MCQs > Finance & Management > Financial Statements MCQs > Basic Financial Statements MCQs

Basic Financial Statements MCQ

1. Property, plant, and equipment are categorized as ________.

Answer

Correct Answer: Fixed assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Which of the following transactions does NOT result in an inflow of cash?

Answer

Correct Answer: Acquisition of additional equipment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. Which of the following ratios measures how many times Accounts Receivable is turned over during each period?

Answer

Correct Answer: Accounts Receivable Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. ____________ is/are the excess of expenses over revenue for a given period.

Answer

Correct Answer: Net loss

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The ________________ generally includes cash, marketable securities, and accounts receivable in its numerator.

Answer

Correct Answer: Quick Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. Assume that the debt-equity ratio of XYZ Company is .5 to 1. If the company issued a long-term note in the purchase of some land, what effect would this transaction have on the debt-equity ratio?

Answer

Correct Answer: It would increase the debt-equity ratio.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Which of the following is NOT used to assess short-term liquidity risk?

Answer

Correct Answer: Accounts Receivable Turnover

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Assume that the current ratio of XYZ Company is 2.5:1. What effect would an equal dollar increase in current assets and current liabilities have on the current ratio?

Answer

Correct Answer: It would decrease the current ratio.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The _____________ states that if bond indentures require periodic repayments of principal on long-term liabilities, the denominator of the interest coverage ratio might include such repayments.

Answer

Correct Answer: Fixed Charges Coverage Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Which of the following would NOT be used to evaluate a firm's operating cycle?

Answer

Correct Answer: Current Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. In computing the rate of return on assets, interest expense net of income tax savings is added to net income. Assume that XYZ Company has interest expense of $20 million and net income of $50 million. Assume that the income tax rate is 40 percent. In computing the rate of return on assets, what would the numerator be?

Answer

Correct Answer: $62 million

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. XYZ Company reports total assets and total liabilities of $425,000 and $200,000, respectively, at the conclusion of its first year of business. The company earned $95,000 during the first year and distributed $50,000 in dividends. What was the firm

Answer

Correct Answer: $180,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Which of the following is NOT a current liability?

Answer

Correct Answer: Mortgage Payable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The _______________is supposed to indicate the ability of the firm to meet its current obligations.

Answer

Correct Answer: Current Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. The _______________ is used to indicate the relative protection of bondholders and to assess the probability of a firm's failing to meet required interest payments.

Answer

Correct Answer: Interest Coverage Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Which of the following ratios uses sales in its numerator?

Answer

Correct Answer: Both a & c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. Revenues are a measure of the inflows of assets (or reductions in liabilities) from selling goods and providing services to customers. Which of the following is NOT a revenue transaction?

Answer

Correct Answer: Borrowing money from a local bank to be used in the business

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Which of the following is NOT a measure of profitability?

Answer

Correct Answer: Accounts Payable Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Financial statements that are prepared using a particular set of assumptions are called ___________________.

Answer

Correct Answer: Pro-Forma Financial Statements

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Outflows of assets used up in generating revenue are called ______________.

Answer

Correct Answer: Expenses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. The ______________ is the sequence of activities in which inventory is purchased on account from suppliers, inventory is sold on account to customers, customers pay the amounts due, and suppliers are paid the amounts due to them.

Answer

Correct Answer: Operating Cycle

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. A company wants to increase its rate of return on assets from 8 percent to 14 percent. It is believed that the firm's total assets turnover of .667 cannot be easily increased at the present time. What must the profit margin percentage be to achieve the desired 14 percent rate of return on assets?

Answer

Correct Answer: 21 percent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. The Rate of Return on Assets can be disaggregated into two other ratios. Which of the following is one of the two ratios?

Answer

Correct Answer: Inventory Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Financial leverage can increase the return to common shareholders as long as ______________.

Answer

Correct Answer: the rate of return earned on assets exceeds the rate paid for the capital used to acquire those assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Which of the following represents a measure of the assets provided by the original shareholder in exchange for an ownership interest in the firm?

Answer

Correct Answer: Shareholders' Equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Which of the following ratios measures the firm's performance in generating earnings that are assignable to the common shareholders' equity?

Answer

Correct Answer: Rate of Return on Common Shareholders' Equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Which of the following would NOT appear on an Income Statement?

