Basic Chemistry MCQ

1. Radiometric dating _____.

Answer

Correct Answer: Radioactive Decay

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Complete the relationship. __________ mg = __________ g.

Answer

Correct Answer: 1 × 10^6

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. The density of __________ is 0.900 g/l at stp.

Answer

Correct Answer: Ne

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. In the gas phase reaction below, nh3 is acting as a(n) ________ base but not as a(n) ________ base.

Answer

Correct Answer: Lewis, Arrhenius

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The drug xanax reduces anxiety by binding to the _______receptor as a(n) _______:

Answer

Correct Answer: Increasing serotonin levels.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. It is really improper to discuss or classify climate with any record less than ________.

Answer

Correct Answer: Several decades

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. Ionotropic effects are characterized by ____.

Answer

Correct Answer: Rapid and short lived effects

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. The element in this list with chemical properties similar to magnesium is ________.

Answer

Correct Answer: Strontium.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. The effective nuclear charge of an atom is primarily affected by ________.

Answer

Correct Answer: Inner electrons

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. The bonding of two amino acid molecules to form a larger molecule requires the _____.

Answer

Correct Answer: The release of a water molecule.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The charge on the manganese in the salt mnf3 is ________.

Answer

Correct Answer: 3+

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Radiometric dating is possible because the rates of decay of radioactive isotopes _____.

Answer

Correct Answer: Are constant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. In canning, the target heat treatment is considered the _____ reduction of clostridium botulinum

Answer

Correct Answer: 12D

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. The cellulase in this experiment came from _______.

Answer

Correct Answer: Bacteria

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. When two protein chains combine to form an active protein, the structural level is __________.

Answer

Correct Answer: Quaternary

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. When the following equation is balanced, the coefficients are ________. c8h18 + o2 co2 + h2o

Answer

Correct Answer: 9

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The molecular geometry of the phcl2 molecule is ________.

Answer

Correct Answer: Trigonal pyramidal.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The mechanism of chymotrypsin proceeds in _____ step(s) linked by a covalently bound intermediate.

Answer

Correct Answer: Two.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. The line connecting the triple point and the critical point on a phase diagram represents _____.

Answer

Correct Answer: The temperature and pressure combinations at which the liquid and gas states are equally stable and at equilibrium

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The lewis structure of ash3 shows ________ nonbonding electron pair(s) on as.

Answer

Correct Answer: 1.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. The formation of an enzyme-substrate complex is the ________ step in enzyme action.

Answer

Correct Answer: First

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. (chad deity) che chavez castro is __________.

Answer

Correct Answer: A character played by Mace

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Anomers of d-glucopyranose differ in their stereochemistry at ________.

Answer

Correct Answer: C1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Air pollution in tehran ________.

Answer

Correct Answer: Is caused primarily by vehicles unequipped with pollution control technology

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. A carbohydrate that gives two molecules when it is completely hydrolyzed is known as a ________.

Answer

Correct Answer: Disaccharide

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. 650. j is the same amount of energy as ________.

Answer

Correct Answer: (650 j x( 1cal/4.184j)) 155 ca

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. "physiological ph," the ph for optimum activity for most enzymes, is a ph equal to about ________.

Answer

Correct Answer: 7.4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. ________ is a device designed to remove airborne pollutants from smokestack emissions.

Answer

Correct Answer: Scrubber

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Hydrates that have a low vapor pressure and remove moisture from air are said to be ___.

Answer

Correct Answer: Hygroscopic

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Cabernet sauvignon and pinot noir are types of ________ wine.

Answer

Correct Answer: Red

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. Auroras occur in the _______.

Answer

Correct Answer: Ionosphere

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Arrow d is indicating a _____ protein.

Answer

Correct Answer: Receptor

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. An unstable nucleus ____. (1 point)

Answer

Correct Answer: Emits energy when it decays

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. All of the following contain amino acids except _____.

