MCQs > Admin Support > Database Management MCQs > Basic Database Management MCQs

Basic Database Management MCQ

1. The ____ macro action will move the focus to a specific control.

Answer

Correct Answer: GoToControl

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. A struct is a(n) ____________________, not a declaration.

Answer

Correct Answer: Definition

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. ________ problems are encountered when removing data with transitive dependencies.

Answer

Correct Answer: Deletion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. ________ tools and techniques process data and do statistical analysis for insight and discovery.

Answer

Correct Answer: Business intelligence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. 1nf, 2nf, and 3nf are ____.

Answer

Correct Answer: Normalization stages

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A(n) ____ is the equivalent of a field in a file system.

Answer

Correct Answer: Attribute

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. To normalize a data structure, you apply the ______________________ in sequence.

Answer

Correct Answer: Normal forms

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. To make changes to existing data in a table, you would use the ____ command.

Answer

Correct Answer: UPDATE

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The index key can have multiple attributes, this is called a(n) ____________________ index.

Answer

Correct Answer: Composite

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. A ________ view is materialized when referenced.

Answer

Correct Answer: Dynamic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The ________ states that no primary key attribute may be null.

Answer

Correct Answer: Entity integrity rule

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. When a subquery is used, ____ is(are) evaluated first.

Answer

Correct Answer: The subquery query

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. The field ______ defines the maximum number of characters a field can contain.

Answer

Correct Answer: Size

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The catalog is maintained by ____.

Answer

Correct Answer: The DBMS

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Only one ____ constraint can exist for each table.

Answer

Correct Answer: PRIMARY KEY

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Information in the data dictionary is called: _______________

Answer

Correct Answer: Metadata

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. In the data hierarchy, the smallest element is the _____.

Answer

Correct Answer: Bit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. If b (an attribute) is functionally dependent on a, we can also say that ____.

Answer

Correct Answer: A functionally determines B

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Data that are never physically altered once they are added to the store are called ________ data.

Answer

Correct Answer: Periodic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. An entity cluster is formed by combining multiple interrelated entities into ____.

Answer

Correct Answer: A single abstract entity object

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. A star schema contains both fact and ________ tables.

Answer

Correct Answer: Dimension

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. A ________ is the smallest component in the computer system data hierarchy.

Answer

Correct Answer: Bit

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. A ____ is a column in a table that describes a characteristic about a record.

Answer

Correct Answer: Field

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. ________ involves standardizing the format of data retrieved from different systems.

Answer

Correct Answer: Data cleansing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. ____ yields better performance.

Answer

Correct Answer: Denormalization

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Which of the following statements about normal forms is/are true?

Answer

Correct Answer: Any relation in BCNF is also in 3NF.
Every binary relation is in BCNF.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27.

Consider the schema R = (ABCD) and the functional dependencies A -> B, B -> C, C -> D and D -> A. Let R = (R1 and R2) be a decomposition, such that R1 {'1 R2 = cp. The decomposition is in .

Answer

Correct Answer:

both 2NF and 3NF


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Restriction of_ from the basic relational model has been removed in the nested relational model.

Answer

Correct Answer: 1NF

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. The hash address space in static hashing is not always the same.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. A database system without concurrency control may cause:

Answer

Correct Answer: All of the above problems

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Concurrency control is used .

Answer

Correct Answer: for preserving the integrity of the database

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. What is the order of execution of operations during a pessimistic concurrency control technique?

Answer

Correct Answer: Validate. Read. Compute. Write

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. Which of the following indexes in databases is usually dense?

Answer

Correct Answer: Secondary index

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. Which of the following relations is also called a snapshot relation?

Answer

Correct Answer: Nontemporal relation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Database normalization is used to .

Answer

Correct Answer: minimize redundancy

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36.

Choose the incorrect statements about an object identif‌ier (01D)?

1. The value of an OlD is visible to an external user.

2. It is used by a system to identify Objects uniquely.

3. An OID cannot be assigned to variables in programs.


Answer

Correct Answer:

 Only1 and 2


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Which of the following SOL queries will return the details of only those students who are enrolled in the "Cricket" club?

Answer

Correct Answer: SELECT Rollno, StudentName FROM StudentDetails WHERE StudentName lN (SELECT StudentName FROM StudentDetails WHERE ClubEnrolled = 'Cricket‘);

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Consider a table titled "StudentDetails“ having the following attributes:

Answer

Correct Answer: StudentName

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Which type of constraints are expressed by the application programs and not directly expressed in the schemas Of the data model?

Answer

Correct Answer: Semantic constraints

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Which of the following is NOT the correct syntax to write the REVOKE statement that is used to revoke a privilege on a table named, Employee from user2?

Answer

Correct Answer: REVOKE FROM user2 DELETE ON Employee;

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. How can a timestamp be implemented in a database?

Answer

Correct Answer: Either by system clock. or by thread-safe shared counter. or by both together.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42.

Examine the below-given SQL statements applied on a table named, Employees and answer the following question.

1. SELECT Iast_name, salary, hire_date FROM EMPLOYEES ORDER BY salary DESC

2. SELECT Iast_name, salary. hire_date FROM EMPLOYEES ORDER BY 2 DESC

Which of the answer options is true?


Answer

Correct Answer:

The two statements produce identical results.


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43.

Which of the following statements will be used to delete all the records from a table named, th?

1. DELETE from tb1;

2. DELETE ‘ from tb1;

3. DELETE tb1;


Answer

Correct Answer:

Only1 and 2 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44.

Consider a table titled "Employee" having the following attributes:

Employeeld (Primary key)

EmployeeName

Salary

Department

Which of the following correlated SQL queries will return Employeeld. EmployeeName, Salary and Department of all the employees whose salary is more than the average salary of employees in their respective departments?