Answer

Correct Answer: Salaries Payable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. The _______________ represent/s the earnings, or profits, in excess of dividends distributed to shareholders that have been realized by the firm since its formation.

Answer

Correct Answer: Retained Earnings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. The _____________ considers the availability of liquid assets to cover various levels of debt. For a financially healthy firm, the ratio should be 20 percent or more.

Answer

Correct Answer: Cash Flow from Operations to Total Liabilities Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. XYZ Company's retained earnings increased by $100,000 during the year. Also during the year, dividends totaling $22,500 were declared and paid to shareholders. What was XYZ Company's net income for the year?

Answer

Correct Answer: $122,500

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Which of the following ratios would probably NOT be used to analyze the Total Assets Turnover Ratio?

Answer

Correct Answer: Long-Term Debt Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. The _______________ is the financial statement that presents the results of earnings activity over time.

Answer

Correct Answer: Income Statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. In computing the rate of return on common shareholders' equity, do dividends on preferred stock have to be added to net income?

Answer

Correct Answer: No

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. In the _____________, earnings per share amount are compared with the market price of the stock.

Answer

Correct Answer: Pricing Earnings Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Which of the following transactions does NOT result in an outflow of cash?

Answer

Correct Answer: Issuance of long-term debt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Which of the following ratios provides a measure of the sales generated for each dollar invested in assets?

Answer

Correct Answer: Total Assets Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. The ________________ indicates the number of times that the average inventory has been sold during a particular period.

Answer

Correct Answer: Inventory Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. A creditor's claim on the resources of the company is called ____________.

Answer

Correct Answer: a liability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. During the year, XYZ Company issued additional common stock. This transaction is an example of which of the following?

Answer

Correct Answer: A financing activity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Which of the following is NOT a current asset?

Answer

Correct Answer: Accounts Receivable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Economic resources that have the potential or ability to provide future services or benefits to the firm are called _________________.

Answer

Correct Answer: assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. A __________________ involves comparing the changes in a firm's ratios over a multiple-year period.

Answer

Correct Answer: Time-Series Analysis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. XYZ Company reports total assets and total shareholders' eQuity of $375,000 and $220,000, respectively, at the end of its first year of business. The company reported earnings of $100,000 and distributed $40,000 in dividends during its first year. Also during the year, the company issued additional shares of stock for $75,000. What are the firm's liabilities at year end and the firm's contributed capital at the beginning of the year, respectively?

Answer

Correct Answer: $155,000 and $85,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Which of the following organizations, despite the fact that it has no legal authority, has played a role in developing acceptable accounting principles worldwide?

Answer

Correct Answer: IASC

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Which of the following terms refers to the practice of using debt and preferred stock for financing in order to increase the return to the common shareholders

Answer

Correct Answer: Financial Leverage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. The phenomenon of common shareholders trading at extra risk for a potentially higher return is called __________________.

Answer

Correct Answer: financial leverage

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. XYZ Company sells on credit with terms of Net 30 days. If the company's credit policy and collection activity are working efficiently, how many times should the company's Accounts Receivable turn in a year?

Answer

Correct Answer: 12 times

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. The primary source of cash for most firms should be _______________.

Answer

Correct Answer: operating activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. The ______________ is a private sector group that has been given the responsibility of establishing acceptable accounting standards in the United States.

Answer

Correct Answer: FASB

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Which of the following ratios assesses the firm's operating performance independently of financing decisions?

Answer

Correct Answer: Answers: Rate of Return on Assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. The ______________ is computed by dividing cash flow from operations by average current liabilities.

Answer

Correct Answer: Cash Flow from Operations to Current Liabilities Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. A ______________ involves comparing a given firm's ratios with those of other firms for a particular period.

Answer

Correct Answer: Cross-Section Analysis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Which of the following approaches does the Financial Accounting Standards Board follow in establishing generally accepted accounting principles?

Answer

Correct Answer: Both b and c

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Which of the following can be described as "claims on resources that result from benefits previously received by the company, and which require that a specified amount be paid on a specified date"?

Answer

Correct Answer: Liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. The ______________ is a useful measure for assessing a firm's performance in using assets to generate earnings.

Answer

Correct Answer: Rate of Return on Assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. Which of the following terms refers to the "nearness of cash" of a firm

Answer

Correct Answer: Liquidity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. In computing the quick ratio, which of the following items is customarily excluded from the numerator?