Answer

Correct Answer: Cholesterol

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. All of the following are major steps to controlling air pollution except ________.

Answer

Correct Answer: Finding cures for the diseases caused by air pollutants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. The stomach excretes ________ to kill microorganisms and to activate enzymes that break down food.

Answer

Correct Answer: HCl

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. A lipoprotein particle functions to ________.

Answer

Correct Answer: Transport nonpolar lipids to body cells

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. The term "opioid" refers to ________, while the term "opiates" refers to ________.

Answer

Correct Answer: Endogenous chemicals; exogenous drugs

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Some scientists hypothesize that earth's ozone layer is being damaged by ____.

Answer

Correct Answer: Plant life on Earth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Water is considered a polar molecule because it _____

Answer

Correct Answer: Has a partial positive and negative charges at each end

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Water moves up a plant because of hydrogen bonds by a process called __________.

Answer

Correct Answer: Cohesion and adhesion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. The most obvious cause of industrial smog is ________.

Answer

Correct Answer: Burning fossil fuels.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. The mass of a nucleus is ___________________________ the sum of the masses of its nucleons.

Answer

Correct Answer: Valence elecrton

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. The ideal gas law measures volume in _______

Answer

Correct Answer: N=PV/RT

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Sherrington inferred the presence of a gap between neurons based on ________ .

Answer

Correct Answer: Slower than predicted speed of conduction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. On advantage of nitric oxide is that it ____.

Answer

Correct Answer: ​can be made by neurons efficiently

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Of the following, ________ are market mechanisms for addressing climate change.

Answer

Correct Answer: Cap-and-trade and carbon offsets

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Nitric acid, hno3, _____.

Answer

Correct Answer: Formula

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. A(n) ________ tends to be fuller bodied and more bitter than the average beer.

Answer

Correct Answer: Wine

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. From the equation g = h ts, it can be concluded that __________.

Answer

Correct Answer: All of the above statements are correct

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. One hundred proof alcohol has a __________ alcohol content.

Answer

Correct Answer: 55%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Of the elements below, __________ has the highest melting point.

Answer

Correct Answer: Fe.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Cohesion, surface tension, and adhesion are the properties of water molecules that ________.

Answer

Correct Answer: Are a result of hydrogen bonding

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. According to rounding rules for addition, the sum of 27.1, 34.538, and 37.68 is ____.

Answer

Correct Answer: 99.3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. A molecule with the formula ax4 uses _________ to form its bonds.

Answer

Correct Answer: Sp3 hybrid orbitals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. The ____ is the nuclear fusion of three helium nuclei to form a carbon nucleus.

Answer

Correct Answer: Triple-alpha process

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. New renewables include ________.

Answer

Correct Answer: Biodiesel.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. When a part of the body is injured, substances called ________ are released.

Answer

Correct Answer: Prostaglandins

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. When 7.3 g of c3h8 burns in the presence of excess o2, __________ g of co2 is produced.

Answer

Correct Answer: 22.0000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. The names of all binary compounds, both ionic and molecular, end in the letters ____.

Answer

Correct Answer: Ide

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. Temperature and silica content determine the _______ of magma.

Answer

Correct Answer: Elasticity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. All of the following are considered indoor air pollutants except ________.

Answer

Correct Answer: Sodium chloride

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. The name of a binary compound ends with _____

Answer

Correct Answer: Ide.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Violent shaking from an earthquake can cause soil and rock on slopes to fall and cause a _____.

Answer

Correct Answer: Landslide

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. When cool, dense air from over the water flows inland, it's called a ____.

Answer

Correct Answer: Sea breeze

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. The spectra of atoms reveals their _________.

Answer

Correct Answer: Electron structure and atomic identity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. The angular momentum quantum number is 3 in __________ orbitals.

Answer

Correct Answer: F

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. The ________ have the most negative electron affinities.

