.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. If a subordinate is having difficulty carrying out a delegated task, what should a manager do?

Answer

Correct Answer: Be available as a role model and resource in identifying alternative solutions.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Which one of the following is another term for the Scalar Principle?

Answer

Correct Answer: Chain of Command

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Jack Smith was reviewing the performance of his employees and was trying to decide which of them could profit the most from some additional managerial involvement. Listed below are the four employees he is considering. Everything else being equal, which of the following employees will benefit from the additional managerial involvement as a result of his/her performance being most appreciated?

Answer

Correct Answer: Marko, who has recently been assigned a highly-challenging, but relatively-unstructured task.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. What is the main advantage of employing staff on a temporary basis?

Answer

Correct Answer: Greater flexibility in responding to customer requirements

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51.

In which order would the following strategic planning activities take place? 

1.Evaluating performance

2.Devising strategy

3.Documenting plans

4.Executing plans

Answer

Correct Answer: 2, 3, 4, 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. The 'Principle of Order' applies to-------------- .

Answer

Correct Answer: right person in right job

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Selling stock not actually owned in the expectation that the price will fall is known as----------------------- .

Answer

Correct Answer: short-selling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. In which of the following circumstances is the directive method of introducing planned change inappropriate?

Answer

Correct Answer: When the employees are achievement-motivated and willing to accept the change.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Computers have helped immensely in the design and development of products for the manufacturing sector. With reference to this statement, which computer-related technology supports the above statement?

Answer

Correct Answer: CAD

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. Which of the following activities should not be outsourced?

Answer

Correct Answer: Core business

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. Which one of the following is not the function of Personnel Management?

Answer

Correct Answer: Management of customer requirements

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. Set-up costs that make it difficult for new companies to enter a particular market are known as--------------------- .

Answer

Correct Answer: barriers to entry

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. Which of the following defines 'apprenticeship' training?

Answer

Correct Answer: A method of training meant to give the trainee sufficient knowledge and skill in those trades and crafts in which a long period of training is required for gaining complete proficiency.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. If the financial year starts in January, the Fixed Budget will be prepared ------------ .

Answer

Correct Answer: a month or two earlier

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. Which one of the following best completes the sentence: "Division of work promotes ____________."

Answer

Correct Answer: Efficiency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. Which of the following types of costs is not typically 'variable':

Answer

Correct Answer: Cost of lighting

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. Which term refers to a document that sets out an organization's 'rules' regarding

Answer

Correct Answer: Policy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Which of the following is not a financial statement?

Answer

Correct Answer: Statement of Financial Loss

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. Which of the following is not a function of a 'transactional' leader?

Answer

Correct Answer: Moving resources from areas of lesser productivity to areas of greater productivity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Which item appears in both the balance sheet and the profit and loss account?

Answer

Correct Answer: Closing stock

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. Operations can be classified according to their volume and variety of production, as well as the degree of variation and visibility. Which of the following operations would be classified as high-volume, low-variety?

Answer

Correct Answer: A cashier's

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. Which of the following is not a key function of leadership?

Answer

Correct Answer: Closely monitoring the execution of tasks

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. Which of the following is generally an inappropriate reason for delegation?

Answer

Correct Answer: It helps create a formal organizational structure.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. 'Span of Control' relates to the ------------ .

Answer

Correct Answer: number of persons to be supervised

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. If a manager is attempting to establish motivational goals for his employees, which of the following should he do?

Answer

Correct Answer: Involve subordinates in the goal-setting process

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. Which term refers to an activity or a series of activities that transform inputs into outputs?

Answer

Correct Answer: Process

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Long-term budgets are useful for those industries where the gestation period is long. Which of the following is not relevant to the above statement?

Answer

Correct Answer: Machinery

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. Self-regulation, one of the characteristics of an effective leader, is defined as the ability to -----.

Answer

Correct Answer: control oneself and to reflect in complex situations.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. A manager is seeking to introduce new working conditions. Which of the following is the best way to gain employees' cooperation?

Answer

Correct Answer: Organize a briefing for the entire staff.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. Which of the following is not included in calculating working capital?

Answer

Correct Answer: Plant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. A tool to plot the duration of activities in a project and its dependencies is named after:

Answer

Correct Answer: Henry Gantt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. In decentralization, subordinates ----------------- .

Answer

Correct Answer: enjoy significant powers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. What does the term 'Unity of Control' stand for under Principles of Organizing?

Answer

Correct Answer: That each subordinate should have only one superior whose orders he has to obey.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. Which term refers to an internal framework for ensuring that an organization behaves responsibly?

Answer

Correct Answer: Governance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. Which of the following is a current liability of a business?

Answer

Correct Answer: Bank overdraft

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. Which two factors are combined to evaluate the size of risks facing an organization?

Answer

Correct Answer: Probability and Impact

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83.

Which of the following are not legitimate risk management options?

1.Terminate

2.Turn

3.Tolerate

4.Treat

5.Test

6.Transfer

Answer

Correct Answer: 2 and 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. Which of the listed management functions involves creating an environment where everyone works together to achieve the common goals of the organization?

Answer

Correct Answer: Organizing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Which one of the following is not the purpose of Performance Appraisal?

Answer

Correct Answer: It makes the worker committed and loyal to the organization.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. Which ratio shows an organization's effectiveness in minimizing production costs?

Answer

Correct Answer: Gross profit ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. Which of the following is an external source of recruitment?

Answer

Correct Answer: Unsolicited applicants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. Which of the following statements is not likely to characterize a planning approach to strategy development?

Answer

Correct Answer: None of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. Which of the following would help a company manufacture products to the standard required by the customer?

Answer

Correct Answer: Quality control

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. There are some important measures which a company can use to determine the effects of training. Which of the following is not one of them?

Answer

Correct Answer: Job applications

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91.

Which of the following characterise a 'differentiation'-based business model?

1.High sales volume

2.High profit margin

3.Well- regarded brand

4.High-quality manufacture

Answer

Correct Answer: 2, 3 and 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one