MCQs > General Knowledge & Aptitude > General Knowledge MCQs > Basic General Knowledge MCQs

Basic General Knowledge MCQ

1. Appeal of the compliance officer's findings is a ______ level process.

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Faustus's powers corrupt him by making him _____ and _____. select all that apply.

Answer

Correct Answer: Mediocre
Unambitious

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. One of the finest of the umayyad surviving mosques is the __________ in spain.

Answer

Correct Answer: Great Mosque of Cordoba

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. The gulf stream _____.

Answer

Correct Answer: Flows in generally northeastern direction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. This drawing shows the plan of ____________.

Answer

Correct Answer: Versailles in France

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The two holiest cities of islam are _____

Answer

Correct Answer: Mecca and Medina

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. The national forest management act ________ national forest land.

Answer

Correct Answer: Was passed in 1976 with the intent to ensure multiple use and sustainable yield of

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. The most popular radio drama of the late 1920s was ______.

Answer

Correct Answer: Amos 'n' Andy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The first step in the journalizing and posting process is to ________.

Answer

Correct Answer: Identify the accounts involved and the account type

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The colorado plateau is an example of _______ mountains.

Answer

Correct Answer: Uplifted

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The average american knows ______ contacts.

Answer

Correct Answer: 500 - 600

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. The danube river flows from __________.

Answer

Correct Answer: The Black Forest in Germany to the Black Sea

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. At the core, nazism was _____.

Answer

Correct Answer: Was socialism with a militaristic focus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. In the word legalization the root ______ means law.

Answer

Correct Answer: Leg

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. An image is _____

Answer

Correct Answer: A visual representation (of an object or scene or person or abstraction) produced on a surface.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Theme is not __________.

Answer

Correct Answer: The moral of a story

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Try not to park next to ____________ or vehicles that are too close to the white space markings.

Answer

Correct Answer: Large vehicles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Today, fringe benefits account for approximately ______ percent of total payroll costs.

Answer

Correct Answer: 30

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. The pattern of yellow lines on the roadway determines whether __________ is permitted.

Answer

Correct Answer: Passing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The mental operation of ___________ governs what we do, how we do it, and how quickly we do it.

Answer

Correct Answer: Conation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. The first officials of sporting events were __________.

Answer

Correct Answer: The captains of the two competing teams

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. The ""theoretical"" price of one beer _______ for a second or subsequent dui.

Answer

Correct Answer: Goes up

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. ____ are both examples of cooperative contracts.

Answer

Correct Answer: Franchising and licensing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Advances in agriculture ________.

Answer

Correct Answer: Have often resulted in alteration and destruction of natural systems

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present?

Answer

Correct Answer: Mrs. Hillary Clinton

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. When the expenditure of the government exceeds the revenue, the difference of balance between the two is called

Answer

Correct Answer: Budget deficit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Which of the following is the Unit of work?

Answer

Correct Answer: Joule

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Which of the following combinations of the States and their Chief Ministers (at present) is not correct?

Answer

Correct Answer: Himachal Pradesh Shanta Kumar

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Which of the following terms is not used in the game of cricket ?

Answer

Correct Answer: Jockey

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Which of the following awards is given for contribution in the field of literature ?

Answer

Correct Answer: Saraswati Samman

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Which of the following books is written by Vikram Seth ?

Answer

Correct Answer: The Golden Gate

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Which of the following countries is not a member of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?

Answer

Correct Answer: Bangladesh

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Which of the following is true about the Railway Budget 2012-13 finally passed by the Parliament?

Answer

Correct Answer: No hike in passenger fares up to 3rd AC

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Who among the following is the Chief Election Commissioner of India at present?

Answer

Correct Answer: None of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Who among the following is the winner of Pulitzer Prize for Literature in 2011 ?

Answer

Correct Answer: Jennifer Egan

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastrucrure in India?

Answer

Correct Answer: Bharat Nirman

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. The 38th Summit of G-8 is being organised in which of the following countries in May 2012?

Answer

Correct Answer: USA

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Question No : 17

Answer

Correct Answer: 11th July

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in

Answer

Correct Answer: China

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Which of the following statements is correct?

Answer

Correct Answer: Mahadeo hills are in the west of Maikala hills.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Which of the following is not a renewable resource?

Answer

Correct Answer: Thorium

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. Cactus is referred to as

Answer

Correct Answer: Xerophyte

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. NIN (National Institute of Nutrition) Central Office is located at?

Answer

Correct Answer: Hyderabad

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Myrmecology is study of?

Answer

Correct Answer: Ants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Who was the first child born after operative procedure?

Answer

Correct Answer: Caesar

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Which angiosperm is vesselless?

Answer

Correct Answer: Trochodendro

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern?

Answer

Correct Answer: One

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Which of the following resources is renewable one?

Answer

Correct Answer: Timber

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Answer

Correct Answer: Dekke Toba fish Brazil

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Who was recently appointed as Chairman and Managing Director of state-run National Fertilizers Ltd (NFL)?

Answer

Correct Answer: Manoj Mishra

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Who recently won the CEAT Indian Cricketer of the Year award?

Answer

Correct Answer: Ajinkya Rahane

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Who was recently appointed as Managing Director (MD) of Indias home appliances maker Whirlpool?

Answer

Correct Answer: Sunil DSouza

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Who has recently won the Monaco Grand Prix Formula One (F1) World Championship title?

Answer

Correct Answer: Nico Rosberg

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Jayalalithaa recently sworn in as the Chief Minister of which state?

Answer

Correct Answer: Tamil Nadu

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one