MCQs > IT & Programming > Technical Aptitude MCQs > Basic Technical Aptitude MCQs

Basic Technical Aptitude MCQ

1. if f(x) = 5 + 9x, at f(10) what is the y-intercept?

Answer

Correct Answer: 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. If x = 3, then x^(x^(3-x))=

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. A high school diploma is necessary to be a high school coach. Further, no one with a felony conviction can be a high school coach. Thus, Joe, a writer with both a high school diploma and a bachelor's degree, can't be a high school coach, since he has a felony conviction. The argument's conclusion follows logically if which one of the following is assumed?

Answer

Correct Answer: Only people eligible for the coaching position are accepted.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. In how many of the nine words below is there a letter that appears more than once in the word and is not the first or the last letter of the word? barnyard outside interest doubled unbelievable indicate acceptable function indeterminate

Answer

Correct Answer: 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. True or false? The following argument is valid. no parrots are eagles no eagles are pelicans / no parrots are pelicans

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. At the end of a banquet 10 people shake hands with each other. How many handshakes will there be in total?

Answer

Correct Answer: 45

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. My father is twice as old as I will be ten years from now and three times as old as I am today. How old am I?

Answer

Correct Answer: 20

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Light A is only on if light B is also on. Light C is always off when Light B is on. Light D is always off when light A is on. Light D is currently on. What can be currently said about the state of lights?

Answer

Correct Answer: Only that light D is currently on.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. If alphabet is coded as: lahpbate, then computer would be coded as:

Answer

Correct Answer: ocpmture

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. If $(A) = A (A + 1), then $($2) =

Answer

Correct Answer: 42

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. Are the lines for the following pair of equations parallel, perpendicular or neither? 5x - 2y = 4 and 2y = 5x -10

Answer

Correct Answer: Parallel

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. New products in a company are assigned a code using a set of rules: - only the digits 0-5 can be used - the second digit must be twice the first digit and can not be 0 - the last digit must be twice the second digit which of the following statements is true?

Answer

Correct Answer: The second digit is always 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. If &7 = 28 , then which of the following could be &x ?

Answer

Correct Answer: (x + 4) * 3 - 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Solve for x: 3x/4 = 9 + 4x

Answer

Correct Answer: -36/13

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month “ September” be written:

Answer

Correct Answer: None of the above

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Event A and event B take a variable amount of time to complete. Event A and event B can both start before the other completes. If event A can not complete until event B completes and event B can not complete until event A completes, which of these statements are true?

Answer

Correct Answer: It's possible for event A and event B to never complete.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. In how many of the four lines below does a number appear more than once without being the first or last number on the line? 23345 11256 56798 89878

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Add parentheses to make the following expression true: 18 ÷ 12 * 2 ÷ 12 * 3 = 27

Answer

Correct Answer: 18 ÷ (12 * 2 ÷ 12) * 3 = 27

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. 65 - 7 * 3 + 12 =

Answer

Correct Answer: 56

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. solve for x: x(3+4)*x(4+5) = y - 2

Answer

Correct Answer: x = SQRT((y-2)/63)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Which character should you remove to make each line equivalent? 4739572j 473957j 089@21 0892@1 1433903 1433903

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. In how many of the following lines are the two numbers exactly the same? 535210867 53520867 4279183 4279183 2338594 2338594 754311 754311 698321 698321

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Where should parentheses be added to make the following expression true? 100 ÷ 20 - 10 + 8 * 6 + 1 = 66

Answer

Correct Answer: 100 ÷ (20 - 10) + 8 * (6 + 1) = 66

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. 20/40 + 40/20 =

Answer

Correct Answer: 5/2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. If A represents 10, B represents 30, and C represents 20; which of the following is true?

Answer

Correct Answer: B ÷ A + 17 = C

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Where should parentheses be added to make the following expression true? 10 + 10 ÷ 10 + 10 * 3 = 36

Answer

Correct Answer: ((10 + 10) ÷ 10 + 10) * 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Which equation is equivalent to: 3(5 - x) + 4x

Answer

Correct Answer: 15 + x

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. if g(x) = x % 2, and g(20) = 0, then g(23) = ?