Answer

Correct Answer: Inventory

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. The ________________ indicates the length of the period between the purchase of inventory on account and the payment of cash to suppliers.

Answer

Correct Answer: Accounts Payable Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. Which of the following ratios indicates the proportion of a firm's long term capital that is provided by creditors

Answer

Correct Answer: Long-Term Debt Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. The ____________ is an agency of the federal government and has the legal authority to set acceptable accounting standards in the United States.

Answer

Correct Answer: SEC

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. Which of the following would not appear on a Balance Sheet?

Answer

Correct Answer: Cost of Goods Sold

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. The ____________ is the financial statement that presents an overall view of a company's financial position as of a given date.

Answer

Correct Answer: Balance Sheet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. Which of the following equations is incorrect?

Answer

Correct Answer: All of the above equations are correct.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Which of the following does NOT describe an expense?

Answer

Correct Answer: Dividends paid to shareholders

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. When an auditor feels that an opinion cannot be expressed as to the fairness of a company's financial statements as a whole, he issues a/an ________________ .

Answer

Correct Answer: unqualified opinion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Which of the following ratios would NOT be used to assess a firm's long-term liquidity risk?

Answer

Correct Answer: Current Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. Which of the following transactions does NOT result in an inflow of cash?

Answer

Correct Answer: Distribution of dividends to shareholders

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. If a company's rate of return on assets is 20 percent and the profit margin percentage is 5 percent, the company's total assets turnover must be which of the following?

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. The ______________ is computed by dividing net income attributable to common stock by the average number of common shares outstanding during the period.

Answer

Correct Answer: Earnings Per Share

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. Comparisons of a given firm's ratios with those of other firms for a particular period is referred to as ____________________.

Answer

Correct Answer: Cross-Section Analysis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. The _______________ provides a measure of the sales generated for each dollar invested in fixed assets.

Answer

Correct Answer: Fixed Asset Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. The _______________ is a measure of a firm's ability to control the level of costs, or expenses, relative to sales.

Answer

Correct Answer: Profit Margin Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Which of the following financial statements provides information about inflows and outflows of cash?

Answer

Correct Answer: Statement of Cash Flows

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. The _______________ reports the net cash flows relating to operating, investing, and financing activities for a particular period of time.

Answer

Correct Answer: Cash Flow Statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Which of the following financial statements provides information about economic resources and claims on those resources?

Answer

Correct Answer: Balance Sheet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. Where should purchased machinery appear on the statement of cash flows?

Answer

Correct Answer: Under cash flows from investing activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. Where would an entry be made for the purchase of delivered goods or completed services?

Answer

Correct Answer: Under liabilities as accounts payable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. True or false? A declared dividend reduces shareholders’ equity.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. On a balance sheet, which of the following is not subject to depreciation or amortization?

Answer

Correct Answer: land

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. Which four components are contained in a financial statement?

Answer

Correct Answer: Balance sheet, income statement, statement of retained earnings, statement of cash flow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. Which of the following is NOT a possible indication that a lease should be considered a Capital lease?

Answer

Correct Answer: The lease term encompasses half of the useful life of the asset

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. Which of the following R&D costs should NOT be expensed?

Answer

Correct Answer: Reimbursed costs

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. Accumulated Depreciation falls under which of the following categories?

Answer

Correct Answer: Contra-asset

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. A company lost a building with a book value of $65,000 and fair value of $80,000 to a flood. $20,000 was paid for removal and clean-up. What is the loss on this involuntary conversion?

Answer

Correct Answer: $85,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Which of the following journals entries correctly records the disposal of a fully depreciated piece of machinery from which no proceeds were received?

Answer

Correct Answer: Debit Accumulated Depreciation Credit Machinery & Equipment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. True or false? Freight-out is classified as an operating expense.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. What does a company's Days Sales Outstanding (DSO) reveal?

Answer

Correct Answer: The average number of days it takes a company to convert its account receivables to cash.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. According to SOX, an audit committee must have AT LEAST how many members?

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. How should a customer overpayment be classified in the financial statements?

Answer

Correct Answer: Liability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. A deferred tax asset would result from which of the following situations:

Answer

Correct Answer: A firm overpaid taxes in the current year

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. An employer grants each of its two employees 10 sick days to be used throughout the year or carried into the next year. Both employees are paid $200 per day. If neither employee used any sick days in Year 1, what amount should be accrued as compensated absence liability at the end of the year?