Answer

Correct Answer: Halogens

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. J. j. thomson used ____________ to measure the ____________ of a cathode ray particle.

Answer

Correct Answer: Magnetic and electric fields, mass-to-charge ratio

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. Of the species below, only __________ is not an electrolyte.

Answer

Correct Answer: Kr

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. The density of chlorine gas at 1.21 atm and 34.9c is ________ g/l.

Answer

Correct Answer: 2.67

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. Typically, amides will hydrolyze under ________ conditions than esters.

Answer

Correct Answer: Stronger

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Ti has __________ in its d orbitals.

Answer

Correct Answer: 1 electron

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. When the kelvin temperature of an enclosed gas doubles, the particles of the gas ____.

Answer

Correct Answer: Move faster

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. There are ________ mol of bromide ions in 0.300 l of a 0.150 m solution of albr3.

Answer

Correct Answer: 0.450

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. The volume of a sample of gas (2.49 g) was 752 ml at 1.98 atm and 62 c. the gas is ________.

Answer

Correct Answer: NO2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. The reaction between strontium hydroxide and chloric acid produces ________.

Answer

Correct Answer: A molecular compound and a strong electrolyte

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. The density (mass per volume) of most liquids increases as the __________ is lowered.

Answer

Correct Answer: Temperature

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. We would expect the salinity of surface waters to be higher in regions where __________.

Answer

Correct Answer: Evaporation is much greater than precipitation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. The h3o+ ion is called the ________ ion.

Answer

Correct Answer: Hydronium

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. The [h3o+] of a solution with ph = 9.7 is ________.

Answer

Correct Answer: 2 × 10-10 M

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. Neuropeptides are synthesized in the ____.

Answer

Correct Answer: Cell body

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. In developed countries, the two most deadly sources of indoor pollution are ________.

Answer

Correct Answer: Radon and cigarette smoke

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. If all of the stratospheric ozone suddenly disappeared, ________.

Answer

Correct Answer: Most life on Earth would cease to exist because of the amount of UV radiation penetrating the atmosphere

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Beer is a brewed and fermented beverage made from ________ and flavored with ________.

Answer

Correct Answer: Malted barley, starchy cereals;hops

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. Air near earth's surface tends to be ________.

Answer

Correct Answer: Warmer and wetter; then it rises, expanding and cooling

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. 50.0 g of cl2 contains ________ mol cl2.

Answer

Correct Answer: 0.705

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. Of the following gases, __________ will have the greatest rate of effusion at a given temperature.

Answer

Correct Answer: CH4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. E) ____ is/represents a positively charged species.

Answer

Correct Answer: Base Peak

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Of the following metals, __________ exhibits multiple oxidation states.

Answer

Correct Answer: Ni

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. Physician office __________ codes are submitted for reimbursement purposes.

Answer

Correct Answer: ICD-10-CM, CPT, and HCPCS level II

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. All of the ________ have a valence shell electron configuration ns1.

Answer

Correct Answer: Alkali metals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. Large intermolecular forces in a substance are manifested by ________.

Answer

Correct Answer: All of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. According to the aufbau principle ____

Answer

Correct Answer: Electrons fill lower energy levels first

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. Clf3 has "t-shaped" geometry. there are __________ non-bonding domains in this molecule.

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. In general, the lipids that we refer to as oils have ________.

Answer

Correct Answer: A high degree of unsaturated bonds

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. Foods are ___________ composed of elements from the periodic table.

Answer

Correct Answer: Chemicals

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. Cooking oil and gasoline (a hydrocarbon) are not amphipathic molecules because they _____.

Answer

Correct Answer: Do not have a polar or charged region.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. Binding of the neurotransmitter to its receptor causes the membrane to __________.

Answer

Correct Answer: Either depolarize or hyperpolarize

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. Autoreceptors are located on the _______ and detect _______.

Answer

Correct Answer: Presynaptic membrane; the transmitter released by that neuron

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. ________ tends to be clear and light-bodied.

