Space Science MCQ

Space Science

1. The cno cycle in high-mass main-sequence stars burns ________ to ________in their cores.

Answer

Correct Answer: Hydrogen;helium

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Most of the frozen ice in a comet's ____ vaporizes after the comet's many trips around the sun.

Answer

Correct Answer: Nucleus.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. During its red giant stage, the radius of the sun will be about __________.

Answer

Correct Answer: Astronomical unit.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. During a solar eclipse, the _____ casts a small circular shadow on the ____.

Answer

Correct Answer: Moon; Earth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. The model of the solar system changed, because _______.

Answer

Correct Answer: Understanding of the solar system changed.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. The biggest surprise from the new horizons flyby of pluto was learning that pluto _________.

Answer

Correct Answer: Shows clear evidence of recent or ongoing geological activity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. The inner boundary of the sun's habitable zone today is ________.

Answer

Correct Answer: Between the orbit of Venus and the orbit of Earth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. A galaxy that has a shape similar to a football is a(n) ____ galaxy.

Answer

Correct Answer: Elliptical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Stars that are not very hot but give off a lot of light are __________.

Answer

Correct Answer: Giants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. According to the diagram, the approximate abundance of oxygen atoms in the galaxy is __________.

Answer

Correct Answer: 1/1000 that of hydrogen

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The existence of a core-mantle-crust interior structure tells us that a world __________.

Answer

Correct Answer: Once had a molten interior

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. A surge in __________ directly triggers ovulation

Answer

Correct Answer: Luteinizing hormone

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. _________is one of the top three factors associated with fatal crashes.

Answer

Correct Answer: Fatal crashes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Collisions between galaxies typically unfold over a period of ______.

Answer

Correct Answer: Hundreds of millions of years

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. Because of the conservation of angular momentum, as a star collapses ________.

Answer

Correct Answer: It must rotate faster

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Based on this diagram, "red sequence" galaxies are __________ than "blue cloud" galaxies.

Answer

Correct Answer: Redder and more luminous

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. As telescopes become larger and larger, astronomers favor ________.

Answer

Correct Answer: R5eflecting telescopes, in part because large lenses and mirrors sag under their own weight, and it is easier to support a mirror along its entire back

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. Micas like muscovite and biotite break along flat planes because _____.

Answer

Correct Answer: Micas have sheet silicate structure

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. As we go outward from io to ganymede, the density of the moons _____.

Answer

Correct Answer: Decreases.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. We never see a crescent jupiter from earth because jupiter __________.

Answer

Correct Answer: Is farther than Earth from the Sun. is farther than Earth from the Sun.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. An individual center of gravity can usually be found __________.

Answer

Correct Answer: Just above the belly button.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. The two jovian planets that contain the highest proportions of hydrogen compounds are ___________.

Answer

Correct Answer: Uranus and Neptune

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. This famous photograph taken by the voyager spacecraft shows _________.

Answer

Correct Answer: Earth as viewed from the outskirts of the solar system.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. In essence, the nebular theory holds that _________.

Answer

Correct Answer: Our solar system formed from the collapse of an interstellar cloud of gas and dust

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Our sun is considered to be a(n) ________.

Answer

Correct Answer: Low-mass star

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Nicolaus copernicus was the first astronomer to propose ________.

Answer

Correct Answer: Sun-centered universe

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. The least common shape for a galaxy is ______.

Answer

Correct Answer: Elliptical

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Scientists think the earth is approximately _____ years old.

Answer

Correct Answer: 4 ½ billion

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Scientists believe that earth and the other planets formed _____.

Answer

Correct Answer: During the same time span and from the same material as the sun

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Relative to the celestial background, the moon moves ________.

Answer

Correct Answer: West to east

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. In brightness, jupiter is second only to the planet _____ most of the time.

Answer

Correct Answer: Venus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. As a group, the giant planets all rotate ________ terrestrial planets.

Answer

Correct Answer: Faster than

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. The angular size of the moon in our sky is __________ the angular size of the sun in our sky.

Answer

Correct Answer: Almost exactly the same as

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. The tail of a comet can consist of ________.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. The sun's atmosphere consists of the _____ and the _____.

Answer

Correct Answer: Both a and b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. The summer solstice is the point on the sun's path ______________.

Answer

Correct Answer: Whaich is farthest north in the Northern Hemisphere

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. The amount of time from one new moon to the next is referred to as a _______ .

Answer

Correct Answer: A month

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. By using kepler's 3rd law we find that ___________.

Answer

Correct Answer: A year on Earth is shorter than a year on Mars

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. The following diagram shows the path of a planet around the sun. kepler discovered that _____.

Answer

Correct Answer: Area B = area C

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Any particular location on earth experiences __________.

Answer

Correct Answer: Two high tides and two low tides each day

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. A(n) ___________ spectrum has bright lines on dark background.

Answer

Correct Answer: Emission

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. A black hole process is a process that has ____.

Answer

Correct Answer: No output

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. ____ are small luminous nebulae excited by nearby young stars.

Answer

Correct Answer: Herbig-Haro objects

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Surrounding a comet's nucleus is the broad, glowing area called the ________.

Answer

Correct Answer: Coma.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. In the ptolemaic (greek) model of the universe, the stars are attached to the ________.

Answer

Correct Answer: Celestial sphere

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Galileo challenged the idea that objects in the heavens were perfect by ________.

Answer

Correct Answer: Observing sunspots on the Sun and mountains on the Moon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. In materials like glass or water the speed of light is _________.

Answer

Correct Answer: Reduced

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. We can study how galaxies evolve because ________.

