MCQs > Finance & Management > Federal Income Tax MCQs > Basic Federal Income Tax MCQs

Basic Federal Income Tax MCQ

1. Which of the following statements with respect to an S corporation is false?

Answer

Correct Answer: Tax-exempt income earned by an S corporation is taxable at the shareholder level.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

2. Using tax information from prior years is referred to as a:

Answer

Correct Answer: rollover

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

3. The accounting system used for tax purposes has a:

Answer

Correct Answer: modified-cash basis

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

4. How long after the close of a tax period must a business file its tax return, if it does not file an extension form?

Answer

Correct Answer: Two and a Half months

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

5. Gain on a 1031 exchange is recognized.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

6. What is the penalty for excess contributions made to an IRA account in a single tax year?

Answer

Correct Answer: 6%

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

7. If a disability pension is reported on a 1099-R and the recipient is under the organization's minimum retirement age, which line of Form 1040 should it appear on?

Answer

Correct Answer: Report as Wages on line 7

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

8. Which of the following is a tax deductible contribution by the donor? Assume all recipients are qualified charities.

Answer

Correct Answer: Zachary made a large donation to a nearby university. In exchange he receives the right to purchase football tickets for the upcoming season.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

9. Which of the following tests is NOT to claim a dependency exemption for your child:

Answer

Correct Answer: Age test

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

10. Which of the following related parties can recognize a loss on the sale or exchange of an asset between themselves for tax purposes?

Answer

Correct Answer: Daughter-in-law and Mother-in-law

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

11. The form showing income from gambling winnings is referred to as a:

Answer

Correct Answer: W2G

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

12. Which qualifies as a 1031 exchange?

Answer

Correct Answer: Barn in Kentucky for Skyscraper in New Yotk

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

13. Section 179 Depreciation cannot be deducted in the current year when:

Answer

Correct Answer: Only real property is purchased in current tax year.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

14. Which of the following statements are false?

Answer

Correct Answer: Mortgage Insurance Premiums paid in the current year is a investment expense and subject to a 2% phaseout.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

15. An S corporation is generally required to use the accrual method of accounting.

Answer

Correct Answer: False

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

16. Which of the following is NOT deductible for moving expenses?

Answer

Correct Answer: House-hunting trip(s) and temporary living expenses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

17. The documentation provided for real estate sales is referred to as a:

Answer

Correct Answer: 1099-S

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

18. For start-up expenses incurred, taxpayers are allowed to deduct up to what dollar amount for expenditures in the taxable year in which the business begins?

Answer

Correct Answer: $5,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

19. Which of the following would be deducted by an individual taxpayer directly on Schedule A of the Form 1040 as an itemized deduction?

Answer

Correct Answer: Investment expenses

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

20. Which of the following statements is NOT true regarding tax benefits for education?

Answer

Correct Answer: Room and board expenses are eligible for both the Hope and Lifetime Learning credit.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

21. Which of the following conditions does NOT prevent you from receiving earned income credit?

Answer

Correct Answer: Not having a qualifying child as a dependent

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

22. Which form is a home office reported on?

Answer

Correct Answer: Form 8829

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

23. The normal distribution code for IRA or pension income is:

Answer

Correct Answer: 7

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

24. Which of of the following is allowable itemized deduction?

Answer

Correct Answer: Medical Expense

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

25. Home Office Deduction on Schedule C is allowed:

Answer

Correct Answer: When there is income prior to the deduction.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

26. Which expense can be deducted on real estate held as an investment, but not on real estate held as a primary residence?

Answer

Correct Answer: Depreciation

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

27. Gain on a 1031 exchange is recognized to the extent of boot.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

28. Which expenditure will you be able to use to reduce the amount that you reports as adjusted gross income (AGI)?

Answer

Correct Answer: Moving expenses if job related and over a specified distance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

29. Depreciation for tax purposes is:

Answer

Correct Answer: accelerated

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

30. Steve wants to claim his son as a dependent on his tax return. His son, Mark, is 21 years old and attends a community college full-time. Can Steve claim his son as a dependent? If so, until what age can Steve continue to claim his son?