Answer

Correct Answer: Lager

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. In relation to the solubility of salts in water, salts containing which of the following ions are soluble?

Answer

Correct Answer: Pb2+
Ag+

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. Which of the following options are the characteristics of Ozone (03)?

Answer

Correct Answer: From the dilute and neutral potassium iodide solution. Ozone sets free iodine immediately.
Liberation of bromine from an acid solution of sodium bromide cannot be caused by Ozone.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. Phosphorus can exist in which of the following allotropic forms?

Answer

Correct Answer: As a bright red phosphorus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. Which of the following compounds are of Cadmium iodide crystal type?

Answer

Correct Answer: MQ(OH)2
C0l2

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. Wet reaction of lithium chloride with which of the following options does not produce any precipitation?

Answer

Correct Answer: H2[PtC|5]
Tartaric acid

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. Which of the following statements are correct about phosphine (PH3)?

Answer

Correct Answer: It is a poisonous gas.
It burns spontaneously in air.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. For which two of the following salts, cation is from strong base while anion is from weak acid?

Answer

Correct Answer: KCN
NaF

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. Which of the following statements are correct about the tungstic acid (H2W02)?

Answer

Correct Answer: It decomposes at 100°C.
It is a yellow coloured amorphous powder.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. Which of the following options is/are the correct physical properties of aluminium chloride?

Answer

Correct Answer: It is either white or light-yellow crystalline solid.
It has a density of 2.44 g/cm3 at 25°C.

Note: This question has more than 1 correct answers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. It is given that a sample of hydrogen gas (H2) has a volume of 9.00 L at a temperature 0°C and at a pressure of 1.2 atm. What is the moles of H2 molecules present in the gas in accordance with the Ideal gas Law I?

Answer

Correct Answer: 0.65 moles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. What is the mass of carbon present in bituminous coal?

Answer

Correct Answer: 80

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. In a unit lattice of zinc blend structure, there are cations and anions.

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. Consider a heat engine that received 700 J of heat from the warmer reservoir and supplied 600 J of heat to the cooler reservoir. It then returned to its initial state. What is the correct amount of work performed by the engine?

Answer

Correct Answer: +100 J

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. According to the third law of thermodynamics. which of the following options is the value of the entropy of a perfect crystal at 0 K?

Answer

Correct Answer: Two

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. In a sample of helium gas at 25°C, what is the root mean square velocity for the atoms?

Answer

Correct Answer: 1.36 x 103 m/s

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117.

Which of the following options is the pertinent half-reactions for a galvanic cell based on the given redox reaction?
Fe3'(aq) + Cu(s)-> Cuz'laq) + Fe2'(aq)

Answer

Correct Answer:

Fe3' + e' -> Fez'

Cuz' + 2e’ » Cu



Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. What is the correct molecular weight of chlorine dioxide (CIO2)?

Answer

Correct Answer: 67.45

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

119. Which of the following chemical reactions takes place when vanadium pentoxide is heated with chlorine gas in the presence of carbon at 750°C?

Answer

Correct Answer: 2V205 + 5C + 8Cl2 -v 4VCI4 + 5C02

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

120. Which of the following options is the correct oxidation state of the carbon atom in C02?

Answer

Correct Answer: +4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

121. If 890 kJ of energy is released as heat on burning 1 mole of methane (CH4) at a constant pressure. then what is the AH for a process in which a 9.6-9 sample of methane is burned at the constant pressure?

Answer

Correct Answer: -534 KJ

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

122. At 25°C. what is the enthalpy of formation for C02 (g)?

Answer

Correct Answer: 394 kJ/mol

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

123.

Which of the following options is the correct value of change in energy?

