MCQs > Engineering & Manufacturing > Systems Engineering MCQs > Engineering Mathematics MCQs

Engineering Mathematics MCQ

1. What is a tangent?

Answer

Correct Answer: A line, segment, ray, or curve that intersects a curve or curved surface at exactly one point.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. What is a reference frame?

Answer

Correct Answer: A system for locating numbers within a given context, usually with reference to an origin or zero point.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. How do you reduce a fraction?

Answer

Correct Answer: Rewriting the fraction in a simpler form.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. What does it mean to reduce?

Answer

Correct Answer: To decrease the size of an object or figure without changing its shape.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. In Everyday Mathematics, what is a rectilinear figure?

Answer

Correct Answer: A closed 2-dimensional shape having line segments for sides and only 90° or 270° angles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. What is a rectilinear figure?

Answer

Correct Answer: Any shape made up of line segments

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. What is a rectangular pyramid?

Answer

Correct Answer: A pyramid with a rectangular base

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. What are the four faces that are not bases on a rectangular prism?

Answer

Correct Answer: Rectangles or parallelograms

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. What kind of prism is a shoe box?

Answer

Correct Answer: Rectangular prism

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. What is a rectangular coordinate grid?

Answer

Correct Answer: A coordinate grid with perpendicular axes.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. What is a rectangular array?

Answer

Correct Answer: An arrangement of objects in rows and columns that form a rectangle.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. How many rectangles are needed to find the area of a polygon using the rectangle method?

Answer

Correct Answer: One or more

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. What is a parallelogram?

Answer

Correct Answer: A rectangle with all right angles

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. What are reciprocals?

Answer

Correct Answer: Two numbers whose product is 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. What is a recall survey?

Answer

Correct Answer: A survey in which data are gathered by asking people what they remember about a particular topic.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. What are real numbers?

Answer

Correct Answer: All rational and irrational numbers; all numbers that can be written as decimals.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. What does an r-by-c array model?

Answer

Correct Answer: R sets with c objects per set

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. What is the name given to a part of a line starting at the ray's endpoint and continuing forever in one direction?

Answer

Correct Answer: Ray

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. A ray is a part of a line that starts at the ray's endpoint and _______.

Answer

Correct Answer: Continues forever in one direction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Which of the following is not a rational number?

Answer

Correct Answer: Pi

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. What is the decimal form of a rational number?

Answer

Correct Answer: The decimal form of a rational number either terminates or repeats.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. If a team wins 3 games out of 5 games played, what is the ratio of wins to total games?

Answer

Correct Answer: 3:5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. What is a rate unit?

Answer

Correct Answer: A compound unit for a rate.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. In a rate table, what do the fractions represent?

Answer

Correct Answer: Equivalent fractions

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. What is a polyhedron with 8 faces called?

Answer

Correct Answer: Octahedron

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. What is an 8-sided polygon called?

Answer

Correct Answer: Octagon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. What does the prefix "octa-" mean?

Answer

Correct Answer: Eight

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. What is an obtuse triangle?

Answer

Correct Answer: A triangle with an angle measuring more than 90°

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. What is an obtuse angle?

Answer

Correct Answer: An angle with measure between 90° and 180°

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. What is the numerator in a fraction?

Answer

Correct Answer: The dividend

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. In a fraction, what is the dividend?

Answer

Correct Answer: The dividend is a in a fraction a/b.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. What is numeration?

Answer

Correct Answer: A method of numbering or of reading and writing numbers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. What is a numeral?

Answer

Correct Answer: A word, symbol, or figure that represents a number

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. What is a number story?

Answer

Correct Answer: A story that involves numbers and one or more explicit or implicit questions.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. What is a number sequence?

Answer

Correct Answer: A list of numbers generated by a rule.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. In mathematics, what is a number sentence?

Answer

Correct Answer: Two expressions with a relation symbol.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. What is a number scroll?

Answer

Correct Answer: A series of number grids taped together

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. What is the name of the starting point on a number line?

Answer

Correct Answer: Origin

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. What is the unit interval on a number line?

Answer

Correct Answer: From 0 to 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Within what does a move from one number to the next within a column represent a change?

Answer

Correct Answer: 10

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. What is a number family?

Answer

Correct Answer: A group of numbers related to each other by a certain property

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. What is number-and-word notation?