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. geaty means run geated means running geato means ran Which word could me "flying"?

Answer

Correct Answer: clated

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Where should parentheses be added to make the following expression true? 25 + 5 ÷ 3 + 4 ÷ 2 = 12

Answer

Correct Answer: (25 + 5) ÷ 3 + 4 ÷ 2 = 12

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. If #(x) = x^(x+2), then #(#1) = ?

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. solve for z: x * z * y + 200 = z + 10

Answer

Correct Answer: z = - 190 / (x * y - 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. If B(a) = a + d, then B(d) =

Answer

Correct Answer: 2d

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. If g(x) = 2x + 2, then g(x - 6) =

Answer

Correct Answer: 2x - 10

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. solve xy(3 + 4) = z + 10 for z

Answer

Correct Answer: z = 7xy - 10

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. If a**b**c**d** = ad - bc then 3**4**5**6** =

Answer

Correct Answer: -2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. A student divided a number by 2/3 when he required to multiply by 3/2. What is the percentage of error in his result.

Answer

Correct Answer: 0%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. ((7 * 9) - 1) * 2 + 1 =

Answer

Correct Answer: 125

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. Solve for x: y(x - 1) = z

Answer

Correct Answer: z/y + 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Where should parentheses be added to make the following expression true? 1 ÷ 1 + 1 + 1 + 1 ÷ 1 + 1 + 1 + 1 ÷ 1 + 1 + 1 = 1

Answer

Correct Answer: 1 ÷ (1 + 1 + 1) + 1 ÷ (1 + 1 + 1) + 1 ÷ (1 + 1 + 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Light A and light B are always in opposite on-off states to each other. Light C is always opposite light A. Light D is only on if both light A and light C are on, otherwise it is off. What can be said about these four lights?

Answer

Correct Answer: Light D will never be on.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. 1/4 + 1/8 + 2/16 =

Answer

Correct Answer: 1/2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Which entry must be removed so that all lines are identical? 88888888 88888888 8675309 8675309 1001011 1001011 6172876903 6172879603

Answer

Correct Answer: 6172876903 6172879603

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. What is the value of x: 20 = e^x

Answer

Correct Answer: ln(20)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Where should parentheses be added to make the following expression true? 3 * 25 + 8 - 3 * 8 - 3 = 100

Answer

Correct Answer: 3 * 25 + (8 - 3) * (8 - 3)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Simplify: 2a - 6 + 4b - 2a + 2b + 6 + 5

Answer

Correct Answer: 6b + 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. (15 * 3) ÷ (55 / 11) =

Answer

Correct Answer: 9

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Where should parentheses be added to make the following expression true? 8 + 2 * 3 + 4 = 22

Answer

Correct Answer: 8 + 2 * (3 + 4) = 22

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Where should parentheses be added to make the following expression true? 2 ÷ 1 + 1 + 3 ÷ 1 + 1 + 1 = 2

Answer

Correct Answer: 2 ÷ (1 + 1) + 3 ÷ (1 + 1 + 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Where should parentheses be added to make the following expression true? 100 ÷ 25 - 5 + 8 = 13

Answer

Correct Answer: 100 ÷ (25 - 5) + 8

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Where should parentheses be added to make the following expression true? 1 + 1 + 1 * 2 + 3 + 1 = 10

Answer

Correct Answer: (1 + 1 + 1) * 2 + 3 + 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. 1/4 + 6/8 =

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Complete the series: 1, 2, 4, 8, 16, 32, ...

Answer

Correct Answer: 64

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Complete the series: a, bb, ccc, ...

Answer

Correct Answer: dddd

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Which character should you remove to make the two lines identical? h609LP h6092LP

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. True or False? The following strings are identical. 5834cf32bsd32a 5834cf32bsd32a

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. Complete the series: a, ab, abc,...

Answer

Correct Answer: abcd

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. What number comes next in the following sequence? 128, 256, 512, 1024 ...