Answer

Correct Answer:

-1.23 x1013 J/mol 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

124. Which of the following options is the def‌inition of acid according to the Bronsted-Lowry model of acids and bases?

Answer

Correct Answer: It is the donor of H’.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

125. The aqueous solution of which of the following salts will be neutral?

Answer

Correct Answer: NH4C2H302

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

126. Which of the following statements is true?

Answer

Correct Answer: Hydrobromic acid is oxidised more readily by potassium permanganate as compared to iydrochloric acid.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

127. Which of the following radioactive nuclides is used for studying the bones?

Answer

Correct Answer: 87Sr

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

128. Which of the following options is used for lighting the bunsen burner?

Answer

Correct Answer: Striker

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

129. In order to prepare 2.5 L of a 0.10 M HzSOd solution, what volume of 26 M sulphuric acid must be used?

Answer

Correct Answer: 9.6 mL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

130. What is the density of H2O at 25° C?

Answer

Correct Answer: 0.9970 g cm‘3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

131.

Which of the following two roots are produced after the simplif‌ication of the given quadratic equation?

3x2 -4x + 1


Answer

Correct Answer:

x =1,⅓


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

132.

What output is obtained after the given expression is simplified?

Answer

Correct Answer:

xz8 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

133. PbSOa is precipitated on mixing the aqueous solution of Na2804 and Pb2(NO3)2. If 1.25 L of 00500 M Pb2(N03)2 and 2.00 L of 0.0250 M Na2504 are mixed. then what is the mass of PbSOa formed?

Answer

Correct Answer: 15.2 g

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

134. If the Ka value for HF is 7.2 X 10“, then what is the correct pH of 0.30 M NaF solution?

Answer

Correct Answer: 8.31

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

135. In the chemistry lab, which of the following equipments is used to dispense and transfer the known volumes of fluids?

Answer

Correct Answer: Test tube

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

136. While using the Carius method for an estimation of sulphur, 0.2175 gm of the substance gave 0.5825 gm of barium sulphate. Which of the following options will be the correct percentage of sulphur in this substance?

Answer

Correct Answer: 36.77%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

137. Convert the temperature of 40°C into Kelvin (K) and Fahrenheit (°F).

Answer

Correct Answer: 313.2 K. 104°F

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

138.

In the given image, which of the following chemical reactions correctly represents the process of dissolution of ammonium nitrate (NH4N03) in water?


Answer

Correct Answer:

ii)


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

139. On dissolving 1.355 gm of a substance in 55 gm of acetic acid results a depression of 0.618°C in the freezing point. If the molecular depression of the freezing point of 100 gm acetic acid is 385°C, then what will be the correct molecular weight of the dissolved substance?

Answer

Correct Answer: 153.5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

140.

If the Ka value for AI(H20)53' is 1.4 x10‘5, then which of the following options is the correct value of the pH of 0.010 M AICI3?

Answer

Correct Answer: 3.43

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

141. What is the color of Phenolphthalein indicator with H‘?

Answer

Correct Answer: Colorless

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

142. Which of the following chemical reactions correctly explains the oxidization of hydrobromic acid by atmospheric oxygen?

Answer

Correct Answer: 4HBr + 02 = 21-120 + 2Br2.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

143.

In the given image. which of the following chemical reactions correctly expresses the decomposition of magnesium nitride?

Answer

Correct Answer:

i)


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

144.

In the given image. which of the following options is a utility clamp?

Answer

Correct Answer:

iii)


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

145. Consider a molecule of N2 at a temperature of 293 K with a mass of 4.6 X 102'3 kg. Which of the following options is a correct value of the velocity of nitrogen molecule, if its kinetic energy is 3ka/2 and the velocity is mv2/2? (Value of kb is 1.4 x1023)

Answer

Correct Answer: 520 ms-1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

146. Which of the following laws of chemistry states that the pressure of a mixture of gases is equal to the sum of the partial pressures of the component gases?

Answer

Correct Answer: Dalton‘s Law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

147. Which of the following chemical reactions will take place when the solutions of Na2504(aq) is mixed with Pb(N03)2 (aq)?