Answer

Correct Answer: A notation consisting of the significant digits of a number and words for the place value.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. What is an n-to-1 ratio?

Answer

Correct Answer: A ratio of a number to 1

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. What is a nonconvex polygon?

Answer

Correct Answer: A polygon with at least one interior angle greater than 180 degrees.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. What is a 9-sided polygon called?

Answer

Correct Answer: Nonagon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. What does the prefix "nona" mean?

Answer

Correct Answer: Nine

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. What is the meaning of n-gon?

Answer

Correct Answer: A polygon with n number of sides

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. What is the name for a 13-sided polygon?

Answer

Correct Answer: 13-gon

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Net weight is the weight of the contents of a container, what else is excluded?

Answer

Correct Answer: The weight of the container

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. What is a net score?

Answer

Correct Answer: The final score of a turn or game after all calculations have been completed.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. What does "nested parentheses" mean?

Answer

Correct Answer: Parentheses within parentheses in an expression

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. What are negative rational numbers?

Answer

Correct Answer: Rational numbers less than 0

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. 10-2 = _ __1

Answer

Correct Answer: 1/100

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. What is a number that can be written in the form 10-a called?

Answer

Correct Answer: A negative power of 10

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. Where are negative numbers plotted on a horizontal number line?

Answer

Correct Answer: Left of 0

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. What is the opposite of a negative number?

Answer

Correct Answer: Positive number

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

57. What are natural numbers?

Answer

Correct Answer: Counting numbers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

58. What is the name of a tessellation that lists the number of sides of the polygons that meet at each vertex point?

Answer

Correct Answer: A numerical description

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

59. What is a name-collection box?

Answer

Correct Answer: A diagram that is used for collecting equivalent names for a number

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

60. What is the multiplicative inverse of 3/4?

Answer

Correct Answer: 4/3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

61. What is the multiplicative inverse of 2?

Answer

Correct Answer: 1/2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

62. How is multiplication typically symbolized?

Answer

Correct Answer: Multiplication can be symbolized in a variety of ways, including ×, ∗, and by juxtaposition.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

63. How is the number a multiplied by the number b written in many mathematics textbooks?

Answer

Correct Answer: A × b

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

64. What does the Multiplication Property of -1 say?

Answer

Correct Answer: Multiplying any number by -1 gives the opposite of a number

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

65. What is the product of two 1-digit numbers called?

Answer

Correct Answer: Multiplication fact

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

66. Which of the following is not an example of a multiplication/division use class?

Answer

Correct Answer: Cartesian product situations

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

67. What is the name for a situation in which multiplication or division is used?

Answer

Correct Answer: Multiplication/division use class

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

68. What is the name for a diagram that models situations in which a total number is made up of equal-size groups?

Answer

Correct Answer: Multiplication/division diagram

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

69. How many possible outcomes are there for two or more separate choices?

Answer

Correct Answer: 12

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

70. What is a multiple of an equal group?

Answer

Correct Answer: A rate in an equal-grouping situation.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

71. What is the name of the algorithm being described in the passage?

Answer

Correct Answer: Modified U.S. traditional multiplication algorithm

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

72. What is the modified repeated addition algorithm?

Answer

Correct Answer: A multiplication algorithm based on adding a to itself b times to find a * b.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

73. What is the mode?

Answer

Correct Answer: The value or values that occur most often in a set of data

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

74. What does the word "modal" mean?

Answer

Correct Answer: Of or relating to the mode.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

75. What is the dimension of the Mobius strip?

Answer

Correct Answer: 3-dimensional

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

76. What is another term for reflection image?

Answer

Correct Answer: Mirror image

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

77. What is the minuend in 19 - 5 = 14?

Answer

Correct Answer: 19

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

78. What is the minuend in subtraction?

Answer

Correct Answer: The number from which another number is subtracted.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

79. What is the minimum?

Answer

Correct Answer: The smallest amount; the smallest number in a set of data.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

80. A millisecond is equal to?

Answer

Correct Answer: 1/1000 of a second

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

81. How many milliseconds are there in a second?

Answer

Correct Answer: 1,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

82. What is the metric unit of length that is equal to 1/10 of a centimeter?

Answer

Correct Answer: Millimeter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

83. What is the length of a millimeter?

Answer

Correct Answer: 1 10 of a centimeter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

84. What is the equivalent of 1 milliliter?

Answer

Correct Answer: 1 cubic centimeter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