Answer

Correct Answer: Yes. Steve can claim his son until Mark reaches 24 years old.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

31. What is the purpose of form 7004?

Answer

Correct Answer: extension filing

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

32. Which of the following items cannot be itemized?

Answer

Correct Answer: homeowner's insurance

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

33. When contributing to an IRA, what is the maximum amount a person under the age of 50 can contribute per tax year, assuming the individual's income is $45,000?

Answer

Correct Answer: $5,000

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

34. If you are married filing jointly for year 2011 and have itemized deduction of $10,000 would you claim itemized or standard deduction?

Answer

Correct Answer: Standard Deduction

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

35. Capital Gains are reported under which Schedule

Answer

Correct Answer: Schedule D

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

36. Lloyd is a CPA who prepares tax returns. Eddie, an Enrolled Agent, also prepares taxes. If both men submit form 2848 (Power of Attorney) for their clients, and indicate they can receive their client's refund check, who is authorized to cash or endorse the check?

Answer

Correct Answer: Neither. No tax preparer is allowed to cash or endorse refund checks for their clients, regardless of having a power of attorney for the client.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

37. Non-cash charitable contributions over $___ require additional details:

Answer

Correct Answer: 500

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

38. Which of the following items is not deductible?

Answer

Correct Answer: bank account interest

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

39. How much can you take as a real-estate loss on an individual return?

Answer

Correct Answer: The lessor of loss or $25,000 if AGI is less than $150,000 (assuming one files a joint return) unless one is a real-estate professional.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

40. Municipal bond interest is:

Answer

Correct Answer: tax-exempt

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

41. The amount of Social Security income that is taxable is dependent on how much other taxable income you have.

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

42. Contibutions to a traditional IRA are

Answer

Correct Answer: tax exempt up to $5,500

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

43. Joe deposits $10,000 in a savings account. He is supposed to leave the money there for one year and will receive $11,000. He is forced to take the money out of the account early. The interest on the day of withdrawal was computed as $710. However, he was charged a penalty of $200 because of the early withdrawal and only received $10,510. Which of the following is true?

Answer

Correct Answer: He should report interest revenue of $710 and a deduction for adjusted gross income of $200.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

44. True or False: Alimony Received is taxable

Answer

Correct Answer: True

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

45. Which schedule is used to report business income?

Answer

Correct Answer: Schedule C

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

46. Which income is non-taxable income?

Answer

Correct Answer: Child Support

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

47. Which of the following is NOT a filing status?

Answer

Correct Answer: Divorced

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

48. If itemized deductions exceed the standard deduction

Answer

Correct Answer: the itemized deductions should be used

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

49. Should gambling winnings be reported on the tax return?

Answer

Correct Answer: Yes, gambling winnings are taxable income.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

50. The following professionals can represent clients before any office of the IRS:

Answer

Correct Answer: Enrolled Agents, Attorneys, and Certified Public Accountants

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

51. ______ may be deducted from Gross Income.

Answer

Correct Answer: Student Loan Interest

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

52. IRS stands for

Answer

Correct Answer: internal revenue service

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

53. Kathy is divorced and her unmarried 27-year old son lived with her all of 2011. She paid all the household expenses and provided over half of her son's support. What is Kathy's filing status ?

Answer

Correct Answer: Head of Household

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

54. Deductible work-related educational expenses do NOT include:

Answer

Correct Answer: Amounts donated to charity.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

55. In filing a partnership income tax return, what is the purpose of Schedule K?

Answer

Correct Answer: To indicate how specified revenues and expenses of the partnership are passed through to the various partners.

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one

56. The statement displaying wages from a job is called a ______?

Answer

Correct Answer: W-2

Note: This Question is unanswered, help us to find answer for this one