Answer

Correct Answer: Na2SO4(aq) + Pb(N03)2 (aq) -v PbSO4 (s) + 2NaNO3 (aq)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

148. According to the third law of thermodynamics, which of the following options is the value of the entropy of a perfect crystal at 0 K?

Answer

Correct Answer: Zero

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

149. Consider that aqueous potassium chloride is added to aqueous silver nitrate for forming a silver chloride precipitate plus aqueous potassium nitrate. Which of the following is the net ionic equation fc this?

Answer

Correct Answer: C|'(aq) + Ag+(aq) ~> AgcI(s)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

150. At 25°C (298 K), what is the standard reduction potentials for the given half-reaction? Cu2T + 2e' » Cu

Answer

Correct Answer: 0.34 v

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

151. Which of the following options is the correct formula equation for the chemical reaction where aqueous potassium hydroxide is mixed with aqueous iron(lll) nitrate?

Answer

Correct Answer: 3KOH(aq) + Fe(N03)3(aq) » Fe(OH)3(s) + 3KN03(aq)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

152.

Complete the following reaction.

HCIO4 + K+ » ?


Answer

Correct Answer:

H+ + KCIO4


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

153.

What is the AH for the given chemical reaction?

H2 O(I) "H2O (g)


Answer

Correct Answer:

44 KJ  


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

154. Consider a system undergoing an endothermic process in which 18.2 kJ of heat flows and where 1.6 kJ of work is done on the system. What is the value of AE for this system?

Answer

Correct Answer: 19.8

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

155.

What is the balanced chemical equation for the process in which an a particle is produced by Np (atomic number: 93 and atomic mass 237)?


Answer

Correct Answer:

Option iv)


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

156.

Name the apparatus displayed in the given image.

Answer

Correct Answer:

Erlenmeyer flask


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

157.

Which of the given apparatuses should not be heated?

Answer

Correct Answer:

Only option ii).


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

158. In relation to analytical chemistry, which of the following types of metals are present in the second group of metals?

Answer

Correct Answer: Metals whose chlorides are soluble but whose sulf‌ides are insoluble in dilute acids.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

159. What is the correct boiling point of pure nitric acid (HNO3)?

Answer

Correct Answer: 86°C

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

160. What is the normal boiling temperature of ethanol?

Answer

Correct Answer: 351.44 K

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

161. A gas is expanded from 36 L to 59 L at a constant external pressure of17 atm. What is the work associated with the expansion?

Answer

Correct Answer: -391 L.atm

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

162.

Which of the given chemical reactions correctly illustrates the synthesis of Americium (z = 95)?

Answer

Correct Answer:

Option i) 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

163. Which of the following types of molecules shows an inductive effect?

Answer

Correct Answer: Molecules containing single bond.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

164. Which of the following options is the correct Lewis structure of the nitrogen molecule (N2)?

Answer

Correct Answer: :N:::N:

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

165. In relation to Charles' law, what is the effect of decreasing the absolute temperature of the gas on its volume?

Answer

Correct Answer: The volume will decrease.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

166. Which of the following laws of chemistry states that the molar volume of different gases at the same temperature and pressure has the same value?

Answer

Correct Answer: Avogadro’s law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

167. Which of the following statements is not correct about the kinetic molecular theory of gases?

Answer

Correct Answer: The average kinetic energy of the particles of gas is inversely proportional to the gas temperature (temperature in kelvins).

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

168. Which of the following statements is not correct about heat?

Answer

Correct Answer: The f‌low of energy is due to a temperature difference.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

169. What is the correct elemental composition of Chromium Chloride?

Answer

Correct Answer: Cr is 32.84%, Cl is 67.16%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

170. At a temperature of100°C and at a pressure of 27.6 MP8, the volume Occupied by two moles of carbon dioxide is 140.06 cm3. What will be the compressibility factor?