Answer

Correct Answer: The farther away we look, the further back in time we see.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. The larger of the jovian moons ________.

Answer

Correct Answer: Are larger than Mercury but smaller than Mars

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Saturn's rings are composed of __________.

Answer

Correct Answer: Lots of individual particles of ice and rock

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Prominences and flares on the sun can best be described as ____.

Answer

Correct Answer: Electrically charged particles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Of all the terrestrial planets, ______ has the longest solar day.

Answer

Correct Answer: Mercury

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Of all the jovian planets ______ shows signs of tectonic plate motion.

Answer

Correct Answer: Jupiter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Water is found as a solid, liquid, and gas on ____.

Answer

Correct Answer: Earth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. The o and b stars in our galaxy are located _________.

Answer

Correct Answer: In the disk but not the halo.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. The number of waves that pass a point each second measures ________.

Answer

Correct Answer: Frequency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. The number of wave cycles that pass in one second is called the _______ of the wave.

Answer

Correct Answer: Frequency

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. Thermal radiation is defined as ________.

Answer

Correct Answer: Radiation with a spectrum whose shape depends only on the temperature of the emitting object

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. The ability of a telescope to show two very close objects separately is called its ________.

Answer

Correct Answer: Resolving power

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. Star formation occurs primarily in the galaxy's ________.

Answer

Correct Answer: Disk

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. Planets revolve around the sun along _____ paths because of gravity.

Answer

Correct Answer: ELLIPTICAL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. Planetary orbits that are more elliptical have a greater _________

Answer

Correct Answer: Eccentricity

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. People once believed that all planets and stars orbited around ____.

Answer

Correct Answer: Earth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. We can estimate the age of an open cluster of stars by examining _________.

Answer

Correct Answer: The turnoff point of the clusters main sequence.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. The energy that is released in the hydrogen fusion reaction comes from __________.

Answer

Correct Answer: The difference in mass between the four hydrogen nuclei and the single resulting helium nucleus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Based on observations of the universal expansion, the age of the universe is about ________.

Answer

Correct Answer: 14 billion years

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. According to kepler's 2nd law each 30 day period a planet will _________.

Answer

Correct Answer: Sweep out equal areas

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. A(n) ____ is a small circle whose center is located on the circumference of another larger circle.

Answer

Correct Answer: Epicycle

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. A spinning neutron star has been observed at the center of a ________.

Answer

Correct Answer: Supernova remnant.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. When we say that a substance is radioactive, we mean that it ________.

Answer

Correct Answer: Is composed of matter with unstable nuclei

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. ____ are patterns of stars in the sky.

Answer

Correct Answer: Constellations

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. We measure the temperature of the stars using the ________ temperature scale.

Answer

Correct Answer: Kelvin

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. Blue main sequence stars have ___________ than red main sequence stars.

Answer

Correct Answer: Less mass and a longer lifetime

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. A(n) ____ is a circle whose center is located on the circumference of another circle.

Answer

Correct Answer: Equant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. Recall that 1 foot = 12 inches. therefore, 1 square foot = _____ square inches.

Answer

Correct Answer: 144 square inches

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. Saturn is famous for its ________ that rotate around it.

Answer

Correct Answer: Rings

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. ________ gave galileo a huge advantage over his astronomical predecessors.

Answer

Correct Answer: Use of a telescope

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. Kepler's third law, p2 = a3, tells us that ________.

Answer

Correct Answer: More distant planets orbit the Sun more slowly

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. The primary way in which we learn about the history of life on earth is through ___________.

Answer

Correct Answer: The study of fossils

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. One-way streets have unique features including __________.

Answer

Correct Answer: Lanes that are more narrow than regular-lanes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. Select all of the answers that apply. dark matter may be _____.

Answer

Correct Answer: The cause of the expansion of the universe

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. The more massive a white dwarf, the ________.

Answer

Correct Answer: Smaller its radius

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. Red light has a _____ wavelength and a _____ frequency than does blue light.

Answer

Correct Answer: Longer, lower

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. The schwarzschild radius of a black hole depends on ________.

Answer

Correct Answer: Only the mass of the black hole

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. Io experiences tidal heating primarily because __________

Answer

Correct Answer: Its elliptical orbit causes the tidal force to vary as Io orbits Jupiter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. A comet entering the inner solar system from afar will __________

Answer

Correct Answer: Form a coma and some time later from a tail

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. The total number of stars in the observable universe is about _________.

Answer

Correct Answer: The number of grains of sand on all the beaches on Earth.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. We estimate the mass of the galaxy by observations of its ________ curve.

Answer

Correct Answer: Rotation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. Venus's atmosphere has much more carbon dioxide than earth's because ________.

Answer

Correct Answer: Venus lacks oceans

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. Our sun is all of the following except ____.

Answer

Correct Answer: Part of a binary system

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. The sun has _____ times more mass than the earth.

Answer

Correct Answer: 333,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. Stellar occultations are the most accurate way to measure the _________ of a solar system object.

Answer

Correct Answer: Diameter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. Rigel’s radius is about _____ times the sun’s radius.

Answer

Correct Answer: 80

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. In the northern hemisphere, it is colder in the winter than in the summer because ________.

Answer

Correct Answer: The Sun shines down at more of an angle during the winter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. As wavelength increases, the energy of a photon __________ and its frequency __________.

Answer

Correct Answer: Decrease; decrease

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. A typical neutron star is more massive than our sun and about the size (radius) of ________.

Answer

Correct Answer: A small asteroid (10 km in diameter)

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one