Answer

Correct Answer: 4,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. If a company is using the installment method of accounting for a project with a gross profit of 30%, how much revenue will be recorded when the initial $100,000 payment is received?

Answer

Correct Answer: $30,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. A US company invoiced a German company in USD in January and received payment in February. The Euro weakened from January to February. In which section of the financial statements will the US company record the foreign currency gain?

Answer

Correct Answer: No gain will be recorded in the financial statements

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. Which of the following is a contra-asset?

Answer

Correct Answer: Bad Debt Reserve

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. According to the Financial Accounting Standards Board (FASB), what are UTPs?

Answer

Correct Answer: Uncertain Tax Positions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. If a share of common stock with a par value of $.01 is issued for $5 the journal entry to record the transaction would be:

Answer

Correct Answer: Debit Cash $5 Credit Common Stock $.01 Credit Additional-paid-in-capital $4.99

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. Which basic accounting principle directs accountants to disclose anticipated losses but not anticipated gains?

Answer

Correct Answer: Conservatism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. Which components are necessary to compute a company's break-even point?

Answer

Correct Answer: Fixed Costs, Variable Costs, Sales Price

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. How is the acid-test ratio calculated?

Answer

Correct Answer: (Cash + AR + Short Term Investments) / Current Liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. What is the appropriate exchange rate to use when translating the income statement from functional to reporting currency?

Answer

Correct Answer: The average rate for the reporting period

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. On a classified Balance Sheet, the asset line items appear in which order?

Answer

Correct Answer: Current Assets; Long-term Investments; Property, Plant, and Equipment; Intangible Assets; Other Assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. In which section of cash flow statement ,loss on sale of assets is dealt.

Answer

Correct Answer: Operating section

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. In preparing consolidated financial statements, which type of transaction is NOT wholly or partially eliminated?

Answer

Correct Answer: Parent company stock repurchases

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. Which of the following is NOT a potential off-balance-sheet liability?

Answer

Correct Answer: (none of these)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. Which of the following activities would be regarded as a financing activity on the Statement of Cash Flows?

Answer

Correct Answer: Dividend distributions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. Using the financial statements, how is Free Cash Flow calculated?

Answer

Correct Answer: EBIT(1-Tax Rate) + Depreciation & Amortization - Change in Net Working Capital - Capital Expenditures

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. What are the two basic formats of the Income Statement?

Answer

Correct Answer: Single-Step and Multi-Step

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. A financial statement is a smaller piece of a much larger annual document submitted to the Securities Exchange Commission. What is the name of the document?

Answer

Correct Answer: 10K

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. On which Financial Statement(s) are Discontinued Operations reported?

Answer

Correct Answer: Income Statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. In the DuPont system, what is the Return On Equity equal to?

Answer

Correct Answer: Profit Margin times Total Asset Turnover times Equity Multiplier

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. True or false? A declared dividend decreases shareholders’ equity.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. Which of the following does NOT increase cash flows?

Answer

Correct Answer: Increase in accounts receivable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. Two figures must be transferred to the balance sheet before the final result can be calculated. What are they, and where are they transferred from?

Answer

Correct Answer: Retained earnings from the statement of retained earnings, and cash from the statement of cash flows.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. Which entity is primarily responsible for setting accounting standards?

Answer

Correct Answer: the FASB

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. Why would a creditor heavily scrutinize a company's statement of retained earnings?

Answer

Correct Answer: Every dollar that is paid to the stockholders as dividends is a dollar not available to pay back its debt.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. What does a company’s debt-to-equity ratio describe?

Answer

Correct Answer: The nature of the company’s capitalization

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117. When you have finished calculating your statement of cash flows, where is the final result transferred to?

Answer

Correct Answer: The balance sheet.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. Which value appears on all three components of financial statements?