Answer

Correct Answer: 0.6230

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

171. What is the correct molecular formula of an organic compound that has the molecular weight of 90 and the empirical formula CHZO? It is given that, C =12, H =1, and 0 =16.

Answer

Correct Answer: C3H6O3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

172. If the half-life of molybdenum-99 is 67.0 h, then how much of a 1.000-mg sample of Mo (atomic weight = 99 and atomic number = 42) is left after 335 h?

Answer

Correct Answer: 0.031 mg

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

173. Which of the following laws of chemistry states that the mole fraction of a gas dissolved in a solvent is directly proportional to the partial pressure of the gas?

Answer

Correct Answer: Henry's law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

174.

In relation to ammonium chloride, complete the given chemical reaction.

2NH4C| + CuC12 -v


Answer

Correct Answer:

(NH4)2 + CuCl4


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

175. In relation to corrosion, which of the following chemical reaction equations is correct?

Answer

Correct Answer: 4Fe2+ (aq) +02 (9) + (4 + 2n)H20 (1)» 2Fe203 . nHQO (s) + 8H+ (aq)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

176. What is the percent dissociation of an acetic acid (KB =18 x10‘5) in 0.100 M HC2H3O2 solution?

Answer

Correct Answer: 1.3%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

177. Which of the following options is the correct wavelength range of infrared radiations?

Answer

Correct Answer: 3 x10“2 to 7 x10'5 cm

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

178. The stirring rod is made of which of the following material?

Answer

Correct Answer: Glass

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

179.

Which of the following lithium compounds has the given characteristics?

- It decomposes at 380°C.

- It reacts water.

- It consists of white orthorhombic crystals.


Answer

Correct Answer:

Lithium borohydride


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

180. For the production of10.5 g of silver metal. how long must a current of 6.5 A should be applied to the Ag' solution?

Answer

Correct Answer: 24.1 min

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

181. Complete the given chemical reaction. Cuso4 + 2Kl 4

Answer

Correct Answer: Col2 + K2SO4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

182. In relation to the base strength in aqueous solutions, which of the following options has the highest base strength?

Answer

Correct Answer: OH’

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

183. Which of the following chemical reactions correctly illustrates the heating of iron disulphate (FeSQ) at 600°C in a vacuum?

Answer

Correct Answer: Fes2 4 FeS + s

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

184. What is the standard reduction potential for the given reaction at 25°C? H202 (aq) + 2H1”) + 2e’-> 2H20 (I)

Answer

Correct Answer: +1.77 E° /v

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

185. Which of the following chemical equations correctly represents the reaction that takes place when phosphonium iodide is heated at 60°C?

Answer

Correct Answer: PH4I—PH2» PHZ + H2!

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

186. In relation to the ion-selective electrodes, which of the following options is used as a reference solution?

Answer

Correct Answer: Dilute hydrochloric acid

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

187. Which of the following laws of chemistry states that the partial vapor pressure of each component of an ideal mixture of liquids is equal to the pure component's vapor pressure multiplied with its mole fraction?

Answer

Correct Answer: Raoult's law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

188. lfV is the volume of gas, n is the number of moles of gas particles and a is a proportionality constant, then which of the following options correctly states the Avogadro's law?

Answer

Correct Answer: V = an

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

189. During which of the following types of chemical reactions, an insoluble substance, such as a solid is formed and is separated from the solution on mixing of the two solutions?

Answer

Correct Answer: Precipitation reactions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

190. In relation to acid-base properties of salts, which of the following options results in the production of basic solutions?

Answer

Correct Answer: Cations of strong bases and anions of weak acids.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

191. It is given that the mass of an article is 150 Q. What is the mass of the article in ounces?

Answer

Correct Answer: 5.29 oz

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

192. What is the life of the uranium nuclide in the decay of Uranium — 234 (atomic number — 92) which decays to Thorium ~230 (atomic number — 90) and produces an a particle?