85. How many milliliters are there in one liter?

Answer

Correct Answer: 1,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

86. What does the prefix "milli" mean?

Answer

Correct Answer: 1 thousandth

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

87. How many meters is a U.S. mile?

Answer

Correct Answer: 1,609

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

88. The midpoint of a line segment is the point halfway between which two other points?

Answer

Correct Answer: The endpoints

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

89. What is the value of the median of the data set 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7?

Answer

Correct Answer: 4

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

90. What is the value of the median in the following set of numbers?

Answer

Correct Answer: 5

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

91. What is the basic unit of length in the metric system?

Answer

Correct Answer: Meter

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

92. How long is one meter?

Answer

Correct Answer: The distance light travels in a vacuum in 1/299,792,458 of a second.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

93. How long was the meter originally defined as?

Answer

Correct Answer: 1/10,000,000 of the distance from the North Pole to the equator.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

94. What are meridians?

Answer

Correct Answer: Lines of longitude

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

95. What is a meridian bar?

Answer

Correct Answer: A device on a globe that shows degrees of latitude north and south of the equator

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

96. How many strategies are there to develop automatic recall of basic facts and fact power in Everyday Mathematics?

Answer

Correct Answer: A variety

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

97. What is the main purpose of mental math and reflexes exercises?

Answer

Correct Answer: To help assess individual strengths and weaknesses.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

98. How many levels of difficulty are there for the exercises in Mental Math and Reflexes?

Answer

Correct Answer: 3

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

99. Most calculators have which type of memory?

Answer

Correct Answer: Both a short-term memory and a long-term memory

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

100. If there is an even number of data points, what is the median?

Answer

Correct Answer: Mean of the two middle values

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

101. Which of the following is not a basic unit?

Answer

Correct Answer: Degrees Celsius

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

102. What is the reference unit used when measuring?

Answer

Correct Answer: Basic units

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

103. What term is used for the type of division used to solve an equal-grouping story?

Answer

Correct Answer: Measurement division

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

104. What is the mean absolute deviation?

Answer

Correct Answer: The average distance between individual data values and the mean of those values

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

105. What does "mean" refer to in statistics?

Answer

Correct Answer: The sum of a set of numbers divided by the number of numbers

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

106. What is a Math Message?

Answer

Correct Answer: An introductory activity to the day's lesson that students complete before the lesson starts.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

107. What is the definition of maximum?

Answer

Correct Answer: The largest amount; the greatest number in a set of data.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

108. How many times can a Math Master be used during the school year?

Answer

Correct Answer: More than once

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

109. What is the Math Journal used for in Everyday Mathematics?

Answer

Correct Answer: To record mathematical discoveries and experiences

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

110. What is the purpose of Math Boxes in Everyday Mathematics?

Answer

Correct Answer: To provide a collection of problems to practice skills

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

111. What is the purpose of Math Boxes?

Answer

Correct Answer: To provide extra practice for lesson skills

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

112. Where is an objects mass the same?

Answer

Correct Answer: On Earth, the moon, or anywhere else in space.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

113. Where is mass affected by gravity?

Answer

Correct Answer: Mass is not affected by gravity.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

114. What is the map scale when an inch represents a mile?

Answer

Correct Answer: 1:63,360

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

115. What is a map legend?

Answer

Correct Answer: A diagram that explains the symbols, markings, and colors on a map.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

116. What does a map direction symbol do?

Answer

Correct Answer: Identifies north, south, east, and west on a map.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

117. What is a magnitude estimate?

Answer

Correct Answer: A rough estimate of whether a number is in the tens, hundreds, thousands, or other powers of 10.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

118. What is the lowest term of a fraction?

Answer

Correct Answer: Same as the simplest form of a fraction.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

119. What is the lower quartile in Everyday Mathematics?

Answer

Correct Answer: The middle value of the data below the median

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

120. What is longitude?

Answer

Correct Answer: A degree measure locating a place on Earth east or west of the prime meridian.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

121. What does long-term memory refer to in a calculator?

Answer

Correct Answer: The numbers that are not affected by calculations with keys without an M.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

122. How many cubes are in a long?

Answer

Correct Answer: Ten

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

123. What is the base-10 block also called?

Answer

Correct Answer: Rod

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

124. How many mL are in 1 L?

Answer

Correct Answer: 1,000 mL

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one