Answer

Correct Answer: Net profits

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

119. What is the final line of the statement of operations?

Answer

Correct Answer: Net after-tax profits

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

120. Gross profit equals

Answer

Correct Answer: Net revenues minus cost of sales

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

121. Where would an entry be made for the purchase of goods or services without a contract or note?

Answer

Correct Answer: Under liabilities as accounts payable

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

122. Which of the following is not an element included in the statement of retained earnings?

Answer

Correct Answer: Stockholder equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

123. Which items are traditionally disclosed separately on an Income Statement?

Answer

Correct Answer: Extraordinary items, changes in accounting principles and discontinued operations

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

124. Within the context of stockholders equity, what are cash and other assets considered?

Answer

Correct Answer: Contributed capital

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

125. Which of the following is NOT one of the four GAAP principles?

Answer

Correct Answer: Market value principle

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

126. The Dividend Payout Ratio is calculated by dividing total dividends by:

Answer

Correct Answer: Net Income

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

127. What does it mean when a company's change in cash is negative?

Answer

Correct Answer: The company did not make enough money to repay creditors, pay dividends for the next year.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

128. Which of the following is NOT a method of calculating depreciation?

Answer

Correct Answer: Mechanical valuation method

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

129. Cost of Goods Sold is calculated using which of the following?

Answer

Correct Answer: Beginning Inventory + Cost of Goods Purchased - Ending Inventory

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

130. Analysis of risk has what intention?

Answer

Correct Answer: Revealing a company's credit risk

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

131. Which of the following would be reported as a cash inflow from investing activities?

Answer

Correct Answer: Proceeds from selling investments in the equity securities of other companies

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

132. What is the overall objective of using ratio analysis?

Answer

Correct Answer: Evaluate how well the business is using its resources

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

133. How will a business acquisition typically impact a company’s cash flow?

Answer

Correct Answer: decrease

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

134. Which of the following is NOT a component of the acronym EBITDA?

Answer

Correct Answer: Assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

135. When profits are reinvested into the business, what are they called?

Answer

Correct Answer: Retained earnings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

136. How do you calculate the Quick Ratio?

Answer

Correct Answer: (Current assets – Inventories) / Current Liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

137. SOX stands for:

Answer

Correct Answer: The Sarbanes-Oxley Act

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

138. What is Goodwill?

Answer

Correct Answer: An asset that captures the excess purchase price of an acquired business bought for greater than fair market value.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

139. If you needed to replace machinery at your company, where would you list this on the statement of cash flows?

Answer

Correct Answer: Under cash flows from investing activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

140. What is ROE, and why is it important?

Answer

Correct Answer: Return on equity; It is important because it tells you the amount of net income returned as a percentage of shareholders equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

141. Companies report accounts receivable at:

Answer

Correct Answer: Net Realizable Value

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

142. Parentheses around a number in financial statements indicates what?

Answer

Correct Answer: The number is a loss or decrease

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

143. Income from Operations is equal to Gross Profit less:

Answer

Correct Answer: Operating Expenses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

144. EBITDA is Operating Profit:

Answer

Correct Answer: Before Depreciation and Amortization

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

145. All are Profitability Ratios, except:

Answer

Correct Answer: Current Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

146. When all statements and documents are collated, what activity does it allow investors to partake in?

Answer

Correct Answer: Business valuation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

147. How are retained earnings calculated?

Answer

Correct Answer: Net income minus dividends

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

148. What is the first statement to calculate before moving on to the statement of retained earnings?

Answer

Correct Answer: Income statement.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

149. Which component of a financial statement will tell you, ultimately, whether a company has earned or lost money?

Answer

Correct Answer: Income statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

150. How do you calculate the Current Ratio?

Answer

Correct Answer: Total Current Assets / Total Current Liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

151. True or false? A company can never have negative income tax liabilities.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

152. What's the difference between a Capital lease and an Operational lease?

Answer

Correct Answer: Capital leases are traditionally used for long-term leases while Operational leases are for short-term leases.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

153. What is the order in which assets are typically listed on the balance sheet?

Answer

Correct Answer: In order of liquidity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

154. Funds used by a company to acquire or upgrade physical assets such as property, industrial buildings or equipment are referred to as:

Answer

Correct Answer: Capital Expenditures

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

155. What do the footnotes to financial statements typically provide?

Answer

Correct Answer: All of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

156. What does the statement of retained earnings tell you about a company's position?

Answer

Correct Answer: It tells you how it has been affected by net income and distribution of dividends

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

157. What four components are contained in a financial statement?

Answer

Correct Answer: Balance sheet, income statement, statement of retained earnings, statement of cash flow

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

158. Current assets are assets that are intended to be converted into cash or consumed within:

Answer

Correct Answer: One year

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

159. Is net income equal to the net cash generated by operations? Where is net cash reported?

Answer

Correct Answer: No. Net cash is reported on the cash flow statement.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

