Basic Astronomy MCQ

1. The habitable zone refers to ________.

Answer

Correct Answer: The range of distances from a star within which a planet could potentially have surface oceans of liquid water

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. The debris from a supernova explosion is called a supernova _________.

Answer

Correct Answer: Remnant

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. In addition to earth, the planet ________ shows clear evidence of water erosion.

Answer

Correct Answer: Mars

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. The axes on a hertzsprung-russell (h-r) diagram represent _________.

Answer

Correct Answer: Luminosity and surface temperature

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. When we see a meteor shower, it means that ________.

Answer

Correct Answer: Earth is crossing the orbit of a comet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. A zero-age main-sequence star is one that can __________.

Answer

Correct Answer: Sustain thermonuclear reactions in its core.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. The astrology practiced by those who cast predictive horoscopes can be tested by __________

Answer

Correct Answer: Comparing how often the predictions come true to what would be expected by pure chance.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. The area of the earth reached by a satellites transmission is referred to as its _____.

Answer

Correct Answer: Footprint

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Stars with masses less than ____ produce most of their energy via the proton-proton chain.

Answer

Correct Answer: 1.1 solar masses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. If a star is large, it will remain in the main sequence _____ a small star.

Answer

Correct Answer: Shorter than

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. If a star has a low luminosity and also a high surface temperature then it must have __________.

Answer

Correct Answer: A small radius

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. For los angeles, during the autumnal equinox there are about _____ hours of daylight.

Answer

Correct Answer: 12

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. By examining the widths of the spectral lines we can find information about a star's _________.

Answer

Correct Answer: Rotation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Galileo challenged the idea that objects in the heavens were perfect by ________.

Answer

Correct Answer: Observing sunspots on the Sun and mountains on the Moon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. We never see a crescent jupiter from earth because jupiter __________.

Answer

Correct Answer: Is farther than Earth from the Sun.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. The first humans arose ________ the last dinosaurs.

Answer

Correct Answer: More than 60 million years after

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The sun reaches the zenith (directly overhead) at midday ___________.

Answer

Correct Answer: On the equator only on the March and September equinoxes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. The virgin galactic will soon _____.

Answer

Correct Answer: Offer rides into space

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. The stars in our sky twinkle in brightness and color because of _________.

Answer

Correct Answer: The bubbling and boiling of gases on the surfaces of stars

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. The james webb space telescope is designed primarily to observe __________.

Answer

Correct Answer: Infrared Light

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. The interstellar clouds called molecular clouds are _______.

Answer

Correct Answer: Both of these

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. The sum of the characteristics that hold a mass in place is referred to as __________.

Answer

Correct Answer: Shear resistance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. Earth ranks _____ in the Solar System away from the Sun.

Answer

Correct Answer: 5th

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Planet with nearly equal rotation and revolution time to the earth is _____.

Answer

Correct Answer: Venus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Planet nearest to the earth is _____.

Answer

Correct Answer: Venus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Sun revolves around galaxy once in every 250 million years, this length of time is called _____.

Answer

Correct Answer: Cosmic or Galactic Year

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Big Bang Theory' explains

Answer

Correct Answer: The formation of universe

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. The word 'satellite' means _____.

Answer

Correct Answer: a smaller companion to anything

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. A swarm of small bodies in between the two Planets of Solar System is called 'asteroids' which are those two Planets?

Answer

Correct Answer: Mars and Jupiter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. A celestial body which revolves round the Sun and receives heat and light from it is called _____.

Answer

Correct Answer: Planet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. A celestial body which revolves round a planet just as a planet revolves round the Sun is called _____.

Answer

Correct Answer: C Satellite

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. A celestial body having its own heat and light is called

Answer

Correct Answer: Star

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. The word 'planet' means ____.

Answer

Correct Answer: wanderer

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. How many planets does our Solar System consist of?

Answer

Correct Answer: 9

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Our Solar System is an orderly community of _____.

Answer

Correct Answer: One star

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Orion and Great Bear stand for ______.

Answer

Correct Answer: Constellation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. What is the shape of our galaxy 'Milky Way'?

Answer

Correct Answer: spiral

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. The name of our galaxy is _______

Answer

Correct Answer: C Milky Way

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. A system of millions and millions of galaxies are called _____.

Answer

Correct Answer: Universe

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. A family or system of millions and millions of stars are called ____.

Answer

Correct Answer: Universe

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. Charon is the satellite of _____.

Answer

Correct Answer: Pluto

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. Hale Bopp is a newly discovered ____.

Answer

Correct Answer: Comet

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Brightest planet of our Solar System is _____.

Answer

Correct Answer: Venus

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. Smallest planet of our Solar System is _____.

Answer

Correct Answer: Pluto

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Largest planet of our Solar System is _____.

Answer

Correct Answer: Jupiter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Sun-rays reaches earth in (approximately)

Answer

Correct Answer: 8 minutes

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Largest satellite in Solar System is ____.

Answer

Correct Answer: Ganymede

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. Which planet is called "Double Planet"?

Answer

Correct Answer: Pluto

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Which planet is called "red planet"?

Answer

Correct Answer: Mars

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. Planet with maximum satellites is _____.

Answer

Correct Answer: Saturn

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. Presently the farthest planet from the Sun is _____.

Answer

Correct Answer: Pluto

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. Nearest star to the earth is _____.

Answer

Correct Answer: Sun

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one