Answer

Correct Answer:

SELECT Employeeld, EmployeeName, Salary, Department FROM Employee e WHERE Salary >

(SELECT AVG(SaIary) FROM Employee WHERE Department = e.Department);



Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45.

In which of the following areas data-mining technology can be applied?

1. Marketing

2. Finance

3. Manufacturing

4. Healthcare


Answer

Correct Answer:

All the given areas 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46.

Which of the following relational algebra expressions represents the query that will f‌ind names of customers having an account balance of over Rs. 5.000?


Answer

Correct Answer:

customer_name (o balance>5000 (Account))


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Consider a table named "Account," having the following fields.

Answer

Correct Answer: address

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Which of the given options is targeted and focused on a single subset of an organization?

Answer

Correct Answer: Data marts

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49.

Which of the following database security mechanisms is used to enforce multilevel security by classifying users and data into various security levels?

1. Mandatory security mechanisms

2. Discretionary security mechanisms


Answer

Correct Answer:

Only1 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50.

Suppose there are two relations: R1 and R2. If C1 and C2 are the selection conditions, and A1 and A2 are the attributes of the relation R1, then which of the given query transformations are correct?

1. 0C1 (0C1 (R1)) -> 0C2 (0C2 (R1))

2. 0C1 (nA1 (R1)) -> nAl (0C1 (R1))

3. 0C1 (R1 U R2) -> 0C1 (R1) U 0C1 (R2)


Answer

Correct Answer:

Only 2 and 3


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51.

Which of the following attributes is represented by the entity-relationship (E-R) diagram given in the image?

Answer

Correct Answer:

Derived attribute


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52.

State whether the following statement is true or false:

A database table must have only one primary key and one super key.


Answer

Correct Answer:

False 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Which one of the given options is not a component of a storage manager in a database management system?

Answer

Correct Answer: Logical manager

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Which of the following levels of a data storage virtualization technology involves block-level striping with distributed parity?

Answer

Correct Answer: RAID 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Which of the following options is defined as the tendency to change the internal schema without affecting the conceptual schema?

Answer

Correct Answer: Physical data independence

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56.

A covert channel permits the transfer of information in such a way that it violates the system's security policy.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. Which of the following statements is false?

Answer

Correct Answer: In an object database (ODB) design. relationships among records/tuples are def‌ined by attributes with similar values.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58.

The index in which the search key defines an order that is dissimilar from the sequential order of the file is known as index.


Answer

Correct Answer:

secondary 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59.

Consider a relation "Book" with the following structure:

book_id (Primary key)

book_name

book_title

date_of_issue

Which of the following relational algebra operations will return all the entries of book_id and book_title from the relation "Book“?


Answer

Correct Answer:

 book_id. book_title (Book) 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. A tablespace is divided into .

Answer

Correct Answer: segments

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61.

Which Of the given figures represents a weak entity as used in Entity-Relationship (ER) diagrams?

Answer

Correct Answer:

Figure 3


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62.

Which of the following syntaxes are used for inserting data into a table?

(1) INSERT INTO table_name

VALUES (value1,value2, value3,...);

(2) INSERT INTO table_name (columnl. column2. column3,...)

VALUES (valuel. value2. valueB....);

(3) INSERT INTO table_name1 [(column1, column2, column3, .....) ]

SELECT column1.column2.co|umn3.

FROM table_name2 [WHERE condition];


Answer

Correct Answer:

All of them.


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. Which of the following statements about a distributed database is false?

Answer

Correct Answer: No additional software is required to implement the distributed database.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Object Query Language (OOL) is based on which of the following data models?

Answer

Correct Answer: ODMG

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. An Object-oriented database stores persistent object(s) that is/are not shared among multiple applications or programs, in a permanent storage.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Which of the following access control policies ensures a high degree of protection from malicious attacks?

Answer

Correct Answer: MAC policies

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. Which of the following levels of the data-storage virtualization technology involves bit-level striping with dedicated Hamming-code parity?

Answer

Correct Answer: RAID 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. In a database, transactions follow ACID properties. Which of the following are these properties?

Answer

Correct Answer: Atomicity, Consistency, Isolation. Durability

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. Any user-defined Object in an Object model that is not a type of collection object is called a/an _.

Answer

Correct Answer: atomic object

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. What is the use of the TRUNCATE command in SQL?

Answer

Correct Answer: It is used to remove data permanently from the table so that it cannot be rolled back.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71.

Data dictionary can be used for which of the following options?

1. For f‌inding the location of the data.

2. For f‌inding the size of the storage disk.

3. For f‌inding the owner of the data.

Answer

Correct Answer:

Only1 and 3


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. What do you mean by backflushing in the construction of a data warehouse?

Answer

Correct Answer: The process of returning cleaned data back to the source.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Which of the following statements correctly describes a transitive dependency?

Answer

Correct Answer: A dependency in which the value of a non-key column is dependent on the value of another non-key column.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. Which of the following RAID levels is widely used to store log f‌iles in a database system?

Answer

Correct Answer: RAID 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Which of the following statements is incorrect?

Answer

Correct Answer: It is always a dependency-preserving transformation to convert/transform a higher normal form to DKNF (Domain! Key normal form).

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76.

Which of the following inference rules for functional dependencies are correct?

1. |fA> BandA>C,thenA> BC

2. lfA>BC,thenA>BandA>C

3. |fA> B and DB>C,then DA>C

4.lfA>BandC>D.thenAC>BD


Answer

Correct Answer:

All of them 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77.

Data dictionary can be used for which of the following options?

1. For f‌inding the location of the data.

2. For f‌inding the size of the storage disk.

3. For finding the owner of the data.


Answer

Correct Answer:

Only1 and 3


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. An ODMG object model cannot use exceptions for reporting errors.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one