Answer

Correct Answer: 2048

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. Which of the following doesn’t belong: red, yellow, banana, blue, black

Answer

Correct Answer: banana

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. Solve for y when x = 4: y = 5x

Answer

Correct Answer: 20

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. What number comes next? 2, 1, (1/2), (1/4), ...

Answer

Correct Answer: 1/8

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. Identify the missing number from the series. 1,2,1,3,1,?,1

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. What's next in the sequence? AW AX AY AZ BA ...

Answer

Correct Answer: BB

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. Which of the following matches the string: t9zk6eay

Answer

Correct Answer: t9zk6eay

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. Where should parentheses be added to make the following expression true? 5 ÷ 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 1

Answer

Correct Answer: 5 ÷ (1 + 1 + 1 + 1 + 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. What are the next numbers in this sequence? 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63

Answer

Correct Answer: 72, 81, 90

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. If a = 2 x 5 and b = 5 x 10 then b ÷ a =

Answer

Correct Answer: 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. What is the last digit of the product of 106 x 106 x 106?

Answer

Correct Answer: 6

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. In how many of the following lines are the two numbers identical? 45539 45539 32890 32890 8334 8334

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. If a = 2, b = 1 and c = 4, find ab/cb.

Answer

Correct Answer: 1/2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. Start the series: …, 20, 15, 10, 5

Answer

Correct Answer: 25

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. What comes next in the following sequence? 1, 5, 2, 10, 3, 15 ...

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Find the value of x: 8x + 3 = 27

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. Luke is faster than Joe Joe is faster than Jim If the first two statements are true, which is also a true?

Answer

Correct Answer: Luke is faster than Jim

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Add parentheses to make the following expression true: 3 * 5 + 7 - 3 = 33

Answer

Correct Answer: 3 * (5 + 7) - 3 = 33

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. In how many of the following lines are the two numbers exactly the same? 852390 852390 123457 1234567 23456 23456

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. 3 * 3 * 3 + 3 * 3 =

Answer

Correct Answer: 36

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. In how many of the following lines are the two columns identical? #45dF$ #45dF$ &RtaVl &RtoVI Ypa$D Ypa$D 6TYO! 6TYO!

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. Where should parentheses be added to make the following expression true? 2 * 1 + 1 + 3 * 1 + 1 + 1 = 11

Answer

Correct Answer: 2 * (1 + 1) + 3 * (1 + 1) + 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. What is the next number in the sequence? 1000 1001 1010 1011 1100 ...

Answer

Correct Answer: 1101

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. The number that does not have a reciprocal is?

Answer

Correct Answer: 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. 1 + 5 * 3 ÷ 15 =

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. solve for x: x(4 + z + 10) + 12 = y

Answer

Correct Answer: x = (y - 12) / (4 + z + 10)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. 2 * 2 + 3 * 3 + 4 * 4 =

Answer

Correct Answer: 29

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. True or False? The following two sets of data are exactly the same. 4815162342 4815162342 13378005 13378005 1122113 1122113 11.1516 1.11516

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. True or False? The 2 following strings are identical. 8399cf23b238496b 8399cf23d238496b

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. Solve for x: 16 + 2x = 10x

Answer

Correct Answer: 2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. Which of the following is larger than 3/5?

Answer

Correct Answer: 39/50

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. Where should parentheses be added to make the following expression true? 1 + 1 * 1 + 1 * 1 + 1 = 8

Answer

Correct Answer: (1 + 1) * (1 + 1) * (1 + 1)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Complete the series: 4, 3, 8, 6, 16, ...

Answer

Correct Answer: 12

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. Solve for x: ln(x) + 3 = y

Answer

Correct Answer: x = e^(y-3)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. Which entry must be removed so that all lines are identical? 451190 451190 40184 40184 675032 675023 120481 120481

Answer

Correct Answer: 675032 675023

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. Where should parentheses be added to make the following expression true? 24 * 5 ÷ 3 + 17 = 6

Answer

Correct Answer: 24 * 5 ÷ (3 + 17)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one