Answer

Correct Answer: 2.48 x105 years

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

193. Which of the following options dissolved in chloroform is used as a nitrating agent in the organic synthesis?

Answer

Correct Answer: N2O5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

194. If k is the rate constant, T is the absolute temperature in kelvin, A is the pre—exponential factor, E0 is the activation energy and R is the universal gas constant, then which of the following options is correct according to Arrhenius' equation?

Answer

Correct Answer: k = Ae‘Ea’an

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

195. With regard to the radioactive processes, what is the effect of positron production on neutron/proton ratio?

Answer

Correct Answer: The neutron/proton ratio increases.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

196. While dissolving 0.3 mol NH3 (g) in 54.045 9 H20 (l) at 25°C and pressure 101.325 kPa, it was found that a heat of 6870 J passed to the surroundings. Calculate the correct value of me].

Answer

Correct Answer: 10

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

197. Which of the following chemical reactions takes place between silver nitrate and the solution of neutral tartrate?

Answer

Correct Answer: C4H4O6 + 2AQ’ " A92C4H406

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

198. In relation to the oxidation-reduction process, which of the following statements is NOT correct about an oxidized element?

Answer

Correct Answer: It loses electrons.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

199. On heating 0.197 gm of an organic substance with excess of strong nitric acid and silver nitrate gives 3.525 gm of silver iodide. What will be the percentage of iodine in this compound?

Answer

Correct Answer: 36.68%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

200.

Complete the given chemical reaction.

Fe3O4 + 8HC| » 7?


Answer

Correct Answer:

2FeCl3 + FeCl2 + 4H20


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

201.

Complete the given chemical reaction.

2BaS + 2H20 »


Answer

Correct Answer:

Ba(SH)2 + Ba(OH)2 


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

202. Which of the following options is the correct value of the molecular mass of hydrated copper sulphate (CuSoa . SHZO)?

Answer

Correct Answer: 250

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

203.

It is given that:

TC = 190.55 K

pC = 4.604 MPa

VC = 99 cm3 mol

Answer

Correct Answer:

360 kg m‘3


Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

204. What is the correct value of the pH of 1.0 X 10‘10 M HCl?

Answer

Correct Answer: 7.00

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

205. Which of the following options is the correct Ka value of the oxyacid HCIO2?

Answer

Correct Answer: 1.2 )(10-2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

206. How many protons are dissociated by polyprotic acids at a time?

Answer

Correct Answer: One

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

207. A solution is prepared by dissolving 11.5 g of solid NaOH in enough water for making 1.40 L of the solution. What is the molarity of this solution?

Answer

Correct Answer: 0.206 M NaOH

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

208. What is the correct atomic radii (pm) of hydrogen (H)?

Answer

Correct Answer: 32

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

209. Which of the following options is the correct bond energy of C—Br bond?

Answer

Correct Answer: 69.0 Kcallmole

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

210. Which of the following options is the correct bond length of CC (Alkanes) bond?

Answer

Correct Answer: 1.54 A

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

211. If the partial pressure of oxygen in air is 184 torr and the total atmospheric pressure is 782 torr, then what is the mole fraction of 02 present?

Answer

Correct Answer: 0.235

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

212. If the volume of a sample of a gas at 15°C and 1 aim is 3.12 L. then what is the volume of this gas at 42"C and 1 atm?

Answer

Correct Answer: 3.41 L

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

213. At 298 K and 1 atmospheric pressure, a given mass of gas occupies the 30 mL volume. If the pressure is increased to 1.50 atmosphere and the temperature is kept constant. then what is the volume of the gas?

Answer

Correct Answer: 20 mL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

214. A sample of 502 has volume 2.45 L at a pressure of 4.6 x103 Pa. What he new volume of the gas, if the pressure is changed to 1.4 x104 Pa and the temperature is kept constant?

Answer

Correct Answer: 0.81 L

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one