160. On a balance sheet, which of the following is subject to depreciation?

Answer

Correct Answer: All long-term assets except for land

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

161. What equation is used when calculating the statement of retained earnings?

Answer

Correct Answer: Beginning Retained Earnings + Net Income – Dividends = Ending Retained Earnings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

162. What category would cash paid for taxes fall under?

Answer

Correct Answer: Cash flows from operating activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

163. The income statement is also called what?

Answer

Correct Answer: Statement of earnings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

164. Which corporate officers must certify the accuracy of financial statements?

Answer

Correct Answer: CEO and CFO

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

165. What does it mean when a company's stock is volatile?

Answer

Correct Answer: The value of the stock often changes drastically

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

166. What happens to retained earnings as dividends are declared?

Answer

Correct Answer: Retained earnings decrease.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

167. Current assets do NOT include which of the following

Answer

Correct Answer: Machinery and equipment

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

168. When goods have been sold but not paid for, where are they documented in the balance sheet?

Answer

Correct Answer: As accounts receivable.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

169. A measure of the overall efficiency of asset utilization is the:

Answer

Correct Answer: Asset Turnover Ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

170. When are current liabilities due to be paid?

Answer

Correct Answer: Within the next 12 months

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

171. True or False? All expenses required to be paid in the same accounting period.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

172. What is an example of a liability?

Answer

Correct Answer: A property tax bill

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

173. Of the following, which is an item that doesn't belong in the heading of a balance sheet?

Answer

Correct Answer: Address of the business

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

174. Almost all financial statements use what form of accounting?

Answer

Correct Answer: Accrual basis accounting

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

175. Which of the following is NOT a division of sources and uses of cash flow on the cash flow statement?

Answer

Correct Answer: Material business activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

176. Which of the following is NOT a primary section of a company’s financial statements?

Answer

Correct Answer: Letter from the CEO

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

177. A company’s working capital is defined as

Answer

Correct Answer: Current assets minus current liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

178. What information is found on the Income Statement?

Answer

Correct Answer: Revenues, Expenses, Net Profit or Loss

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

179. Which two line items are used to calculate Working Capital?

Answer

Correct Answer: Current Assets and Current Liabilities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

180. What is the basic accounting equation used to calculate the balance sheet?

Answer

Correct Answer: Assets = Liabilities + Stockholders Equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

181. Which item does not depreciate?

Answer

Correct Answer: Goodwill

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

182. True or False? Liabilities and shareholders’ equity must be equal.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

183. What are retained earnings?

Answer

Correct Answer: Earnings that have been reinvested back into the business

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

184. What agency does a publicly traded company file with if they sell stock?

Answer

Correct Answer: The Securities Exchange Commission

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

185. On a balance sheet, goodwill is an example of what?

Answer

Correct Answer: Intangible Assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

186. What should balance on a company’s balance sheet?

Answer

Correct Answer: Total Assets and the sum of Liabilities and Shareholders’ Equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

187. Which of the following is NOT one of the four basic financial statements?

Answer

Correct Answer: Audit Statement

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

188. What is GAAP, and why is it important?

Answer

Correct Answer: Generally Accepted Accounting Principles; It is important because it is responsible for standardizing accounting procedures.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

189. What sources of cash flow are included on the statement of cash flows?

Answer

Correct Answer: Cash flows from operating activities, investing activities, and financing activities

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

190. What are revenues?

Answer

Correct Answer: Income from goods or services that have been sold

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

191. What is the calculation used on the income statement?

Answer

Correct Answer: Revenues – Expenses = Net Income

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

192. What information is found on the Balance Sheet?

Answer

Correct Answer: Assets, Liabilities and Shareholder's Equity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

193. What audience is an annual report addressing?

Answer

Correct Answer: Shareholders

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

194. What is another name for the Balance Sheet?

Answer

Correct Answer: Statement of Financial Position

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

195. Why would investors have an interest in a company's statement of retained earnings?

Answer

Correct Answer: Investors want to know that a company is reinvesting enough of their earnings to support future growth and pay dividends

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

196. How is the return on assets calculated?

Answer

Correct Answer: Net income divided by total assets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

197. What is an accounting entity?

Answer

Correct Answer: A clearly defined unit that must be accounted for separately

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

198. Net Income Equals:

Answer

Correct Answer: Total Revenues minus Total Expenses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one